Curiozitati...stiati ca?

Pagina 14 din 17 Înapoi  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17  Urmatorul

In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mier Dec 28, 2011 1:36 am

KOI 55.01 şi KOI 55.02: Planetele care ne spun cum va sfârşi Terra

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pe baza ultimelor estimări ale astronomilor francezi şi canadieni, cele două planete recent descoperite ne oferă detalii despre evoluţia pe viitor a Pământului.
Conform estimărilor, Soarele va muri peste aproximativ 5 miliarde ani, moment în care se va transforma într-o stea din clasa Gigantelor Roşii, iar Terra va fi vaporizată în cadrul acestui complex şi dramatic proces cosmic.
Astronomii au descoperit cele două planete prin pură întâmplare, când studiau datele remise cu ajutorul telescopului spaţial Kepler. Trecutul acestora este asemănătoar cu viitorul estimat de astronomi pentru planeta noastră.
"Când Soarele se va extinde şi va deveni o Gigantă Roşie, va înghiţi Terra. Nu avem nicio îndoială în privinţa acestui scenariu. Dacă o planetă mică precum Terra va petrece un miliard de ani în apropierea unei Gigante Roşii, se va evapora. Numai planetele ale căror mase sunt considerabil mai mari decât ale Terrei, precum Jupiter şi Saturn, vor avea şanse mai mari să nu fie distruse", declară Dr. Elizabeth Green din partea Observatorului Stewart de pe lângă Universitatea din Arizona.

Sursa: Daily Mail
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mier Dec 28, 2011 1:37 am

Scaunul care recunoaşte şoferul după forma posteriorului, cel mai nou sistem antifurt pentru maşini!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Inginerii japonezi de la Institutul de Tehnologie Industrială Avansată din Tokyo au elaborat un inedit sistem anti-furt pentru automobile: scaunul şoferului îl va recunoaşte pe acesta după forma şezutului, jucând totodată rolul de cheie.
Scaunul este dotat cu 360 de senzori de presiune, care au pot înregistra 256 de poziţii diferite, în funcţie de forţa de apăsare. Aceşti senzori formează o imagine 3D a posteriorului persoanei aşezate pe scaun, aceasta devenind un element de identificare personală.
Astfel, dacă sistemul nu recunoaşte persoana aşezată pe scaunul şoferului, maşina nu poate porni - devenind un excelent sistem anti-furt.
Inginerii japonezi afirmă că rata de succes înregistrată în testele efectuate cu ajutorul a 6 voluntari este de 98%.
Conform ziarului Nikkei, echipa de inventatori doreşte ca în maxim 2-3 ani, această metodă anti-furt să devină disponibilă în automobilele disponibile publicului larg.

Sursa: Wired
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mier Dec 28, 2011 1:42 am

Cum îi vedeau americanii pe români în anii ‘40

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

După doi ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, la 12 decembrie 1941, România este presată de Germania să declare război Statelor Unite ale Americii. Deşi americanii au răspuns abia în iunie 1942, în aceste 6 luni ei s-au interesat de comportamentul şi obiceiurile românilor. Aşa se face că agenţia guvernamentală însărcinată cu propaganda (Office of War Information) o angajează pe antropologul Ruth Benedict să scrie un studiu despre cultura şi comportamentul românilor.
Fără a veni să viziteze România, Ruth Benedict, unul din cei mai mari antropologi ai tuturor timpurilor, elevă a lui Franz Boas (supranumit şi "părintele antropologiei"), scrie un studiu ştiinţific pe baza unor interviuri cu personalităţi româneşti, studiu pe care îl va finaliza în noiembrie 1943.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

În cele 65 de pagini în care a scris despre români, Benedict a trebuit să prezinte comportamentul şi atitudinea pe care aceştia o au în privinţa războiului. De asemenea, guvernul american dorea să ştie modul în care ar putea face propagandă contra trupelor inamice, dar şi felul în care ar putea îmbunătăţi legătura dintre trupele americane şi populaţia civilă aliată sau inamică.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Lucrarea începe cu o scurtă trecere în revistă a istoriei românilor. Autoarea spune că, deşi din cele mai vechi timpuri populaţiile de pe teritoriul actualei Românii au fost exploatate pe rând, mai întâi de Imperiul Roman, apoi de cel Otoman, forţaţi la muncă agricolă de grecii care au primit pământ de la stat şi cuceriţi de Imperiul Habsburgic, românii au reuşit să îşi creeze o identitate istorică naţională.
Trecând apoi în contemporaneitate, studiul susţine că românii sunt, în primul rând, preocupaţi de crearea imaginii de sine şi analizează modul în care aceştia concep formarea unei identităţi în contextul social.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pentru că timpul era scurt, autoarea s-a bazat pe analizarea unor proverbe din cultura română, care să reliefeze modul în care românii concep dezvoltarea personală.
Conform concluziilor cercetătoarei, românii se bucurau din plin de viaţă, iar oportunismul şi agresivitatea erau considerate "arme" pe care orice individ le putea utiliza împotriva celor care îi îngrădeau fericirea.
Românii erau prezentaţi ca având o dorinţă arzătoare de a se îmbogăţi cu orice chip şi prin mijloace cât mai simple. Pasiunea lor pentru jocurilor de noroc, o potenţială sursă de îmbogăţire, este consemnată şi ea de către antropolog.
Omul din România era văzut drept un individ impulsiv şi violent, dar care se simţea vinovat atunci când experimenta plăceri şi se pedepsea pentru acest lucru.
Practicile bisericeşti şi mai ales spovedania sunt mult mai puţin apreciate decât vechile credinţe populare, practicate în zonele rurale. Autoarea consemnează că religia practicată în România nu respectă canoanele creştine, căci preoţii sfătuiesc mamele să îşi trimită băieţii la bordel pentru a-şi potoli ispitele.
În aceeaşi direcţie, Benedict a urmărit şi educaţia sexuală la români şi a semnalat faptul că "băieţii, atât la sate cât şi la oraşe, fac întreceri care e mai tare între cei de
aceeaşi vârstă".
Cea de-a doua preocupare a românilor, după dezvoltarea personală şi implicit îmbogăţirea, era reprezentat de îndeplinirea obligaţiilor familiale. Solidaritatea socială avea un nivel scăzut şi, prin urmare, nu putea fi vazută ca o povară, dar nici ca un ajutor real.
Bazându-se pe interpretarea unor proverbe precum "Capul plecat sabia nu-l taie" sau "Sărută mâna pe care nu o poţi muşca", antropologul afirmă că românii trăiesc într-o societate în care a săruta mâina superiorului este o practică comună, ei fiind umili şi supuşi.
Nici onoarea nu are o valoare prea mare, concluzionează autoarea în urma analizării unor zicale precum "Onoarea nu ţine de foame".
Benedict nu trece cu vederea nici evenimentele care sărbătoresc riturile de trecere, precum nunţile şi înmormântările. Ea observă că oamenii de aici văd aceste evenimente ca motive de mândrie, iar studiul remarcă cum mii de păsări sunt făcute să cânte la nunţile şi înmormântările românilor. Mai mult, oamenii din România înţeleg nunţile ca pe nişte evenimente unde mirii sunt trataţi ca împăraţi şi împărătese.
Mândria, înţeleasă în acest fel, era considerată o valoare naţională. Chiar şi nunta era un prilej prin care părinţii mirilor îşi arătau statutul. Ceea ce i se pare bizar lui Benedict este faptul că zestrea fetei era anunţată public şi în detaliu.
Astfel, Benedict face o comparaţie între obiceiurile de nuntă ale americanilor şi cele româneşti. Ea spune că românii dau ca zestre mult prea multe bunuri, comparativ cu americanii. Atunci când tinerele cupluri americane formau o familie, primeau în dar, de la părinţi, doar o casă, urmând ca restul să obţină ei prin propriile forţe.
La români, afirmă autoarea, bărbatul îşi alegea întodeauna o femeie frumoasă la trup, dar nu şi la faţă. În acest fel, femeia nu ar fi fost dorită de un alt bărbat şi ispitită de acesta.
Pe de altă parte, antropologul remarcă în lucrarea sa că, în cultura românească, bătaia reprezintă un preludiu sexual. Ea este considerată un atribut divin, lucru pe care românii l-au consemnat în proverbul "Bătaia e ruptă din rai".
De bătaie nu scăpau nici copiii obraznici, dar Benedict notează că, spre deosebire de polonezi, românii sunt mult mai blânzi cu odraslele, fiind şi mult mai permisivi. Situaţia se schimbă totuşi atunci când în familie apare cel de-al doilea copil. În majoritatea cazurilor, românii îl neglijează pe primul şi devin chiar violenţi în prezenţa acestuia.
Unul din cele mai criticate aspecte ale societăţii româneşti, în studiul lui Benedict, este lipsa unei unităţi politice, dar şi iredentismul politic. Antropologul susţinea că instituţiile naţionale ale României sunt slab dezvoltate, neavând stabilitate. Politica din România se baza pe simboluri culturale, iar masele de oameni se lăsau conduse precum oile.
Trebuie remarcat faptul că multe dintre observaţiile pe care autoarea le-a făcut acum aproape 70 de ani sunt de o tulburătoare actualitate.
În Cultura şi comportamentul la români, Ruth Benedict surprinde modul de organizare a traficanţilor de influenţă şi al speculatorilor. "În afară de avocaţi, există mulţi indivizi disponibili să ofere asistenţă în administrarea afacerilor particulare. Aceştia sunt deopotrivă bărbaţi şi femei şi se numesc "afacerişti". Ei acţionează ca intermediari în dispute, oferă bacşiş reprezentanţilor guvernamentali şi participă la tranzacţii. [...] Unii s-au specializat în obţinerea de posturi de muncă, pentru care, ca onorariu, primesc salariul pe trei luni de la postulanţi...."
Drept concluzii, antropologul a scris că "Idealul de viaţă românesc este practic hedonismul. Oamenii ar trebui să îşi satisfacă dorinţele".
"Această aprobare a plăcerii e substratul atitudinilor româneşti în relaţiile interpersonale. Un individ îşi bazează legătura cu un alt individ pe plăcerea pe care i-o furnizează această legătură".
"O relaţie omenească bună care să nu dăruiască plăcere este pentru români o contradicţie în termeni"
"Oportunismul românesc este o expresie a hedonismului românesc".

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Deşi lucrarea Romanian Culture and Behavior a fost terminată în 1943, ea a fost tipărită mult mai târziu, în România fiind tradusă abia în anii 2000.
De la predecesoarea lui Ruth Benedict, Margaret Mead, un alt mare nume al antropologiei, aflăm unele detalii legate de modul în care s-a produs cercetarea. Ea a evidenţiat în lucrarea The Study of Culture at a Distance faptul că pentru efectuarea studiului despre români, Benedict a avut două surse principale: literatura de specialitate, românească şi americană, şi unele declaraţii ale românilor din America.
Detaliile legate de sursele orale lipsesc tocmai din pricina principiului confidenţialităţii impus în antropologie şi aplicat strict.
În prefaţa lucrării, Mead susţinea că "au fost aproximativ douăzeci şi cinci de români [care] au depus timp şi efort pentru a înlesni acest studiu. [...] Prin aceşti români, scheletul de fraze abstracte a putut primi carnea şi sângele experienţelor personale, astfel [încât] copilul român şi familia română apar descrişi într-o manieră fără precedent".
Nu se cunoaşte dacă lucrarea lui Benedict a fost cu adevărat de ajutor pentru guvernul american în implementarea strategiilor de propagandă, însă Romanian Culture and Behavior a rămas în istorie ca fiind unul dintre studiile ce au deschis calea metodei denumite "antropologie de la distanţă".

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mier Dec 28, 2011 1:44 am

Suprafaţa Lunii va fi cercetată pentru a detecta urme ale civilizaţiilor extraterestre dispărute

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sute de mii de imagini ce surprind suprafaţa Lunii vor fi analizate pentru a identifica potenţialele urme lăsate în urmă de civilizaţiile extraterestre, dacă proiectul iniţiat de doi oameni de ştiinţă va fi concretizat.
Cercetătorii afirmă că, în cazul în care extratereştrii au trecut prin sistemul nostru solar, aceştia ar fi lăsat în urmă mesaje, instrumente ştiinţifice, deşeuri sau dovezi ale mineritului pe suprafaţa lunară, iar aceste dovezi ar putea fi observate cu ajutorul telescoapelor umane şi ale navelor spaţiale.
Deşi şansele de a descoperi o astfel de dovadă a civilizaţiei extraterestre sunt extrem de reduse, cercetătorii afirmă că o căutare computerizată prin imaginile lunare, sau una efectuată cu ajutorul voluntarilor din întreaga lume, ar fi suficient de ieftină pentru a justifica efortul, mai ales dacă se ia în calcul importanţa unei potenţiale descoperiri.
Cei doi iniţiatori ai proiectului, profesorii Paul Davies şi Robert Wagner de la Arizona State University, susţin că imaginile cu suprafaţa Lunii şi celelalte date obţinute de oamenii de ştiinţă în cadrul cercetărilor ar trebui analizate pentru a se încerca identificarea semnelor care sugerează o intervenţie extraterestră. Cei doi afirmă că acest efort ar juca un rol complementar celorlalte iniţiative care caută viaţă extraterestră, precum SETI.
"Deşi probabilitatea ca fiinţele extraterestre să fi lăsat urme pe Lună este foarte mică, acest corp ceresc prezintă două avantaje: se situează foarte aproape de Terra şi păstrează urmele intervenţiilor pentru timp îndelungat", scriu cei doi profesori într-o lucrare ştiinţifică publicată în jurnalul Acta Astronautica.
"Analizarea datelor pentru identificarea semnelor tipice manipulării inteligente costă foarte puţin, astfel că merită făcut acest efort, chiar dacă probabilitatea unei descoperiri este extrem de mică", au adăugat ei.
Cercetătorii se referă mai ales la naveta Lunar Reconnaissance Orbiter, a NASA, care a fotografiat la înaltă rezoluţie un sfert din suprafaţa Lunii începând cu jumătatea anului 2009. Analizând aceste imagini, oamenii de ştiinţă au identificat deja locurile în care au aselenizat misiunile Apollo, ce aveau oameni la bord, cât şi locurile în care au ajuns sondele americane şi sovietice.
Momentan, NASA a făcut publice 340.000 de imagini surprinse de LRO, iar când naveta robotică va termina de fotografiat întreaga suprafaţă a Lunii, numărul va creşte la 1.000.000. "Este greu de crezut că un număr atât de mare de imagini poate fi analizat de o echipă mică", afirmă cei doi profesori.
De aceea, cele două variante pe care aceştia le propun implică fie scrierea unui software sofisticat, care să identifice aspectele ciudate de pe suprafaţa Lunii, sau lansarea unui site pe Internet la care să contribuie zeci de mii de pasionaţi din întreaga lume.
Cercetătorii cred că cea mai uşoară descoperire ar putea fi un mesaj lăsat în urmă intenţionat de către extratereştri, ce ar fi păstrat într-o capsulă abandonată într-un crater recent format. Alte locuri pe care cei doi le văd ca potenţiale ţinte sunt tuburile de lavă situate sub câmpiile bazaltice ale satelitului natural al Terrei, care ar fi fost locul ideal pentru o bază subterană a extratereştrilor. "Acest habitat poate păstra pe termen extrem de lung, fără deteriorare, orice fel de tip de artefact", au conchis cercetătorii.

Sursa: The Guardian
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Mar Ian 03, 2012 10:30 am

Îngrijorător: un super-vulcan aflat în Germania devine din nou activ

Vulcanologii au făcut o descoperire îngrijorătoare: un super-vulcan aflat în Germania devine din nou activ. Supervulcanul aflat sub lacul Laacher din apropiere de Bonn erupe la aproximativ 10.000-12.000 de ani, iar ultima sa erupţie a avut loc acum 12.900 de ani.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Acesta are aproximativ aceleaşi dimensiuni ca Muntele Pinatubo, care în 1991 a provocat cea mai mare erupţie a secolului al XX-lea. Pinatubo a lansat în aer 10 miliarde de tone de magmă, 20 de miliarde de tone de dioxid de sulf şi 16 kilometri cubi de cenuşă, provocând o scădere a temperaturi globale cu 0,5 grade Celsius.

Când a erupt ultima oară, supervulcanul Laacher a acoperit cu cenuşă şi roci vulcanice o suprafaţă de 1.600 de kilometri pătraţi. În ultima vreme, mai multe cutremure au avut loc în această regiune, sugerând că vulcanul redevine activ.

Dacă vulcanul Laacher ar erupe, experţii afirmă că acesta ar putea provoca un dezastru de mari proporţii, fiind necesare evacuări pe scară largă. O erupţie semnificativă ar putea provoca o răcire la nivel global, deoarece norul de cenuşă eliberat de vulcan ar bloca razele solare.

Într-o înregistrare video realizată la lacul Laacher se pot observa bule de dioxid de carbon ce ies la suprafaţă. Vulcanologii afirmă că acest lucru sugerează că vulcanul este activ, camera magmatică a acestuia eliberând aceste gaze.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

sursa: mediafax.ro via descopera.ro
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Mier Ian 04, 2012 12:45 am

O lume pierduta, descoperita la 2.400 de metri adancime. Oamenii de stiinta nu o pot intelege

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Oamenii de stiinta britanici au fost socati sa descopere o adevarata “lume pierduta”, asa cum o numesc jurnalistii de la Daily Mail, la 2.400 de metri adancime, langa coasta Antarcticii.

Cercetatorii au descoperit colonii de viata marina necunoscuta pana acum, incluzand crabi, caracatite si stele de mare.
Motivul pentru care existenta acestor creaturi este absolut incredibila este ca traiesc in vecinatatea unor izvoare termale, care arunca in apa “nori” de fum care ridica temperatura la 380 de grade Celsius, suficient pentru a topi plumbul.

Fara nicio raza de soare care sa ajunga acolo, creaturile isi trag energia din chimicalele extrem de toxice existente in fumul eliminat de izvoare.
Cercetatorii de la Universitatile Oxford si Southampton si cei de la British Antarctic Survey au declarat ca existenta acestora intr-un mediu atat de ostil ar putea explica originea vietii pe Pamant si daca este posibil ca forme de viata sa existe si pe alta planeta.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Coloniile cele mai numeroase erau cele de crabi. Acestia se strang in numere uriase - chiar si 600 - in jurul izvoarelor termale.

Spre deosebire de alte specii de crab, acestia au… par pe piept. Oamenii de stiinta cred ca acesta ii ajuta sa se hraneasca, din moment ce pe el cresc bacterii.
Oamenii de stiinta au gasit si o caracatita despre care se crede ca ar face parte dintr-o specie nou descoperita, insa nu au putut sa o prinda, stele de mare cu sapte brate, lipitori, melci si anemone de mare - toate specii nemaiintalnite pana in prezent.

Chiar daca apa fierbe la propriu in imediata apropiere a izvoarelor termale, temperaturile scad la 20 de grade Celsius la cateva sute de metri distanta, acolo unde traiesc speciile nou descoperite.

sursa: stirileprotv.ro
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:10 am

Chinezii testează trenul care circulă cu 500 km/oră (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Inginerii feroviari chinezi au testat cu succes, în decursul săptămânii trecute, o garnitură de tren capabilă să atingă viteza record de 500 kilometri/oră. Conform cotidianului China Daily, preluat ulterior de marile agenţii de preză, trenul respectiv a depăşit recordul anterior de 300 kilometri/oră, deţinut tot de un tren chinezesc, aparţinând companiei Beijing Shanghai High Speed Railway.
Trenul testat în decursul săptămânii trecute este construit în principal din materiale plastice ranforsate cu fibre de carbon. Întregul design al trenului a fost inspirat de forma străvechilor săbii chinezeşti.
Trenul a fost construit de compania Sifan Locomotive, o subsidiară a CSR Corp Ltd, cel mai mare concern chinez producător de trenuri, ale cărui uzine sunt situate în oraşul Qingdao din estul provinciei Shandong.
La ora actuală, China are cea mai mare reţea de căi ferate de mare viteză din întreaga lume. Imboldul pentru construirea acestor linii ferate speciale a fost dat în anul 2006, cu ajutorul fondurilor guvernamentale.
Specialiştii din Beijing estimează că, la nivelul anului 2020, China va deţine o reţea feroviară de mare viteză care va însuma peste 16.000 kilometri de cale ferată specială.
Cu toate acestea, accidente feroviare precum cel din luna iulie anul curent, soldat cu circa 40 de victime, au dus la sporirea măsurilor de siguranţă pentru aceste trenuri, inclusiv o scădere a vitezei de mers.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: PhysOrg
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:13 am

Coralii vor fi salvaţi mulţumită sistemelor bazate pe energie electrică

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pescuitul cu cianuri şi dinamită, precum şi creşterea temperaturii apei au decimat coralii din Bali. Din fericire, un scafandru, inspirat de munca unui om de ştiinţă german asupra arhitecturii organice, a creat un proiect care, în prezent, este folosit la nivel mondial pentru salvarea coralilor.
Bazat pe tehnologia "Biorock", care permite coralilor să se refacă, proiectul este acum implementat în 20 de ţări din Asia de Sud-Est, Caraibe, Oceanul Indian şi Pacific.
Proiectul a fost lansat în anul 2000, în apele din apropierea satului Pemuteran, de pe coasta nordică a insulei Bali. Atunci, o ramă metalică botezată "crabul" a fost acoperită cu corali uriaşi şi strălucitori, printre care sute de peşti şi-au găsit adăpost.
Rani Morrow-Wuigk, o scufundătoare care a observat degradarea coralilor naturali pe parcursul anilor 90', a fost sfătuită de cercetătorul marin şi arhitectul Wolf Hilbertz să folosească invenţia lui pentru a permite refacerea ecosistemului.
Proiectul lui Hilbertz a presupus construirea unor schele metalice marine, conectate la curent electric cu tensiune slabă. Astfel, electroliza apei de mare a provocat o acumulare de calcar, iar testele au demonstrat că, de cele mai multe ori, coralii creşteau de 2 până la 6 ori mai repede decât în mod normal, permiţând refacerea unui recif în doar câţiva ani.
Astfel, Rani a decis să utilizeze proiectul propus de savantul german. Ea a decis să construiască 22 de structuri, folosind bani proprii şi finanţarea oferită de Taman Sari, o staţiune de vacanţă care sprijină refacerea recifului.
Astăzi există în jur de 60 de astfel de structuri în golful Pemuteran, pe o suprafaţă de 2 hectare, iar reciful nu numai că a fost salvat, ci el este mai înfloritor ca niciodată.
Tehnologia Biorock nu numai că salvează coralii, dar îi face şi mai rezistenţi la încălzirea globală şi la fenomenul de decolorare. Datorită acestei tehnici, rata de supravieţuire a coralilor a crescut de la 16% la 50%.

Sursa: AFP
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:17 am

Peştele fără faţă şi creier se numără printre cele 15 specii rare găsite în Atlantic

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Una din cele mai uimitoare 15 specii rare subacvatice, descoperite anul acesta, este un peşte fără creier şi fără faţă.
Un mic peşte numit Amphioxus, considerat de guvernul scoţian ca fiind pe cale de dispariţie, a fost găsit în Tankerness, Orkney. Peştele are o coardă dorsală despre care se crede că a reprezentat o caracteristică pe care au avut-o primele animale şi care a stat la baza dezvoltării coloanei vertebrale.
De asemenea, în apropierea insulelor Small au fost descoperite midii gigantice, cu cochilii de până la 48 de centimetri.
Peste 100 de midii din specia Atrina fragilis a fost găsite în jurul insulelor, acest lucru indicând că în zonă se găsesc cele mai concentrate populaţii de peşti din apele Marii Britanii.
Despre aceste scoici se crede că ar avea un byssus auriu asemănător cu părul uman, atât de fin încât poate atrage şi un singur fir de nisip. (Byssus-ul reprezintă acele "fire" cu care unele scoici se fixează de substrat.)
Şi în Caithness a fost găsit cel mai mare banc de midii Modiolus modiolus. Specia, în galeză, poartă numele de "Clabbydhhu", care se traduce drept "gurile negre enorme". Acestea sunt nişte moluşte care cresc greu, dar care pot atinge vârsta de 50 de ani. Despre ele se crede că ar stabiliza fundul mâlos al mării, asigurând astfel un ecosistem pentru restul speciilor.
Studiul a analizat o suprataţă acvatică de 2000 de kilometri pătraţi şi a scos la iveală existenţa unor bancuri de animale marine precum Limaria hians, o specie cu 10 braţe asemănătoare unor pene.
Acum, guvernul scoţian a declarat că descoperirile lărgesc cunoştinţele în legătură cu biodiversitatea marină. "Într-o epocă în care terenurile au fost deja cartografiate şi cercetate, este uimitor cât de multe descoperiri se mai pot face în oceane", a mărturisit secretarul de stat pe probleme de mediu, Richard Lochhead.

Sursa: AFP
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:25 am

Vom avea lasere în ochi?

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Seon-Hyun Yun şi Malte Galther, doi fizicieni din cadrul Massachusetts General Hospital au lucrat timp de patru ani pentru definitivarea unei celule umane cu proprietăţi asemănătoare laserului. Produsul final prezintă cele trei componente esenţiale prezente în cadrul oricărul laser: o sursă care va furniza energia luminoasă, o cavitate optică, care va concentra lumina într-o rază, şi o substanţă în care electronii sunt activaţi până vor elibera energia sub forma unui fascicul de fotoni.
Cei doi cercetători au modificat celule din rinichiiul uman astfel încât să producă o proteină fluorescentă (GFP), aceeaşi substanţă responsabilă de bioluminiscenţa unor specii de meduze. Apoi au cultivat aceste celule modificate şi le-au plasat între două oglinzi microscopice, creând astfel o cavitate optică.
După această etapă, cercetătorii au trimis flash-uri de lumină albastră dintr-un laser miniatural (sursa); lumina a fost reflectată succesiv de oglinzi şi captată de celulă, care a emis, la rândul ei, un fascicul de lumină verde (fluorescenţa).
Bio-laserul produs va putea fi folosit în activarea unor medicamente anti-cancer, în cadrul aşa-numitei terapii foto-dinamice. Medicii vor putea injecta compuşi sensibili la lumină în fluxul sangvin al pacienţilor, pentru a ajunge la celulele tumorale, activând apoi aceşti compuşi chiar "la faţa locului", cu ajutorul luminii.
Seon-Hyun Yun merge chiar mai departe şi estimează că în viitorul apropiat se vor putea implanta astfel de surse de lumină în ochi, iar oamenii le vor putea controla intensitatea mental, cu ajutorul semnalelor transmise de creier.

Sursa: Popsci
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:29 am

Armata SUA a dezvăluit drona-elicopter care vede tot pe o suprafaţă de 168 km pătraţi (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cea mai nouă armă de spionaj a armatei SUA, elicopterul-dronă dotat cu o cameră color de 1,8 gigapixeli, a fost recent dezvăluită. Armata SUA spune că noua tehnologie oferă „o capacitate fără precedent de a urmări şi monitoriza activitatea de la sol”.
Dronele-elicopter vor intra pentru prima dată în uz în 2012, urmând ca în luna mai sau iunie a anului viitor trei drone de acest tip să fie introduse în Afghanistan.
"Aceste aeronave vor îndeplini misiuni care vor dura până la un an, iar lecţiile învăţate de-a lungul acestora vor fi utilizate pentru transformarea acestui program într-unul de lungă durată", a explicat lt-col. Matthew Munster, product manager în cadrul unităţii dedicate aeronavelor fără pilot din cadrul SUA.
Dronele-elicopter A160 Hummingbird au capacitatea de a efectua decolări verticale, lucru pe care celelalte drone din arsenalul SUA nu îl pot face.
Înainte ca noile drone să înceapă misiunile în Afghanistan, acestea vor fi testate în cadrul unei baze militare din Arizona.
Camera de 1.8 gigapixeli este cel mai mare senzor video folosit vreodată în cadrul misiunilor de către armata SUA. Acestea vor furniza date către sistemul Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System, al cărui acronim (ARGUS-IS) face aluzie la monstrul Argus din mitologia greacă, un gigant cu 100 de ochi.
Armata SUA afirmă că acest sistem permite supravegherea unei suprafeţe de 168 de kilometri pătraţi de la o înălţime de 6,1 kilometri (20.000 de picioare). Pe lângă supravegherea generală, operatorii dronelor pot selecta 65 de zone pentru a fi studiate în mod separat. Astfel, maşinile, oamenii şi alte obiecte pot fi monitorizate în timp real, chiar dacă se deplasează în direcţii diferite.
"Dacă un grup de oameni părăsesc un loc în acelaşi timp, nu mai e nevoie să alegi pe care dintre ei să îi urmăreşti - pot fi urmăriţi toţi, chiar dacă pleacă în direcţii diferite. Urmărirea are loc automat şi simultan", a explicat Brian Leninger, product manager la Boeing, fabricantul acestor drone.
La finalul misiunii de un an din Afghanistan, armata SUA plănuieşte să organizeze o licitaţie pentru a doua generaţie de drone capabile să decoleze vertical. Acestea vor beneficia de un senzor mai bun, noua versiune a Argus-IS urmând să poată oferi şi imagini în infraroşu, iar numărul zonelor ce vor putea fi studiate separat urmând să crească la 130.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: BBC News
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:32 am

În Marea Roşie a răsărit o nouă insulă


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Marea Roşie găzduieşte o nouă insulă, creată graţie unei erupţii vulcanice subacvatice.
Insula este formată din lavă care s-a răcit după ce a ieşit la suprafaţă. Aceasta a început să se formeze în zona arhipelagului Zubair, situat între Yemen şi Eritrea.
Noua formaţiune, ce măsoară aproximativ 500 de metri, a fost surprinsă de un satelit al NASA pe 23 decembrie. Imaginea capturată de satelitul NASA confirmă declaraţiile pescarilor din zonă, care au afirmat că au văzut erupţii de lavă ridicându-se la 30 de metri deasupra nivelului apei.
Vulcanul care a creat insulele Zubair a erupt ultima oară în secolul al XIX-lea. Conform specialiştilor de la Global Volcanism Program, vulcanii de pe Terra creează noi insule la fiecare câţiva ani, însă nu toate reuşesc să se menţină mai mult de 3 ani, fiind distruse de valuri.
Vulcanologul Rick Wunderman crede că noua insulă din Marea Roşie va reuşi să reziste: "Materialul din care insula este formată prezintă mai puţine gaze, fiind astfel mai rezistentă la valuri şi la furtuni".
Partea de sud a Mării Roşii a prezentat o intensă activitate vulcanică în ultimul timp, fiind înregistrate 10 erupţii în ultimii cinci ani.

Surse: CNN şi NASA
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:42 am

Taigaua în 20 de ipostaze spectaculoase

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Spoiler:
Jumătăţile dinspre miazănoapte ale celor două mari întinderi de pământ ale emisferei nordice - America de Nord şi Eurasia - sunt acoperite, în bună parte, de o comoară: pădurea boreală, sau taigaua, cum o numim aici, în Lumea Veche. Este cel mai mare biom - ansamblu de ecosisteme întrepătrunse - terestru din lume. Dominată de conifere, care alcătuiesc fondul acestui incredibil de bogat mozaic de specii, taigaua reprezintă azi 29% din toată suprafaţa împădurită a planetei.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Taigaua acoperă cea mai mare parte a Canadei şi Alaskăi, a Suediei şi Finlandei, mult din teritoriul Norvegiei, o mare parte a Rusiei (mai ales Siberia), părţile de nord ale Kazahstanului, Mongoliei şi Japoniei. Spre sud, se pierde şi se topeşte, gradat, în pădurile de amestec (foioase + conifere), unde îşi fac apariţia, tot mai deşi pe măsură ce coborâm spre sud, arborii cu frunze căzătoare. Înspre nord, copacii taigalei devin din ce în ce mai rari şi mai scunzi, până când pădurea se dizolvă în tundra arctică, într-un peisaj cu ierburi scunde şi arbuşti mărunţi.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

O mare bogăţie de viaţă vegetală, cu puţine specii de copaci (ce-i drept, prezente în milioane de exemplare), dar cu o impresionantă varietate de muşchi, licheni şi arbuşti, caracterizează pădurea boreală. Una dintre trăsăturile ei specifice este prezenţa unui mare număr de arbuşti cu fructe comestibile, - ceea ce numim noi în mod obişnuit "fructe de pădure" - care, în cursul toamnei şi al iernii lungi, asigură hrană, deopotrivă, pentru animale şi oameni.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

În cursul ultimelor 50.000 de ani, o punte de uscat a legat , în mai multe rânduri, în cursul glaciaţiunilor, Alaska de estul Siberiei - cu alte cuviinte, America de Eurasia. Aşa se explică faptul că unele specii de animale se găsesc atât în taigaua nord-americană, cât şi în cea siberiană. Legătura vremelnică dintre continente a permis migrarea unor populaţii de animale dintr-o parte în alta a ceea ce este azi Strâmtoarea Bering. Astfel de specii, comune ambelor continente, sunt elanul şi linxul eurasiatic, vulpea, lupul, ursul brun, glutonul (fotografia de mai jos), un carnivor din familia mustelidelor, înrudit aşadar cu jderii şi nevăstuicile, dar mult mai mare decât aceştia şi u prădător redutabil al taigalei.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Alte specii au rămas credincioase numai unuia sau altuia dintre continente: veveriţa, de pildă, specie eurasiatică prin excelenţă.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Veveriţa de pământ asiatică, numită în Siberia burunduc (Tamias sibiricus - foto), este singura reprezentantă a genului în Lumea Veche, dar are multe specii specii surori (peste 20) în Lumea Nouă. Aceste veveriţe nu se caţără în copaci, ci îşi fac vizuini în sol, unde adună cantităţi de provizii ce pot atinge 3-4 kg, impresionanat pentru un animal atât de mic. Spre deosebire de veveriţele arboricole, în habitatul lor natural aceste animale hibernează, trezindu-se din când în când şi hrănindu-se cu proviziile adunate.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Ierunca (prima fotografie de mai jos) şi cocoşul de munte (a doua fotografie) sunt păsări ale Lumii Vechi, locuind în păduri ce se întind din Europa până în Asia. Păsări ale codrilor de odinioară, prezente în imagini bine înrădăcinate în mentalul colectiv, imagini asociate cu aventura vânătorii şi cu marile ospeţe ale strămoşilor, aceste făpturi există încă, dar soarta lor depinde permanent de cea a pădurilor pe care le locuiesc.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Una dintre ameninţările la adresa acestor păduri sunt defrişările, stimulate de nevoia de materii prime a unei lumi în plină dezvoltare. Un alt pericol sunt incendiile care, în aceste păduri întinse, slab populate de oameni, pot mistui mii de copaci înainte de a li se se pune capăt.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Schimbările climatice ale prezentului afectează şi aceste splendide păduri: creşterea coniferelor, adaptate la frig, este inhibată de lipsa precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate, care favorizează şi proliferarea dăunătorilor, iar porţiuni mari de taiga sunt treptat înlocuite de alte ecosisteme, compatibile cu climatul mai cald: păduri temperate sau pajişti. E un mister felul în care va arăta, peste 100 de ani, partea de planetă ocupată azi de aceste vaste şi magnifice păduri.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Ian 06, 2012 9:45 am

A fost inaugurat cel mai înalt pod din lume, ce se înalţă la 403 metri deasupra solului! (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Preşedintele Mexicului, Felipe Calderon, a inaugurat cel mai înalt pod din lume. Măsurând 403 metri în înălţime, podul Baluarte traversează o prăpastie adâncă situată în partea de nord a Mexicului, în munţii Sierra Madre Occidental.
Podul face parte dintr-o nouă autostradă ce traversează o zonă accidentată a Mexicului, ce va lega oraşul Mazatlan (situat pe coasta Oceanului Pacific) de Durango, un oraş situat în interiorul ţării.
Construcţia-record este atât de înaltă încât Turnul Eiffel ar putea încăpea cu uşurinţă sub partea sa centrală.
La inaugurarea construcţiei, preşedintele Calderon a declarat că "acest proiect va uni oamenii din nordul Mexicului ca niciodată până acum". Oficialul mexican a primit din partea celor de la Cartea Recordurilor Guinness un certificat ce atestă recordul de înălţime stabilit de construcţie. Înainte ca proiectul mexican să cucerească titlul de "cel mai înalt pod din lume", acesta era deţinut de viaductul Millau din Franţa.
Podul măsoară 1.124 de metri în lungime şi 19,8 metri în lăţime. Podul este 86% finalizat, construcţia urmând să fie terminată la finalul lunii ianuarie, însă ceremonia de inaugurare a avut loc acum, cu ocazia sărbătoririi a 200 de ani de când Mexicul a obţinut independenţa de Spania. El urmează să fie deschis traficului peste câteva luni, iar oficialii mexicani speră că acest pas să stimuleze turismul şi comerţul în regiune.
Costul podului se ridică la 158,7 milioane de dolari, iar autostrada Durango-Mazatlan va costa în total 1,46 miliarde de dolari. Aceasta va înlocui un drum extrem de periculos, supranumit de localnici "coasta diavolului". Serpentinele şoselei traversează munţii Sierra Madre Occidental.
Noua autostradă va include alte opt poduri situate la o înălţime de peste 300 de metri înălţime şi 60 de tunele săpate prin munte.
Oficialii mexicani spun că această construcţie va reduce timpul necesar pentru a ajunge din Mazatlan în Durango cu aproximativ 6 ore. Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu, în cadrul căruia se doreşte crearea unei autostrăzi de la coasta Oceanului Pacific până la cea a Atlanticului.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Surse: BBC News şi EFE
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Sam Ian 07, 2012 1:46 am

Ocolul Pământului în 290 de secunde (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

După ce şi-a dat demisia de la locul de muncă, fotograful Kiend Lam şi-a pregătit un rucsac şi o cameră foto şi a plecat în lume. Acum, el a creat un video pentru a ne arăta şi nouă ce a văzut el.
Prima sa destinaţie a fost Londra, urmând ca alte oraşe din alte 16 ţări să fie apoi vizitate şi imortalizate în pozele sale pe care le-a efectuat în mai bine de 343 de zile.
La sfârşitul călătoriei sale, Lam a realizat montajul de mai jos, care poartă numele "Time is Nothing" (Timpul nu înseamnă nimic). Montajul are 4 minute şi jumătate şi este alcătuit din 6.237 de imagini îmbinate perfect pentru a reda călătoriea fotografului.
De-a lungul călătoriei sale de 40.000 de kilometri, Lam a vizitat locuri din Anglia,Statele Unite, Franţa, Portugalia, Spania, Maroc, Egipt, Turcia, Japonia, Thailanda, Indonezia, Japonia, Argentina, Uruguay, Chile, Bolivia şi Peru. Cu ajutorul unei singure camere digitale cu lentile interschimbabile el a imortalizat o parte din cele mai cunoscute peisaje din lume.
Deşi fiecare destinaţie a primit aproximativ 4 secunde în video, Lam a reuşit să imortalizeze agitaţia şi încântarea turiştilor.Sursa: Daily Mail

Sursa foto: Kien Lam

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Ian 08, 2012 3:11 am

Cum să faci un instrument muzical din... orice (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Mogees este un mic dispozitiv care, aplicat pe orice suprafaţă solidă, transformă vibraţiile acesteia în sunete, oferind oricui un mod cu totul nou de a se exprima prin muzică... inclusiv celor care nu au niciun fel de cunoştinţe muzicale.
Mogees - "Mosaicing Gestural Surface" - cuprinde un mic microfon de contact care, lipit pe o suprafaţă oarecare, transformă în sunete vibraţiile generate de atingerea suprafeţei respective. Diferitele tipuri de interacţiuni cu suprafaţa (frecarea, lovirea cu degetele, zgârierea) generează diferite tipuri de sunete.
Vibraţia poate fi transformată direct în sunet sau poate fi utilizată pentru a selecta, dintr-o bază de date, o secvenţă audio de acelaşi tip, care este şi ea cântată instantaneu, oferind utilizatorului o experienţă muzicală în timp real.
Mogees a fost creat de Bruno Zamborlin în contextul unui proiect de doctorat în artă şi tehnologii informatice, în cadrul unei colaborări între Institutul de Cercetare şi Coordonare în Acustică şi Muzică, din Franţa, şi Universitatea din Londra - Goldsmiths.
În videoclipul următor vedeţi cum se poate cânta, cu ajutorul lui Mogees, la o varietate de "instrumente muzicale" noi: la fereastră, la oglindă, la copac sau la balon.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: gizmag
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Joi Ian 12, 2012 11:24 am

Un matematician a descifrat codul din spatele sistemului imunitar uman

Un matematician irlandez a condus un studiu ce a dus la descifrarea codurilor complexe ce definesc sistemul imunitar uman, reuşită ce ar putea conduce la tratamente mai eficiente pentru boli precum artrita reumatoidă, diabet, boala Crohn şi enteropatia glutenică.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Dr. Ken Duffy, de la Institutul Hamilton, a făcut această descoperire ajutat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, scopul studiului fiind conceperea de noi vaccinuri împotriva a numeroase afecţiuni.

Cercetarea revoluţionară modifică ceea ce se credea până acum despre sistemul imunitar şi despre leucocite. Studiul va fi publicat în jurnalul Science, editorii prestigioasei publicaţii accelerând publicarea cercetării, ca urmare a importanţei pe care aceasta o are pentru medicină.

"Comunitatea ştiinţifică va fi surprinsă. Studiul nostru contestă paradigma acceptată de către oamenii de ştiinţă, oferind o nouă perspectivă asupra sistemului imunitar", a comentat dr. Duffy.

Descoperirea cheie este aceea că celulele reacţionează aleatoriu la boală, neavând un răspuns pre-programat.

Oamenii de ştiinţă au studiat limfocite B extrase din şoareci, aceste celule jucând un rol fundamental în sistemele imunitare capabile să producă anticorpi. Cercetarea a început în 2007, atunci când Duffy a început să colaboreze cu doi cercetători australieni de la Institute of Medical Research din Melbourne.

Scopul echipei de cercetători este conceperea unor noi terapii, mai eficiente, pentru afecţiunile auto-imune şi totodată crearea unor vaccinuri îmbunătăţite. De asemenea, oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă mai bine modul în care sistemele imunitare rezistă atacurilor bacteriilor şi a virusurilor.

"Scopul acestui efort este de a înţelege mai bine cum funcţionează aceste celule, pentru a le manipula astfel încât să luptăm împotriva afecţiunilor auto-imune. Pentru a manipula un sistem, trebuie mai întâi să-l înţelegi", a explicat Dr. Duffy.

sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] via Press Association
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Ian 15, 2012 9:36 am

De ce căţeilor nu le îngheaţă picioarele?

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cercetătorii japonezi au reuşit să rezolve o chestiune care i-a preocupat de mult timp pe zoologii din mai multe ţări: anume, cum pot sta câinii pe gheaţă pentru perioade mari timp fără să le degere tălpile şi degetele.
Cercetătorii din cadrul Universităţii Yamazaki Gakuen din Tokyo au descoperit că tălpile şi degetele câinilor sunt prevăzute cu o reţea de glande care elimină o secreţie foarte bogată în grăsimi, care împiedică degerarea.
Dacă oamenii sunt expuşi la temperaturi foarte scăzute, vasoconstricţia vaselor de sânge din extremităţile corpului duce la reducerea fluxului sangvin din acele zone.
Echipa de cercetători condusă de dr. Hiroyoshi Ninomya s-a folosit de un scaner ataşat unui microscop electronic pentru a studia labele a 4 câini maturi. Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel că arterele care trimit sângele spre picioarele câinilor sunt cuplate cu o reţea de vene mici, întregul sistem acţionând ca un schimbător de căldură., având rolul de a încălzi sângele rece provenit din zona tălpilor înainte de a-l trimite înapoi în restul corpului.
Acest tip de adaptare extremă a fost identificat la vulpile polare, precum şi în picioarele pingunilor şi înotătoarele delfinilor. Descoperirea sugerează că specia câinilor ar fi originară din regiunile reci, unde o astfel de adaptare ar fi fost esenţială pentru supravieţuire.

Sursa: Physorg.com
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Ian 15, 2012 9:45 am

Eveniment inedit în Australia: un câine a muşcat un rechin! (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Un cameraman amator din Australia a surprins confruntarea dintre câinii săi şi câţiva rechini.
Cei doi câini ai cameramanului înotau în ocean alături de câţiva rechini. Departe de a fi speriat de prezenţa acestora, unul dintre câini chiar s-a îndreptat spre un rechin, atacându-l!
Muşcat de câine, rechinul s-a dat bătut şi a înotat spre largul oceanului.
Iată scenele incredibile surprinse de cameramanul australian:

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Suesa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Ian 16, 2012 8:50 am

Noile imprimante 3-D printează obiecte în mai multe culori şi din materiale biodegradabile (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

O nouă generaţie de imprimante 3-D de uz personal permite utilizatorilor realizeze obiecte de dimensiuni mai mari, în două culori şi din alte materiale decât plasticul.
O firmă care produce asemenea aparate, MakerBot, a anunţat lansarea unui nou model, numit Replicator, cu ajutorul căruia pot fi printate obiecte tridimensionale cu volumul de până la 5.000 cm cubi.
Aparatul are un ecran LCD pe care utilizatorii pot urmări desfăşurarea procesului de printare. Modelele pot fi proiectate chiar de utilizatori, folosind un software precum Google SketchUp, sau pot fi încărcate gratuit mii de modele gata proiectate.
Sistemul de bază costă 1.749 USD, iar pentru 250 USD în plus poate fi instalat un cap de printare dublu, care permite realizarea de obiecte în două culori.
Obiectele pot fi realizate nu numai din plastic, ci şi din PLA (acid poli-lactic) un material biodegradabil obţinut din porumb.
Utilizatorii au realizat deja, cu ajutorul aparatul Replicator, obiecte utile în viaţa de zi cu cu zi, precum dopuri pentru cadă ori inele de plastic pentru perdeaua de la duş, dar şi jucării de genul mobilierului pentru păpuşi.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: Live Science
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mar Ian 17, 2012 7:42 am

Amazoanele din Dahomey – cele mai temute femei din istorie

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Povestea amazoanelor, femei neînfricate care luptau cu dârzenie până la ultima, este una dintre cele mai cunoscute din mitologia greacă. În Iliada acestea purtau supranumele de Antianeirai („cele care luptă ca bărbaţii”), iar unele poveşti susţineau că ele şi-ar fi tăiat un sân pentru a putea folosi mai uşor arcul şi suliţele. Mitul amazoanelor a dăinuit peste milenii, deşi istoria nu a confirmat existenţa lor. Puţini cunosc însă povestea veritabilelor amazoane: cele din Dahomey. Armata femeilor războinice din vestul Africii a terorizat această regiune a continentului negru timp de mai bine de 150 de ani, de-a lungul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Spoiler:
Dahomey, regatul amazoanelor

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Regatul Dahomey a fost întemeiat în secolul al XVII-lea în zona în care astăzi se găseşte statul Benin, mărginit la vest de Togo şi la est de Nigeria.
Femeile războinice cunoscute astăzi drept "amazoanele din Dahomey" se trag dintr-un grup ce avea ca ocupaţie de bază vânătoarea de elefanţi: gbeto. Acesta a fost fondat în timpul domniei regelui Wegbaja, în primul secol de existenţă al regatului Dahomey.
În secolul al XVIII-lea, aceste femei începuseră să joace rolul de gărzi ale palatului regal, având totodată misiunea de aplicare a edictelor emise de rege, însă nu beneficiau de un antrenament special. În Dahomey, niciun bărbat (cu excepţia eunucilor) nu avea voie să pătrundă în palatul regal după asfinţit, prezenţa acestora în clădirea regală fiind redusă chiar şi în timpul zilei. Eunucii şi femeile jucau rolul de paznici ai palatului.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sub conducerea regelui Agadja, care a domnit între 1708 şi 1740, numeroase femei au fost încorporate în armata regală, pentru ca aceasta să pară mai numeroasă, intimidând astfel adversarii. În ciuda faptului că ele nu erau dotate cu arme, purtând doar steaguri, au impresionat prin curajul lor, câştigând astfel încrederea regelui. Acesta a luat decizia de a le include într-un corp de elită al armatei, iar încrederea sa avea să fie răsplătită prin victoria obţinută în lupta pentru cucerirea regatului Ouidah. Amazoanele din Dahomey au jucat un rol important în această victorie cheie, prin care regele obţinea un oraş pe coasta Atlanticului. Accesul direct la ocean i-a permis regelui să câştige mulţi bani din comerţul cu sclavi.
Succesorii lui Agadja au dus mai departe obiceiul folosirii amazoanelor în luptă, sporind cu timpul numărul acestora. În jurul anului 1830, gardienii palatului au început să fie transformaţi într-o forţă armată. Decizia a fost luată de Regele Guézo în scopul întăririi forţelor sale, deoarece regatul intra în numeroase conflicte cu adversari ce deţineau armate mai numeroase. În timpul domniei lui Guézo, numărul amazoanelor a crescut de la 600 la 6.000.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Joseph Adrien Djivo, autorul cărţii "Guézo: la rénovation du Dahomey", relatează modul de gândire al amazoanelor din armata regală: "Cele care se întorc din război fără a fi cucerit trebuie să moară. Dacă ne retragem din luptă, viaţa noastră este la dispoziţia regelui. Orice oraş atacăm trebuie cucerit, dacă nu, trebuie se ne îngropăm în ruinele sale. Guézo este regele regilor, iar cât timp trăieşte nu avem de ce să ne temem. Guézo ne-a dat din nou naştere. Suntem soţiile, fiicele, soldaţii lui. Războiul este ocupaţia noastră, războiul ne îmbracă şi ne hrăneşte".

Trăind cu un singur scop: acela de a ucide pentru rege

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Femeile-soldat din Dahomey au fost supranumite "amazoane" de către primii europeni care au pătruns în regiune, iar aceste trupe de elită ale regatului îşi meritau cu prisosinţă supranumele. În limba fon, cea vorbită de locuitorii din Dahomey, amazoanele purtau numele de mino, însemnând "mamele noastre".
Amazoanele din Dahomey erau antrenate de mici cu un singur scop: să devină luptătoare de elită. Încă din primii ani de viaţă, acestea erau antrenate să mânuiască arme, să fie puternice, rapide şi să reziste la durere. Printre metodele folosite pentru călirea trupului se numărau săriturile peste ziduri din ramuri de acacia acoperite cu spini sau expediţiile de durată lungă prin junglă, fără niciun fel de provizii.
Conform relatărilor exploratorilor europeni, armata feminină organiza simulări ale bătăliilor în cadrul ceremoniilor regale, iar talentul femeilor în luptă îl depăşea pe cel al bărbaţilor din armata dahomiană. De asemenea, copilele crescute pentru a deveni soldaţi erau supuse unui antrenament intens de desensibilizare încă de mici.
Tinerele fete care nu participaseră încă la lupte erau testate în cadrul acestor ceremonii. Un ofiţer naval francez, Jean Bayol, a fost martorul unui astfel de eveniment în decembrie 1889. Bayol a povestit cum o fată "care nu omorâse încă pe nimeni" a fost dusă în faţa unui prizonier capturat recent. Francezul povesteşte cum fata a păşit veselă spre prizonier şi i-a retezat capul din trei lovituri de sabie, pe care o ţinea cu ambele mâini. Cu ultima lovitură, a tăiat şi ultima bucată de ţesut care ţinea capul ataşat de corp, iar apoi a şters sângele de pe sabie şi l-a băut.
Toate femeile din armata regelui erau soţiile acestuia, însă denumirea era mai degrabă una formală, fiind de fapt o formă a unui jurământ de castitate. Nicio femeie din trupa amazoanelor nu avea voie să întreţină relaţii sexuale cu vreun alt bărbat, fiind în totalitate dedicate regelui, pe care îl idolatrizau.
În luptă, amazoanele din Dahomey erau lipsite de frică şi de milă, aruncându-se cu furie asupra inamicilor. Bărbaţii din armatele regatelor învecinate le considerau inamici de temut.
Amazoanele au făcut parte din armata statului Dahomey timp de mai bine de 150 de ani, reprezentând un sfert din forţele armate. În perioada de apogeu, în jurul anului 1850, armata amazoanelor număra 6.000 de femei-soldat.
Principalele arme folosite de către amazoane erau muschetele şi macetele, la care se adăuga un brici folosit pentru decapitarea victimelor (în acea vreme, cutuma din regiune era ca războinicii să se întoarcă acasă cu capetele şi organele genitale ale adversarilor).

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Deşi majoritatea amazoanelor erau chiar din Dahomey la început, cu timpul femeile capturate din regatele vecine au devenit luptătoare în această armată. Toate amazoanele dovedeau o loialitate până la moarte faţă de rege. Relatările de epocă susţin că amazoanele se vedeau ca "bărbaţi", batjocorindu-i pe adversari cu apelativul de "femei".
La o paradă regală ce a avut loc în 1850, la care au participat peste 2.000 de femei din trupele regelui, una dintre acestea ţinut un discurs ce începea cu următoarea frază: "Aşa cum fierarul ia o bară de fier şi, cu ajutorul focului, o transformă, aşa şi noi ne-am schimbat felul de a fi. Nu mai suntem femei, suntem bărbaţi".

Relatările coloniştilor europeni

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Primii europeni martori la o bătălie purtată de femeile din armata statului Dahomey au fost misionarii care trăiau în Abeokuta. Acest oraş, situat astăzi în Nigeria, a fost atacat în 1851 şi 1864 de către forţele regatului Dahomey. În ciuda faptului că armata din Dahomey a pierdut ambele bătălii, din relatările lăsate în urmă de misionarii din Abeokuta reiese că femeile luptau cu semeţie şi înverşunare, fiind singurele detaşamente ale invadatorilor care au reuşit să penetreze zidurile de apărare ale oraşului.
Richard F. Burton, un explorator britanic care a vizitat regatul Dahomey în 1863, i-a dat acestuia supranumele de "Sparta neagră". Asemănările văzute de exploratorul britanic constau în subordonarea individului faţă de stat (toţi bărbaţii din Dahomey erau sclavii regelui, iar toate femeile erau nevestele sale) şi în importanţa armatei.
Cele mai detaliate relatări vin dinspre ultimii europeni care au fost martori ai luptelor armatei amazoanelor din Dahomey: cei din armata franceză.
Primele conflicte cu interesele franceze din zonă au avut loc în 1889. În acel an, forţele din Dahomey au atacat un sat aflat sub dominaţie franceză. După ce şeful de trib şi-a liniştit sătenii, arătându-le invadatorilor steagul Franţei şi spunându-le că vor fi protejaţi de tricolor, comandatul forţelor din Dahomey i-a replicat: "Îţi place acest steag? Foarte bine, îţi va fi de ajutor". Îndată, acesta i-a făcut semn uneia dintre luptătoare, iar aceasta l-a decapitat pe şeful de trib cu o singură lovitură de sabie, aducând regelui din Dahomey capul acestuia înfăşurat în tricolorul francez.
Un an mai târziu, în 1890, regele Béhanzin a declarat război trupelor franceze. Ca de obicei, amazoanele din Dahomey se găseau în primele rânduri ale armatei sale. Iniţial, trupele franceze au ezitat să tragă în femei, însă după ce soldaţii din primele rânduri au simţit pe pielea lor forţa trupelor de elită a regelui Béhanzin, francezii şi-au revizuit atitudinea.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Relatările soldaţilor francezi menţionează ferocitatea cu care femeile din Dahomey luptau împotriva unei armate mult mai bine dotate.
După ce au pierdut mai multe bătălii în faţa luptătoarelor din Dahomey, francezii au apelat la întăriri din Legiunea Străină, cavaleria senegaleză şi trupe de artilerie. În cel de-al doilea război purtat împotriva regatului Dahomey, în 1892, francezii au învins, graţie superiorităţii tehnologice (un rol cheie jucându-l mitralierele).
Un membru al Legiunii Străine afirma că femeile din Dahomey erau "războinice ce luptă cu vitejie, mereu în faţa celorlalte trupe". "Sunt extraordinar de curajoase, extrem de disciplinate şi bine antrenate pentru luptă", scria admirativ francezul.
În ciuda calităţilor de care au dat dovadă, luptătoarele din Dahomey nu au putut face faţă armelor superioare deţinute de francezi. Cea mai mare parte a amazoanelor a pierit în cele 23 de bătălii purtate cel de-al doilea război. Chiar şi aşa, femeile au fost ultimele forţe ale regatului care s-au predat.
Ba mai mult, imediat după război temutele luptătoare au continuat să ucidă soldaţi francezi printr-o metodă inedită: se infiltrau printre prostituatele populare în rândul trupelor colonizatoare, aşteptau ca ofiţerii francezi să adoarmă, ca apoi să le taie beregata cu propria lor baionetă.
În 1894, Dahomey a devenit parte a Afrique occidentale française, federaţia ce cuprindea cele 8 colonii franceze din Africa. După victorie, francezii au ales alt rege, iar acesta a desfiinţat armata amazoanelor.
Multe dintre amazoanele care au supravieţuit luptelor contra francezilor au trăit până în 1960, când Dahomey şi-a obţinut independenţa. Ultima reprezentantă a celei mai temute armate feminine din istorie a fost descoperită de un istoric beninez în 1978 în satul Kinta. Aceasta s-a stins din viaţă un an mai târziu, la vârsta de peste 100 de ani. În aceeaşi lună în care a pierit ultima amazoană, noiembrie, Dahomey avea să devină Republica Benin, nume pe care îl poartă şi astăzi această ţară africană.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Joi Ian 19, 2012 8:29 am

Cine "făcea legea" înainte de existenţa dinozaurilor?

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Rămăşiţele unei fioroase reptile cu colţi, care cutreiera Terra acum 265 de milioane de ani, au fost descoperite în sudul Braziliei.
Un craniu al acestui "ucigaş cu sânge rece" - la propriu -, pe numele său Pampaphoneus biccai, a fost găsit în Rio Grande do Sul, într-o porţiune de teren golaş, descoperită cu ajutorul aplicaţiei Google Earth.
Specialiştii spun că prădătorul, de mărimea unui câine, era o reptilă prădătoare care a trăit cu aproximativ 40 de milioane de ani înaintea dinozaurilor, fiind un dinocefal, membru al grupului anteosaurilor carnivori.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Termenul de "pampas" denumeşte zonele de câmpie din America de Sud, iar "phoneus" este traducerea grecească pentru cuvântul "ucigaş". Deşi Pampaphoneus biccai a fost găsit pe teritoriul de azi al Braziliei, el a apărut într-o perioadă în care exista un singur continent, numit Pangea, care a început, ulterior, să se fragmenteze.
Până acum, rămăşiţe ale acestor creaturi au fost găsite doar în Rusia, Kazahstan, China şi Africa de Sud, dar descoperirea din Brazilia demonstrează că specia a fost mult mai răspândită decât se credea.
Specialiştii cred că o punte de legătură, fără obstacole naturale, le-a permis acestor animale să migreze din Laurasia şi Gondwana (aflate în nordul supercontinentului Pangea), la extremitatea sudică a continentului.
La sfârşitul perioadei Permiene, în urmă cu cca. 250 de milioane de ani, a avut loc o catastrofă nemaivăzută, o extincţie masivă, determinată de o perioadă de vulcanism foarte intens care a durat aproape 500.000 de ani şi care a dus la dispariţia a 95% dintre vieţuitoare, printre care şi Pampaphoneus biccai.

Sursa: Daily Mail
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Vin Ian 20, 2012 10:35 am

Mormantul Isus Hristos din Ierusalim

avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Sam Ian 21, 2012 2:41 am

Un test de sânge ne va spune dacă vom trăi 100 de ani

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Oamenii de ştiinţă sunt aproape de a realiza un test de sânge care va permite identificarea persoanelor care vor atinge vârsta de 100 de ani.
Cercetătorii au identificat 281 de markeri genetici asociaţi cu longevitatea, după ce au examinat un grup de 800 de persoane cu o medie de vârstă de 104 ani, comparând apoi genele acestora cu un grup de persoane din toate grupele de vârstă.
Multe dintre persoanele studiate cu o vârstă de peste 100 de ani atinseseră această etate în ciuda unui stil de viaţă nesănătos. De aceea, cercetătorii de la Boston School of Medicine au concluzionat că aceste gene au un efect mai puternic asupra longevităţii decât stilul de viaţă nesănătos.
Folosind doar datele genetice, cercetătorii au reuşit să prezică cu o acurateţe de 71% persoanele din grup care au atins vârsta de 102 ani şi cu o acurateţe de 85% care sunt persoanele care au atins vârsta de 105 ani.
Profesorul Thomas Perls, conducătorul studiului, a declarat că "multe dintre genele identificate de studiul nostru erau deja asociate de cercetări precedente unor boli precum Alzheimer, afecţiuni cardiovasculare, diabet şi leziunilor provocate de radicalii liberi, toate acestea fiind afecţiuni specifice vârstei a treia. Acest lucru este foarte interesant, pentru că dovezile acumulate până acum indică faptul că persoanele care trăiesc peste 100 de ani amână sau chiar evită aceste afecţiuni ale bătrâneţii".
Pentru a identifica cele 281 de variaţiuni genetice asociate longevităţii, cercetătorii au studiat aproximativ 250.000 de astfel de variaţiuni (denumite "polimorfisme ale unui singur nucleotid").
Profesorul Perls afirmă că o studiere mai amănunţită a acestor 281 de variaţiuni genetice ar putea permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă de ce unele persoane evită afecţiunile tipice bătrâneţii, ducând în cele din urmă la conceperea unor noi tratamente pentru aceste boli.
De asemenea, acest studiu ar putea fi un prim pas spre conceperea unui test de sânge care ar identifica persoanele care au şanse mari să atingă vârsta de 100 de ani. Oamenii de ştiinţă avertizează, însă, că aceste teste ar putea încuraja aceste persoane să nu se preocupe la fel de mult de a duce un stil de viaţă sănătos.
"Chiar dacă unele persoane prezintă o combinaţie de variante genetice care sunt corelate cu longevitatea şi care par să compenseze pentru un stil de viaţă de nesănătos, recomandăm în continuare ca toată lumea să încerce să aibă un stil de viaţă sănătos", a conchis profesorul Perls.

Sursa: Daily Mail
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Sam Ian 21, 2012 2:43 am

Copiii cu trei părinţi vor deveni realitate în maxim trei ani

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cercetătorii din Marea Britanie au anunţat că, în următorii trei ani, se vor naşte primii copii care poartă genele a trei părinţi.
Neurologii de la Universitatea Newcastle din Anglia au obţinut o finanţare de 4,4 milioane de lire sterline din partea fundaţiei Wellcome Trust pentru cercetări asupra unei tehnici de fertilizare in vitro controversate, prin care se încearcă modificarea unor părţi din ovul ce prezintă un risc de a transmite fătului defectele genetice ale mamei.
Procedura implică transferarea ADN-ului din ovulul mamei în ovulul unei donatoare, pentru a înlocui mitocondriile defectuoase. Apoi, ovulul este implantat în uterul mamei, prevenind astfel transmiterea unor gene defectuoase fătului. Graţie acestei proceduri, bebeluşii nu vor mai fi afectaţi de numeroase boli incurabile care afectează ficatul, rinichii, creierul, muşchii şi inima.
Mitocondriile sunt "bateriile microscopice" care alimentează cu energie toate celulele vii din corp. Atunci când aceste baterii celulare nu funcţionează, pacienţii ajung să sufere de boli foarte grave care afectează toate ţesuturile care depind de mitocondrii - mai ales muşchii, inima şi creierul. În Marea Britanie există mii de pacienţi cu aceste afecţiuni.
"În fiecare an, avem ca pacienţi sute de persoane a căror viaţă este profund afectată de bolile mitocondriale", a afirmat profesorul Doug Turnbull, cercetătorul care coordonează acest proiect. "Vrem să schimbăm ceva în viaţa acestor oameni", a adăugat Turnbull.
"Finanţarea ne va permite sa derulăm experimente prin care să demonstrăm că această tehnică, inspirată din procedurile de fertilizare in vitro folosite astăzi, este sigură şi eficientă", a mai spus Turnbull.
Cercetătorii spun că doar 0,2% din ADN-ul bebeluşului va proveni din ovulul donatoarei, iar acest material genetic care provine de la a treia persoană nu va conţine nicio caracteristică a donatoarei.
Sir Mark Walport, conducătorul fundaţiei Wellcome Trust, a declarat că întâmpină "cu bucurie această oportunitate de a explica publicului de ce noi considerăm că această tehnică este esenţială pentru a oferi familiilor afectate de aceste boli şansa de a avea copii sănătoşi, lucru pe care mulţi dintre noi îl consideră ceva firesc".

Surse: MyFoxLa şi Financial Times
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 14 din 17 Înapoi  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum