Curiozitati...stiati ca?

Pagina 16 din 17 Înapoi  1 ... 9 ... 15, 16, 17  Urmatorul

In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mar Feb 14, 2012 9:55 am

Darwin a avut dreptate: viaţa a apărut într-o baltă caldă

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Un recent studiu de anvergură pare să confirme teoria lansată acum peste 140 ani de către Charles Darwin, teorie conform căreia viaţa ar fi apărut pe continent şi nu în apele oceanului primordial, după cum susţin majoritatea teoriilor ştiinţifice pe această temă.
Se pare că primele celule au evoluat în mici băltoace cu apă călduţă, formate prin condensarea apei provenite din gheizerele fierbinţi de la suprafaţa solului. Descoperirea, publicată în premieră în paginile periodicului Proceedings of the National Academy of Science, contrazice teoria foarte răspândită şi general acceptată, conform căreia viaţa ar fi apărut iniţial în mări şi oceane.
Cercetătorii au analizat dovezile oferite de elementele chimice din rocile străvechi care formau în trecutul îndepărtat al planetei atât ecosisteme terestre, cât şi medii de viaţă marine, după care le-au comparat cu catcateristicile chimice ale primelor celule vii apărute pe Terra, acestea din urmă fiind reconstruite genetic în condiţii de laborator.
Fizicianul Armen Mulkidjanian şi colegii săi de la Universitatea Osnabruck, Germania, au descoperit că oceanele străvechi nu conţineau cele mai potrivite proporţii între elemente chimice necesare apariţiei şi evoluţie vieţii.
Cele mai simple forme de celule ar fi apărut în medii terestre, îndeosebi în cele în care activitatea vulcanică genera gheizere şi izvoare fierbinţi.
Compoziţia chimică a acestor emisii de vapori şi apă fierbinte corespunde în mai mare măsură substanţelori anorganice specifice primelor celule, susţin cercetătorii.
Aceştia adaugă că primele "leagăne ale vieţii" de pe uscat aveau toate avantajele oferite de curenţii hidrotermali submarini, care prezentau în general aceiaşi factori fizico-chimici, incluzând aici prezenţa substanţelor organice.
"În contrast cu apele termale de mare adâncime din oceane, apele geotermale terestre pot avea reacţii de condensare şi pot prelua lumina solară ca o sursă de energie". Adaugă profesorul Mulkidjanian din cadrul Universităţii Osnabruck din Germania.
Ipoteza sa este susţinută şi de laureatul Premiului Nobel, profesorul Jack Szostak din cadrul Universităţii Harvard: "Lacurile şi bălţile cu apă dulce au concentraţii mai mici de săruri comparativ cu apele marine, ceea ce permite formarea membranei celulare cu conţinut de acizi graşi"
Alţi oameni de ştiinţă , însă, sunt sceptici în privinţa validităţii acestei teorii. Aceştia susţin că, acum 3,8 miliarde ani, Terra era bombardată frecvent de meteoriţi; în consecinţă, suprafaţa planetei noastre nu era deloc un mediu propice vieţii.
În anul 1871, părintele evoluţionismului sugera, într-o scrisoare trimisă botanistului englez Joseph Hooker, că viaţa pe Terra ar fi putut apărea "într-un iaz cu apă caldă".
Profesorul Mulkidjanian susţine în continuare: "Reconstrucţia geochimică arată că, compoziţia ionică a celulelor primordiale, demonstrează că acestea nu ar fi putut apărea în medii marine, în schimb reconstrucţia geochimică este compatibilă cu mediul zonelor cu emisii de vapori şi ape din terenurile cu ape geotermale. Formele pre-celulare ar fi apărut în ochiuri de apă cu adâncime mică, formate prin condensarea vaporilor şi "căptuşite" cu minerale poroase de siliciu, în amestec cu sulfuri metalice şi compuşi ai fosforului".

Sursa: Daily Mail
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Vin Feb 17, 2012 10:54 am

O aplicație online ne arată ce s-ar întâmpla cu Bucureștiul în cazul unui atac nuclear

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Teoretic, pericolul unui Armaghedon nuclear a început să se relaxeze treptat cu peste 20 de ani în urmă, odată cu finele Războiului Rece dar, practic, se estimează că există în lume la ora actuală circa 23.000 de focoase nucleare, destul cât să pună capăt vieții pe Terra.

Nu este neapărat încurajator dar, acum, cei care sunt curioși să afle ce pagube poate aduce o rachetă nucleară asupra orașului, sau așezării, unde locuiesc, pot face acest exercițiu virtual cu ajutorul unei noi [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] online ce furnizează informații detaliate cu privire la efectele unei astfel de catastrofe.

„Nukemap” (Harta Nucleară, în traducere aproximativă), așa cum se numește proiectul, este realizarea lui Alex Wellerstein, istoric de științe în cadrul Institutului American de Fizică, care a dorit să prezinte scara distrugerilor de care sunt capabile armele nucleare.

Aplicația, care folosește Google Maps, le permite utilizatorilor să aleagă orice destinație din lume și apoi să „lanseze” asupra acesteia o bombă nucleară cu o încărcătură la alegere (fie fictivă, fie dintr-o listă cu focoase existente).

Plasând markerul aplicației în dreptul Bucureștiului și „detonând” asupra capitalei românești bomba Russian Tsar de 100 de megatone – cea mai puternică bombă creată vreodată, oficial – ne putem convinge de cât de teribilă este perspectiva unui război nuclear.

Judecând după datele furnizate de aplicația Nukemap, bomba cu pricina ar ucide toată populația Bucureștiului și pe cea din zona metropolitană pe o rază de circa 33 de kilometri pornind din centrul orașului și ar provoca arsuri pe pielea tuturor celor expuși pe o rază de aproape 80 de kilometri de la epicentru.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Lun Feb 20, 2012 3:18 pm

Intrăm în epoca SF: a fost testat microcipul ce va fi implantat în pacienţi !

Cercetătorii de la MIT au anunţat o reuşită desprinsă parcă din filmele science-fiction: testarea, în premieră, a unui microcip inserat sub piele în scop medical. Acest microcip livrează doze precise de medicament la perioade de timp prestabilite.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Testul a fost efectuat pe şapte femei din Danemarca cu o vârstă medie de 60 de ani. Microcipul a funcţionat fără probleme în teste, eliberând sub pielea pacientelor până la 19 doze zilnice dintr-un medicament anti-osteoporoză. În mod normal, medicamentul era administrat sub formă de injecţie.

Implantul s-a dovedit a fi fără efecte secundare, iar testele au arătat că medicamentul a fost la fel de eficace ca atunci când era administrat sub formă de injecţie zilnică.

Experţii estimează că va mai dura aproximativ 4 ani până când microcipul va fi lansat pe piaţă. Atunci când va fi disponibil, acesta va permite pacienţilor care necesită medicamente injectabile să înlocuiască seringile cu ac cu acest microcip.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Microcipul va putea fi folosit pentru medicamentele ce tratează scleroza multiplă, artrita reumatoidă, pentru chimioterapie, hormoni şi chiar pentru vaccinuri, estimează cercetătorii.

Unul dintre autorii cercetării, dr. Robert Langer de la MIT, afirmă că "este o tehnologie din «Star Trek», dar acum devine realitate".

Langer afirmă că ideea acestui microcip medical i-a venit în urmă cu 15 ani, atunci când urmărea un show televizat despre modul în care sunt produse microcipurile din industria computerelor. Langer a lucrat cu colegii săi de la MIT în anii '90, studiind ideea unui microcip medical şi publicând primul studiu pe această temă în 1999.

Microcipul conţine mai multe mini-rezervoare ce găzduiesc dozele de medicament şi un transmiţător wireless ce este folosit pentru a comunica cu un computer portabil. Un chirurg implantează microcipul printr-o incizie măsurând 2,5 centimetri, operaţia necesitând doar anestezie locală. Fiecare mini-rezervor conţine o singură doză de medicament, iar atunci când microcipul primeşte instrucţiunea de a elibera o doză în organism, implantul transmite un impuls electric către mini-rezervor, topind membrana şi permiţând medicamentului să se răspândească în corp.

Pacientele care au participat la test s-au declarat mulţumite de dispozitiv, afirmând că nu l-au simţit după ce a fost implantat şi declarând că ar fi dispuse să repete procedura.

Doctorii afirmă că microcipurile prezintă mai multe avantaje faţă de metodele convenţionale de administrare a medicamentelor: pacienţii au o experienţă comfortabilă, iar dozarea automată asigură că medicamentele sunt luate la timp, în dozele prescrise de doctor.

Cercetătorii intenţionează să conceapă un microcip dotat cu 365 de rezervoare, pentru a avea suficiente doze pentru un an de tratament. Oamenii de ştiinţă afirmă că va dura aproximativ 2 ani până la realizarea acestuia, urmând să fie nevoie de alţi 2 ani pentru aprobarea microcipului de către autorităţile competente.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Joi Mar 01, 2012 9:59 pm

În următorii 10 ani Pământul ar putea fi afectat de o catastrofă de proporţii

Pământul are o şansă de aproximativ 12 la sută să se confrunte cu o mega-erupţie solară, în următorul deceniu. Evenimentul ar putea provoca daune în valoare de miliarde de dolari, iar refacerea ar putea dura până la 10 ani.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Astfel de evenimente extreme sunt foarte rare. Ultima furtună solară, numită Evenimentul Carrington, a avut loc acum 150 de ani şi a fost cea mai puternică din istorie.

Evenimentul a fost observat la data 1 septembrie 1859 de astronomul Richard Carrington. Atunci, particulele de încărcate electric, aruncate în urma erupţiei, au zburat în spaţiu cu o viteză de peste 6 milioane kilometri pe oră. Când au intrat în atmosfera Pământului, particulele au generat aurore boreale splendide, de o intensitate nemaivăzută de oamenii timpului.

Dar aceste fenomene, în ciuda efectelor spectaculoase, pot face ravagii la nivelul sistemelor electrice.

Acum, specialiştii spun că în următorii ani ne-am putea confrunta cu un rival al Evenimentului Carrington, care se pare că va fi de 10 ori mai puternic. Într-o lume dependentă de tehnologie şi electricitate, o furtună de asemenea proporţii ar putea cauza adevărate catastrofe. O întrerupere pe termen lung ar putea determina perturbarea sistemelor de transporturi, comunicaţii, bancar, financiar. De asemenea, s-ar putea produce defecţiuni ale sistemelor de distribuţie a apei potabile şi ale celor de producere a medicamentelor.

Soarele trece printr-un ciclu de 11 ani, în timpul căruia activitatea sa se intensifică şi apoi scade. În timpul maximului solar pe astru se pot observa multe pete solare şi erupţii magnetice enorme. Ocazional, aceste erupţii aruncă jeturi foarte puternice şi trimit în spaţiu particule încărcate electric.

Erupţiile solare de mici dimensiuni au loc rar, dar cele mari sunt adevărate evenimente. Oamenii de ştiinţă au reuşit să estimeze când va avea loc următorul eveniment prin analizarea datelor istorice.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Vin Mar 02, 2012 9:56 am

IllumiShare - primul pas in teleportare

De la e-mail-uri, SMS-uri și imagini expediate către prieteni și până la comenzi de obiecte pe care le facem pe Internet, toate aceste activități reprezintă, într-o oarecare formă, încercarea de a ne transmite între noi gânduri, realități, priveliști și chiar obiecte fizice – un fel de surogat al teleportării. Acum, această încercare este cu un pas mai aproape de realizare.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Pasul cu pricina constă într-o nouă tehnologie recent prezentată de laboratoarele de cercetare Microsoft, tehniologie care reprezintă versiunea vizuală a „Teleportorului”: IllumiShare, un dispozitiv automat care le permite utilizatorilor aflați la distanță să își împărtășească obiecte fizice sau digitale arbitrare așezate pe orice fel de suprafață.

IllumiShare este interacțiune virtuală adusă la nivel „fizic”, totul cu ajutorul unui dispozitiv ce seamănă cu o veioză de birou, fiind alcătuit dintr-o cameră și un proiector reglate să transmită și să recepționeze imagini video către și dinspre un alt dispozitiv similar aflat la distanță - în aceeași cameră, sau pe cealaltă parte a Globului.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Tot ce are de făcut utilizatorul de IllumiShare este să plaseze obiecte – cărți de joc, desene, jucării, dispozitive, sau chiar propriile palme – în câmpul vizual al dispozitivului, iar imaginile acelor obiecte vor fi trimise instantaneu către „interlocutor”.

Sistemul poate fi folosit, spre exemplu, pentru a crea în comun cu o altă persoană desene, sau pentru a lua notițe împreună, pentru a rezolva diferite exerciții, ori chiar pentru a juca jocuri. Prin urmare, noua tehnologie poate perfecționa sfere de activitate umană, precum educația, amuzamentul, afacerile, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și altele.

În plus, deosebit de alte tehnologii avansate anunțate, IllumiShare ar putea fi folosit foarte curând, deoarece este un concept sub cercetare deja funcțional.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de denyels la data de Vin Mar 30, 2012 10:07 am

Iubitorii de telenovele vor avea din aprilie ACASA GOLD

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

PROTV S.A. lanseaza in aprilie un nou canal de televiziune de nisa, ACASA Gold, destinat iubitoarelor de telenovele. Noul canal isi propune sa ofere “dependentelor” de povesti de dragoste nemuritoare o lume aparte, in care sa isi regaseasca visele si aspiratiile. Canalul se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani, dar in special celor de peste 35 de ani, care doresc sa retraiasca, din caldura caminului, momente frumoase din viata lor prin ochii personajelor din telenovele.
Iubitorii de telenovele vor avea din aprilie ACASA GOLD
Conform studiilor oferite de companiile de cercetare, exista o “asteptare” foarte mare din partea publicului in ceea ce priveste canalele nisate. Este cunoscut faptul ca femeile consuma TV mai mult decat barbatii, iar conform GFK Romania, in 2011, peste 90% dintre femeile din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani au fost telespectatoare de telenovele. Desi reprezinta 54% din populatia urbana a tarii, femeile au momentan doar un singur canal tv ce le ofera acest tip de program intr-o pondere mare – Acasa Tv.
In aceste conditii, un post tv special care sa difuzeze marile succese din toate timpurile era necesar si este binevenit. Mai ales in conditiile in care piata de profil este in plina expansiune, iar grila Acasa incearca sa gazduiasca tot ceea ce inseamna foarte nou si, in acelasi timp, foarte bun in materie de telenovele”, declara Vanessa Cernea, Director Executiv ACASA Tv si ACASA Gold.

Un loc aparte in grila de programe ACASA Gold il va avea Colectia Gold, care va prezenta telenovele nemuritoare – productii clasice pe care telespectatoarele le cunosc, le indragesc si doresc sa le revada si, mai mult, in care se regasesc: “Si in industria telenovelelor putem vorbi despre “clasic”. Rosalinda, Inima salbatica, Inger salbatic, Clona sunt titluri pe care iubitoarele de telenovele le revad cu aceeasi placere cu care un cinefil revede “Casablanca” sau “Pe aripile vantului”. ACASA Gold va difuza insa si productii mai noi, daca acestea cadreaza, din punct de vedere al continutului, cu valorile pe care le statuteaza si le promoveaza canalul: confort, familiaritate, relaxare, visare, retrairea momentelor frumoase din viata”, adauga Vanessa Cernea.

ACASA Gold este lumea unde telespectatoarele isi vor gasi armonia si linistea sufleteasca, locul din care speranta nu dispare niciodata. Urmarind ACASA Gold, telespectatoarele se vor bucura din nou de cele mai frumoase clipe si vor retrai in fiecare zi varsta de aur a sufletului lor.

Magia marilor iubiri imbogateste viata cu clipe memorabile si o transforma intr-o experienta unica ce merita traita la intensitate maxima, in curand, la ACASA Gold.
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Sam Mar 31, 2012 11:15 pm

Un nou concept - zgârie-nori din lemn

Un concept nou în materie de construcţii: clădiri cu zeci de etaje, construite din... lemn. U astfel de zgârie-nori este în construcţie la Vancouver, Canada, iar arhitectul care l-a proiectat, Michael Green, crede că lemnul, material provenit din surse regenerabile, poate înlocui cu succes oţelul şi betonul în construcţiile viitorului.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Imobilul de la Vancouver va avea 30 de etaje, dar Michael Green crede că se poate depăşi acest număr.

Lemnul este utilizat sub forma unor produse moderne - plăci aglomerate alcătuite din fâşii de lemn consolidate cu un adeziv puternic şi plăci stratificate alcătuite din straturi de lemn, fiecare strat având fibrele dispuse perpendicular pe direcţia fibrelor straturilor adiacente.

Aceste materiale au o mare rezistenţă mecanică la diferite tipuri de solicitări şi, fiind alcătuite din fragmente relativ mici de lemn, fabricarea lor nu necesită tăierea unor arbori de mari dimensiuni.

După spusele arhitectului, elementele de mari dimensiuni făcute din lemn rezistă bine chiar la incendii, la suprafaţa lor formându-se la un strat de cărbune care izolează şi protejează structura internă.

Dacă aceste materiale sunt eficiente în ceea ce priveşte costurile şi dacă sunt obţinute din păduri gestionate în mod sustenabil, ele pot fi o alternativă interesantă a oţelului şi cimentului folosite în mod obişnuit şi care au un impact ambiental foarte puternic.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Mar Apr 10, 2012 9:06 pm

Anestezia scoate la iveală un nivel primitiv al conştienţei

Se întâmplă des ca oamenii abia treziţi din anestezie să fie ameţiţi, iar uneori această stare poate dura mai mult timp. Acum, un grup de oameni de ştiinţă susţin că motivul producerii acestui fenomen este “conştienţa primitivă” care se trezeşte prima.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Folosind tehnici de imagistică, cercetătorii au urmărit procesul de reapariţie a conştienţei după anestezia generală. Apariţia stării de conştienţă a fost asociată mai curând cu activările structurilor profunde şi primitive ale creierului, decât cu neocortexul, structură mai evoluată şi mai recentă.

La studiu au luat parte 20 de voluntari tineri şi sănătoşi al căror creier a fost observat în timp ce subiecţii au fost puşi sub anestezie folosind dexmedetomidină sau propofol. Apoi, indivizii au fost treziţi în timp ce li se monitoriza activitatea cerebrală.

Dexmedetomidina este folosit ca sedativ la terapie intensivă, iar propofolul este utilizat pentru inducerea şi menţinerea anesteziei generale. Inconştienţa indusă de dexmedetomidină se aseamănă foarte mult cu starea fiziologică de somn, putând fi înlăturată prin stimulare fizică uşoară sau voce puternică, fără a necesita nicio modificare în administrarea medicamentelor. Această proprietate unică a fost esenţială pentru proiectarea studiului, deoarece le-a permis oamenilor de ştiinţă să separe modificările intervenite în activitatea cerebrală datorită schimbărilor stării de conştienţă de cele apărute ca efect la administrarea anestezicului. Trecerea de la o stare la alta de la nivelul creierului a fost monitorizată de oamenii de ştiinţă cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET).

Revenirea conştienţei, care a fost evaluată cu un răspuns motor la o comandă vocală, a fost asociată cu activarea unei reţele profunde ce implică regiuni subcorticale şi limbice. Înaintea trezirii din starea de inconştienţă indusă de dexmedetomidină, regiunile subcorticale şi limbice s-au cuplat funcţional cu părţi din cortexul frontal şi parietal inferior. Astfel, reţeaua profundă a fost cea care a permis conştientizarea subiectivă a lumii exterioare şi capacitatea de a exprima comportamental răspunsurile conştiinţei.

Interesant a fost faptul că s-a constat că aceleaşi structuri profunde ale creierului, adică trunchiul cerebral, talamusul, hipotalamusul şi cortexul cingular anterior au fost de asemenea active în prezenţa propofolului. Acest lucru sugerează existenţa unui mecanism de excitare independent de efectul medicaţiei. Pentru ambele medicamente, activările observate la nivelul recăpătării conştienţei au fost, în mare parte, localizate în structurile profunde, mai vechi din punct de vedere filogenetic, ale creierului şi nu în neocortex.

Momentan, implicaţiile exacte ale acestui fenomen sunt greu de determinat, dar specialiştii spun că ele ar putea fi enorme. În primul rând, ele pot duce la o mai bună înţelegere a fenomenelor ce apar în timpul anesteziilor.

Până la urmă, dacă aceste părţi ale creierului, care au evoluat cu mult înainte de apariţia lui Homo sapiens, pot produce chiar şi o formă de bază a stării de conştienţă, atunci trebuie să înţelegem cum reuşesc mecanismele neuronale să determine acest fenomen şi câte alte specii au capacitatea de a experimenta un nivel similar al stării de conştienţă.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Joi Apr 12, 2012 12:00 am

Particulele de materie întunecată interacționează constant cu trupurile noastre

Potrivit unor echipe de fizicieni de la universitatea Michigan, din SUA și de la Universitatea Stockholm, din Suedia, câte o particulă de materie întunecată intră în coliziune cu trupul individului obișnuit o dată pe minut, interacționând cu nucleele de oxigen și de hidrogen din celulele acestuia.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cu alte cuvinte, în timp ce citești acest material, materia întunecată trece prin tine, în bună măsură neîmpiedicată. Materia întunecată este cel mai mare mister al fizicii moderne. Studii și observări multiple din diferite surse de-a lungul ultimelor decenii au demonstrat că Universul este alcătuit dintr-o materie pe care nu o putem vedea – de aici și numele de "materie întunecată" – dar a cărei existență propriu-zisă nimeni nu a putut să o demonstreze.

Un candidat serios la poziția de material întunecat este denumit WIMP, de la „particulă masivă cu interacțiune slabă” și există o varietate de observatoare în Europa și în SUA care caută aceste particule. Unele au descoperit deja indicii promițătoare.

Specialiștii știu că materia întunecată nu interacționează normal cu materia obișnuită – altfel am fi capabili să o detectăm – ceea ce înseamnă că majoritatea particulelor de materie întunecată trec prin noi. Dar, unele ar putea interacționa cu nucleele de hidrogen și de oxigen, schimbându-le energiile sau influențându-le rotația.

Cercetătorii au folosit un individ cu masa de 70 de kilograme ca exemplu și au calculat câte particule ar putea interacționa cu organismul acestuia pe baza unor semnale speciale. Din miliardele de WIMP-uri de mare energie care traversează un corp în fiecare secundă, mai puțin de 10 se lovesc de nucleele celulare ale acestuia în decurs de un an. Dar WIMP-urile de energie mai mică determină mult mai frecvent impacturi, circa 100.000 de coliziuni de persoană anual. Adică aproximativ una pe minut.

Ce înseamnă asta? Poate nimic, în termeni de impact asupra sănătății umane – radiația cosmică și solară ne ating întruna și cu mult mai multe efecte nocive. Dar este interesant să ne dăm seama că noi înșine am putea funcționa ca detectoare de materie întunecată.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Dum Apr 22, 2012 12:31 pm

Super-yacht ADASTRA: Luxury Trimaran - cand SF-ul devine realitate

Lansat la inceputul acestei luni, yacht-ul Adastra este considerat de specialisti cel mai uluitor proiect de acest gen de pana acum. Extrem de asteptata, ambarcatiunea a fost lansata la apa in Zhu Ha, un port din China unde a si fost canstruita. Proiectul celor de la John Shuttleworth Yacht Designs, ambarcatiunea personalizata, este o capodopera a ingineriei care te duce cu gandul la filmele science fiction.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Super-yacht-ul Adastra este format din trei corpuri legate intre ele printr-o punte, a costat 14,5 milioane de dolari, are 42,5 metri lungime, 16 metri latime si cantareste 52 de tone. Proprietarul sau este miliardarul Anto Marden.

Luxosul interior a fost proiectat de echipa Jepsen Design in Hong Kong si personalizat de McConaghy. Este construita din fibra de carbon la exterior si lemn de stejar la interior. Yacht-ul a fost proiectat in aşa fel, incat sa aiba o greutate minima si un consum de combustibil cat mai redus cu putinta. Aproape fiecare componenta a lui a necesitat un model personalizat. De la scari, mobilier pana la balamale, toate au fost construite in mod special pentru Adastra. Detaliile exterioare au fost conceputul celor de la Orion Shuttleworth Design.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Adastra poate atinge viteza de 22 noduri pe ora, echivalentul a 41 km pe ora, si are o autonomie de aproximativ 6,400 kilometri fara realimentare, suficient pentru a traversa Atlanticul din Marea Britanie pana in SUA. Proprietarul yacht-ului, miliardarul Anto Marden, va putea sa se deplaseze in conditii de super-lux intre cele doua insule pe care le detine in Indonezia.
Ambarcatiunea este propulsata de trei motoare, unul principal, acesta fiind un Caterpillar C18 si doua Yanmar, secundare. Adastra a fost dotat cu cele mai noi descoperiri ale tehnicii. Are un sistem de monitorizare integrat, care poate fi controlat prin iPad, pe o raza de aproximativ 50 de metri.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Yacht-ul include o cabina principala si doua cabine secundare, pentru un total de noua musafiri, spatiu pentru un echipaj de pana la sase persoane si o priveliste generoasa pe punte, pentru cei care vor sa admire peisajul. Are patru dormitoare, două bai, un bar, o sala de mese si un centru de comanda ultra-modern.
Yacht-ul Adastra este rodul a cinci ani de munca, proiectare si constructie a celor de la John Shuttleworth Yacht Designs.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[img width=565 height=800][Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Iun 04, 2012 5:23 am

Cercetătorii au descoperit o planetă care nu seamănă cu nicio alta

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Exoplaneta GJ 1214b este o descoperire inedită pentru astronomi; după afirmaţiile lui Zachory Berta, de la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, "nu seamănă cu nicio altă planetă pe care o cunoaştem."

Planeta a fost descoperită în anul 2009, cu ajutorul telescoapelor instalate de Pământ, dar abia recentele observaţii făcute de telescopul spaţial Hubble au dezvăluit câteva dintre caracteristicile ei surprinzătoare, printre care şi faptul că o mare parte din masa ei este reprezentată de apă.

GJ 1214b are un diametru de 2,7 ori mai mare decât cel al Terrei şi o masă de aproape 7 ori mai mare. Orbitează în jurul unei stele pitice roşii, la o distanţă de cca. 2 milioane de kilometri, ceea ce, după calculele astronomilor, înseamnă că temperatura la suprafaţa planetei ajunge la cca. 200 de grade Celsius.

Analiza luminii emise de steaua pitică roşie şi filtrată prin atmosfera planetei, în cursul trecerii acesteia prin faţa stelei, sugerează că atmosfera lui GJ 1214b este constituită, în cea mai mare parte, din vapori de apă.

Iar calculele legate de densitatea planetei sugerează că GJ 1214b are mai multă apă decât Terra şi că structura internă a acestui corp ceresc este foarte diferită de cea a planetei noastre.

Temperaturile şi presiunile ridicate de pe GJ 1214b, spun specialiştii, ar putea favoriza existenţa unor "materiale exotice", precum "gheaţă fierbinte" sau "apă superfluidă", complet străine pentru noi.

Distanţa relativ mică faţă de Terra face din planeta GJ 1214b un obiectiv accesibil observaţilor mai amănunţite cu telescopul spaţial James Webb, care urmează să fie lansat până la sfârşitul acestui deceniu.

Sursa: BBC
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Iun 04, 2012 5:25 am

Einstein a avut, din nou, dreptate: bariera vitezei luminii nu a fost doborâtă!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]


Analiza tehnică a experimentului efectuată de specialiştii CERN a arătat că rezultatele şocante, ce sugerau că bariera vitezei luminii a fost doborâtă, au fost provocate de un cablu defect ce conecta aparatul GPS de sistemul computerizat folosit pentru a cronometra particulele lansate de la CERN spre laboratorul subteran din Gran Sasso, aflat la 720 de kilometri distanţă.

În experiment, particulele neutrino ajungeau la destinaţie cu 60 de nanosecunde mai repede decât ar fi fost posibil conform teoriei relativităţii enunţate de Albert Einstein. Conform analizei tehnice, rezultatul şocant a fost provocat de un cablu de fibră optică ce conecta sistemul GPS de un computer. După ce conexiunea defectă a fost reparată, diferenţa inexplicabilă de 60 de nanosecunde a dispărut.

Această descoperire pare să confirme o declaraţie oferită săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe ştiinţifice de Sergio Bertolucci, şeful departamentului de cercetare al CERN: „Mi-e greu să cred că rezultatele experimentului sunt corecte, pentru că nimic nu soseşte în Italia mai devreme decât a fost programat să ajungă”.

Chiar dacă cercetătorii au identificat motivul pentru care particulele subatomice păreau să fi depăşit viteza luminii, experimentul va fi efectuat şi în laboratorul Fermilab din Chicago, pentru a verifica rezultatele.

Surse: Financial Times, Science
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Iun 04, 2012 5:27 am

„Google Seaview”: o fereastră unică spre lumea subacvatică (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

O variantă subacvatică a celebrului Google Street View va fi pusă în funcţiune începând cu data de astăzi. Prin intermediul acestui nou serviciu, internauţii se vor putea delecta cu un un tur virtual fără precedent al Marii Bariere de Corali, precum şi cu vizionarea online a unor imagini cu recifele din arhipelagul Bermuda.
Denumit Catlin Seaview Surwey, proiectul implică o colaborare între Google, Universitatea Queensland şi sponsorul lor, Catlin Group, o companie multinaţională de asigurări.
"Pentru prima dată în istorie, avem tehnologia care să ne permită o astfel de incursiune în tainele vieţii marine. Milioane de oameni din lumea întreagă vor putea astfel să experimenteze miracolul vieţii în mediul acvatic", declară Ove Hoegh-Guldberg, cercetător în cadrul Universităţii Queensland din Brisbane.
În prezent, se pot urmări doar unele înregistrări postate pe site-ul seaview.org. Proiectul complet va fi lansat în luna septembrie a anului curent, când vor fi puse în funcţiune toate cele 20 puncte de observare situate de-a lungul celor 2.300 kilometri de recife marine.
Imaginile vor fi obţinute prin intermediul unui "scooter" subacvatic motorizat, echipat cu o cameră de luat vederi panoramică de 360 grade. Aparatul se va deplasa la adâncimi de 30-100 metri şi va aduce date noi despre migraţia şi comportamenul rechinilor-tigru, ţestoaselor marine şi altor vietăţi, precum şi despre modul în care acestea sunt afectate de creşterea temperaturii apelor Oceanului Planetar. Pentru a obţine imaginile, cercetătorii au trebuit să creeze o cameră video cu proprietăţi tehnice deosebite.
"Problemele legate de claritatea apei, luminozitate scăzută, distorsionarea luminii în mediul acvatic etc. au făcut necesară folosirea unor camere video foarte diferite de cele folosite de Google în proiectul Street View. Camerele subacvatice au fost realizate prin efortul conjugat al unor specialişti în fotografierea subacvatică. Rezultatul a venit sub forma unei camere panoramice cu adevărat unice", declară şi Richard Vevers, fondatorul Underwater Earth, grupul care a livrat roboţii submarini, echipamentul de scufundări şi camerele video.
Programul îşi va dovedi rostul şi eficienţa şi din punct de vedere ecologic. Cu ajutorul lui, se va observa modul în care recifele sunt afectate de contactul cu navele care trec prin dreptul lor, de cicloane şi poluare. Din acest motiv, proiectul a fost întâmpinat cu entuziasm de către membrii Great Barrier Reef Marine Parks Authority, organismul guvernamental australian responsabil de protejarea si conservarea acestui ecosistem deosebit.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: New Scientist
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Iun 04, 2012 5:29 am

Cai de dimensiunea unei pisici cutreierau America acum 56 de milioane de ani

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Acum mai bine de 50 de milioane de ani, Terra era un loc mult mai călduros decât acum, iar din acest motiv în pădurile din America de Nord sălăşluiau cai de dimensiunile pisicilor de casă.
Conform cercetătorilor, exemplarele din cea mai veche specie de cai cunoscută ştiinţei, Sifrhippus, au devenit mai mici de-a lungul zecilor de mii de ani pentru a se adapta la temperaturile ridicate provocate de creşterea emisiilor de metan.
Această cercetare ar putea anticipa modul în care se vor adapta animalele de astăzi la o planetă ce devine mai caldă din cauza schimbărilor climatice şi a emisiilor de carbon, afirmă oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au analizat dinţii fosilizaţi de cai descoperiţi în statul american Wyoming şi au descoperit că exemplarele mai vechi erau mai mari, iar cele mai recent mai mici.
În perioada de 175.000 de ani studiată de oamenii de ştiinţă, petrecută acum 56 de milioane de ani, numeroase specii de animale au dispărut. Cele care au supravieţuit au devenit mai mici cu timpul, pentru a putea rezista cu mai puţine resurse.
„Ceea ce se poate observa în aceste fosile este procesul selecţiei naturale şi al evoluţiei, provocat de schimbarea de temperatură”, a explicat co-autorul cercetării, Jonathan Bloch de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida.
Studiul arată că Sifrhippus a devenit cu o treime mai mic de-a lungul primilor 130.000 de ani, ajungând să cântărească doar 4 kilograme, cât o pisică. Apoi, în următorii 45.000 de ani, caii au crescut din nou în dimensiuni, ajungând la o greutate de 7 kilograme.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Ca urmare a emisiilor de carbon, temperatura medie globală a crescut în acea perioadă cu aproximativ 6 grade Celsius. De asemenea, temperatura la suprafaţă a apei din zona arctică era de aproximativ 23 de grade Celsius, similară cu cea înregistrată astăzi în apele subtropicale.
„Studiul nostru oferă nişte concluzii relevante pentru ceea ce se va întâmpla în următoarele două secole. Unele modele climatologice prevăd o creştere a temperaturii globale cu până la 4 grade Celsius în următoarea sută de ani”, a explicat co-autorul Ross Secord de la Universitatea Nebraska-Lincoln. „Anumite păsări sunt deja mai mici astăzi decât în trecut”, a adăugat Secord.
„Schimbările de temperatură înregistrate în trecut au avut loc într-un ritm mult mai lent, durând 10.000-20.000 de ani ca temperatura globală să crească 5-6 grade”, a mai spus Secord. „Din cauza aceasta, este greu de prevăzut dacă animalele vor reuşi să se adapteze la schimbări în următoarele secole”, a concluzionat Secord.

Surse: AFP, New York Times
Ilustraţia: Danielle Byerley, Florida Museum of Natural History
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Iun 04, 2012 5:31 am

Profilul de Facebook prezice performanţa la serviciu mai bine decât un test de IQ!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Două studii efectuate de cercetătorii de la Universităţile Northern Illinois şi Auborn au arătat că profilul de Facebook poate prezice performanţa unui angajat la serviciu mai bine decât un test IQ.
Şase specialişti în Resurse Umane au participat la studii, fiind iniţial însărcinaţi să analizeze 500 de profile de pe reţeaua Facebook, analizând persoanele folosind scara celor 5 trăsături de personalitate: extraversiune, stabilitate emoţională, deschiderea spre experienţe noi, conştiinciozitatea şi cât de agreabilă pare persoana studiată. Specialiştii în Resurse Umane consideră că aceste 5 calităţi reprezintă elementele care prezic cel mai bine performanţa ulterioară la serviciu a noilor angajaţi.
Profilul de Facebook al unei persoane poate oferi indicii asupra personalităţii acestora. Spre exemplu, un profil ce include multe poze din locuri îndepărtate poate sugera deschiderea către experienţe noi. Postările în care persoana studiată discută în contradictoriu cu alte persoane ar putea indica un nivel mai scăzut al agreabilităţii şi al stabilităţii emoţionale.
Participanţii la studiu au fost instruiţi să petreacă între 5 şi 10 minute pentru studierea fiecărui profil de Facebook, acordând note pentru fiecare din cele 5 calităţi. Cercetătorii au petrecut maxim 90 de minute pe zi studiind profilele de Facebook, iar persoanele studiate au fost supuse unui test IQ şi au fost rugate să completeze un formular de auto-evaluare.
Cercetătorii au contactat angajatorii la 6 luni distanţă, pentru a vedea ce performanţă au avut noi angajaţi la locul de muncă şi dacă evaluarea profilului de Facebook sau testul IQ au oferit o predicţie mai bună.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că analizarea profilului de Facebook a fost o metodă mai eficientă de a prezice performanţa unui nou angajat la locul de muncă.
Donal Kluemper, conducătorul studiului, afirmă că rezultatele arată că paginile de Facebook oferă angajatorilor numeroase indicii preţioase referitoare la viitorii angajaţi, însă că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma valoarea pe care reţeaua de socializare o oferă companiilor.

Surse: WSJ, Social Barrel
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Iun 04, 2012 5:38 am

Drona – „ochiul din cer” care vede tot

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Vehiculele aeriene fără pilot, „dronele”, reprezintă cea mai importantă inovaţie din domeniul militar realizată în ultimii ani. Dacă până de curând dronele erau utilizate doar în teatrele de război, ele ar putea deveni cât de curând omniprezente. De la agricultură şi arheologie până la jurnalism, dronele promit să transforme numeroase domenii în deceniile următoare, marcând o schimbare fără precedent în viaţa noastră de zi cu zi.

Spoiler:
Dronele în război

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Prima utilizare a dronelor într-un conflict militar a avut loc în 1982, în războiul din Liban, când armata israeliană a trimis astfel de aeronave fără pilot pentru a studia sistemele de apărare siriene şi pentru a acumula datele necesare distrugerii lor.

Succesul campaniei israeliene a reaprins pasiunea armatei americane pentru UAV-uri (unmanned aerial vehicles, denumirea oficială a dronelor). De altfel, una dintre cele mai cunoscute drone folosite de azi de armata SUA, Predator, este inspirată de un design israelian.
Ca urmare a dezvoltării sistemului GPS (Global Positioning System), ce permite navigarea cu acurateţe oriunde pe glob, dronele pot fi folosite pe toată planeta, fiind controlate de piloţi aflaţi în bazele militare de pe teritoriul SUA.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pentru că dronele prezintă numeroase avantaje faţă de aeronavele cu pilot, ele au devenit o armă esenţială în arsenalul armatei americane. În 2001, când SUA a declarat starea de război în urma atacului terorist din 11 septembrie, armata americană deţinea 50 de drone. Astăzi, numărul acestora se ridică la 7.500, iar oficialii americani intenţionează să extindă reţeaua globală de drone, urmând să finanţeze acest proiect în dauna programelor convenţionale.
În ultimul deceniu, dronele au devenit un instrument cheie al forţelor armate americane şi al CIA. Rolul lor e dovedit de faptul că în 2009, primul an din mandatul de preşedinte al lui Barack Obama, acesta a ordonat mai multe atacuri cu drone decât predecesorul său George W. Bush în toţi cei 8 ani de mandat.
Astăzi, 40 de drone Predator sunt în aer în orice moment, survolând zonele fierbinţi ale globului (precum Afganistan, Pakistan sau Yemen).
Pentagonul va cheltui 5 miliarde de dolari în acest an pe drone, iar numărul piloţilor antrenaţi să conducă de la sol aceste UAV-uri este deja mai mare decât cel al piloţilor specializaţi în avioane de luptă şi bombardiere.
Ţări din întreaga lume urmează modelul american, dronele devenind o componentă esenţială a forţelor armate. Domeniul militar nu este, însă, singurul ce înregistrează transformări importante ca urmare a apariţiei dronelor. Aceste aeronave fără pilot încep să fie folosite în tot mai multe domenii.

Utilizările civile ale dronelor

Dacă iniţial dronele erau fabricate în exclusivitate de companiile din domeniul apărării, costul acestora ridicându-se la câteva milioane de dolari, astăzi există pe piaţă numeroase variante, inclusiv drone mici şi ieftine, ce pot fi controlate cu ajutorul smartphone-ului.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Ca urmare a costului redus al achiziţionării unei drone simple (sau al construirii ei), aceste aeronave fără pilot încep să fie folosite tot mai mult şi în afara forţelor armate.
În SUA, numeroşi amatori şi-au construit drone sau au cumpărat astfel de aparate. Mulţumită lor au fost identificate utilizări ale dronelor în scopuri publice. În Texas, un pasionat al tehnologiei a descoperit cu ajutorul dronei sale că o uzină de procesare a cărnii deversa ilegal tone de sânge de porc într-un pârâu din apropiere. Imaginile surprinse de camera ataşată dronei au susţinut plângerea înaintată de persoana respectivă agenţiei de mediu, care a sancţionat compania.
În California, agenţiile imobiliare au început să folosească dronele pentru a filma şi fotografia din aer proprietăţile de lux, materialele mult mai convingătoare permiţându-le să obţină un preţ mai bun pentru acestea. Practica este atât de răspândită, încât poliţia din Los Angeles s-a văzut nevoită să lanseze un avertisment, cerând operatorilor dronelor să nu încalce legislaţia FAA (agenţia federală ce reglementează spaţiul aerian). Totuşi, poliţiştii nu au cum să sancţioneze operatorii dronelor dacă acestea zboară sub plafonul de 120 de metri (400 de picioare), unde regulile FAA nu se aplică.
Ca urmare a unei legi adoptate recent de Congresul american, spaţiul aerian care este astăzi rezervat avioanelor cu pilot va deveni disponibil, începând cu 2015, dronelor civile şi militare. Odată ce dronele vor avea acces la spaţiul aerian disponibil astăzi avioanelor, se aşteaptă ca numărul acestora să crească exponenţial. Conform specialiştilor FAA, în 2020 peste 30.000 de drone vor survola teritoriul Statelor Unite.
Dronele sunt deja folosite pentru paza graniţelor SUA şi urmează să fie folosite în scurt timp şi de organizaţiile de pompieri (spre exemplu, pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure).
FBI-ul şi organizaţiile de poliţie din Statele Unite folosesc deja dronele. În iunie 2011 a fost înregistrată o premieră: prima arestare asistată de o dronă. Poliţia din Dakota de Nord dorea să găsească 3 infractori probabil înarmaţi, membri ai unei grupări antiguvernamentale, ce se puteau afla oriunde pe o suprafaţă de 12 kilometri pătraţi. Pentru că doreau să evite o confruntare armată, au solicitat Agenţiei Vămilor şi Patrulelor de Frontieră să trimită una din cele 8 drone Predator, dronele-spion folosite de armata SUA în Afganistan şi Pakistan.
Drona trimisă de agenţia federală i-a găsit rapid pe infractori, iar senzorii ataşaţi au descoperit că aceştia nu erau înarmaţi, astfel că poliţia s-a putut apropia pentru a-i aresta.
De atunci, dronele Predator au efectuat peste 25 de zboruri pentru forţele de poliţie, FBI şi DEA (agenţia antidrog). Pentru că nu pot fi auzite sau văzute, ele oferă avantaje considerabile departamentelor de poliţie în comparaţie cu elicopterele, astfel că experţii se aşteaptă ca dronele să fie adoptate pe scară largă, numărul dronelor civile urmând să-l depăşească în scurt timp pe cel al dronelor militare.
Un alt avantaj al dronelor îl reprezintă costul. Recent, departamentul de poliţie din Los Angeles a achiziţionat 12 elicoptere noi la preţul unitar de 1,7 milioane de dolari. Spre comparaţie, o dronă de tip Qube concepută de compania AeroVironment special pentru forţele de ordine costă doar 40.000 de dolari. "În mod cert, vrem să folosim drone, şi o vom face îndată ce FAA va clarifica regulile de utilizare a acestora", a declarat comandantul Bob Osborne.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Anul acesta, dronele vor fi folosite pentru asigurarea securităţii în cadrul unor evenimente de amploare, precum Olimpiada de Vară ce va avea loc la Londra sau convenţia Partidului Republican din SUA, al cărei scop este alegerea candidatului partidului la preşedinţia SUA.

Dronele în alte domenii

În Uniunea Europeană există deja planuri pentru folosirea dronelor în scopul monitorizării modului de utilizare a subvenţiilor de către agricultori. În 2011, Uniunea Europeană a plătit 44 de miliarde euro ca subvenţii agricole, iar conform legilor comunitare trebuie inspectate anual cel puţin 5% din suprafeţele cultivate cu ajutorul acestor fonduri.
Dacă iniţial aceste inspecţii erau efectuate de personal autorizat, tot mai multe ţări au apelat la imaginile din satelit pentru a verifica dacă fermierii îndeplinesc condiţiile pentru acordarea subvenţiilor şi apoi dacă le folosesc conform condiţiilor stabilite. Inspecţiile din satelit sunt de 3 ori mai ieftine decât cele efectuate la faţa locului de inspectori, astfel că în 2010 peste 70% dintre verificări au fost realizate cu ajutorul imaginilor surprinse de sateliţi. Acestea pot fi uneori înşelătoare, însp, fiind totodată greu de obţinut în ţările cu vreme în general nefavorabilă.
Acum, dronele încep să fie văzute ca o potenţială soluţie pentru inspecţiile agricole. Spre deosebire de sateliţi, acestea pot fotografia din diferite unghiuri, iar imaginile surprinse sunt mai detaliate. Dronele au început deja să fie testate în Catalonia, în sudul Franţei şi în Italia, urmând să fie folosite la scară largă în anii următori. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie de schimbarea legislaţiei europene, momentan fiind permisă utilizarea dronelor doar până la o distanţă de 500 de metri de operator.
Dronele au început să fie folosite şi în Japonia, dovedindu-se utile atât în agricultură, unde au ajutat la automatizarea procesului de stropire a recoltelor cu pesticide, cât şi în investigarea accidentelor, precum în cazul centralei nucleare de la Fukushima, unde au fost folosite pentru a evalua în condiţii de siguranţă problemele întâmpinate.
O altă întrebuinţare a dronelor vine din Rusia, unde arheologii folosesc aceste aeronave pentru a filma siturile cu ajutorul camerelor cu infraroşii, materialele obţinute fiind utilizate pentru crearea unor modele 3D computerizate ale structurilor identificate sub sol.
Sea Shepherd, o organizaţie ecologistă ce militează împotriva vânătorii de balene, foloseşte începând cu acest an drone pentru a identifica vasele japoneze ce capturează şi ucid cetaceele. Noua tehnologie le-a permis ecologiştilor să descopere anul acesta flota japoneză înainte ca aceasta să-şi înceapă misiunea de cercetare. "Putem acoperi sute de kilometri de ocean cu aceste drone, ce s-au dovedit a fi un instrument esenţial", a explicat Paul Watson, comandantul vasului Steve Irwin, folosit de Sea Shepherd pentru a împiedica vânătoarea de balene.

Noua eră a jurnalismului - "drone journalism"

Un alt domeniu pe care dronele promit să-l transforme este cel al jurnalismului. În Statele Unite, ţara cu cele mai multe drone, facultăţile de jurnalism au început deja să pregătească studenţii pentru această nouă etapă a meseriei de ziarist.
"Ideea «jurnalismului cu drone» nu datează de mai mult de un an. Prima oară când am văzut această idee aplicată a fost în Polonia, în timpul unui protest, când cineva a folosit un mini-elicopter controlat de la distanţă pentru a filma evenimentul", a explicat Profesorul Matt Waite, fondatorul Drone Journalism Lab din cadrul Universităţii din Nebraska.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Cu ajutorul dronelor se pot obţine imagini inaccesibile reporterilor aflaţi la sol, iar preţul acestor aeronave este unul rezonabil. Recent, dronele au fost folosite pentru a capta imagini în timpul protestelor desfăşurate în capitala rusă, Moscova, împotriva fraudelor electorale.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Una dintre primele instituţii media care au folosit dronele în cadrul reportajelor a fost ziarul digital The Daily, care a obţinut cu ajutorul acestora imagini video extraordinare în care se putea observa efectul devastator al unei tornade ce a lovit Alabama.
Dronele au fost adoptate şi de către paparazzi, care au descoperit că pot obţine cu ajutorul lor imagini la care altfel nu ar avea acces. Pe Coasta de Azur, unde îşi petrec vara numeroase celebrităţi, dronele sunt deja un instrument esenţial în arsenalul fotografilor.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Afectează dronele dreptul la intimitate?

Unii activişti se tem că răspândirea dronelor va conduce la încălcarea dreptului la intimitate.
Raoul Felder, un avocat din New York specializat în divorţuri, afirmă că "dacă israelienii pot folosi dronele pentru a da de urma teroriştilor, atunci cu siguranţă un soţ va putea folosi o dronă pentru a-şi urmări soţia când aceasta pleacă din casă la ore târzii".
De altfel, specialiştii care lucrează la conceperea dronelor pentru armată se gândesc deja la modul în care acestea pot fi utilizate de către populaţie.
Missy Cummings, un fost pilot al marinei SUA, actualmente profesor la MIT (Massachusetts Institute of Technology), lucrează alături de studenţii săi la conceperea unei drone personale, de dimensiunile unei cutii de pizza. Rolul dronei comandate de compania Boeing este de a însoţi soldaţii pe câmpul de luptă şi de a-i avertiza atunci când identifică un potenţial pericol. Cummings afirmă că aceeaşi dronă ar putea avea nenumărate aplicaţii civile. "Un părinte ar putea să o folosească pentru a urmări copiii în drum spre şcoală, ca să se asigure că ei ajung acolo în siguranţă, iar şcolile ar putea folosi dronele pentru a-şi supraveghea perimetrul".
Dacă dronele ar putea afecta dreptul la intimitate prin omniprezenţa lor, acelaşi lucru ar putea avea şi consecinţe pozitive. Andrew Stobo Sniderman şi Mark Hanis, cofondatorii Genocide Intervention Network, au argumentat într-un articol publicat recent în New York Times că dronele ar putea servi la prevenirea genocidelor prin faptul că pot filma din aer incidentele în care sunt încălcate drepturile omului, făcând imposibil de ascuns masacrele precum cel petrecut în Srebrenica în 1995.

Viitorul dronelor - roboţii autonomi?

Următorul pas pe care armata americană îl are în vedere este dotarea dronelor cu capacitatea de a indentifica singure ţintele inamice, fără asistenţă umană.
Momentan, armele cu care sunt dotate dronele ce patrulează câmpurile de luptă sunt lansate doar în urma comenzilor piloţilor, însă cercetătorii americani lucrează la conceperea unor sisteme capabile de a lua decizii autonome.
La graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord există deja "paznici robotizaţi" capabili de decizii autonome. Turetele "Super aEgis 2" pot detecta un om de la 2,2 kilometri distanţă, indiferent de vreme, atacând inamicii cu o mitralieră de calibrul 12,7 milimetri.
Specialiştii consideră că nu va dura mult până când şi dronele vor deveni autonome, urmând să identifice inamicii cu ajutorul algoritmilor sofisticaţi şi apoi să-i atace cu armele din dotare.
Ronald C. Arkin, autorul studiului "Governing Lethal Behavior in Autonomous Robots" finanţat de aripa de cercetare a armatei americane, afirmă că "autonomia letală este inevitabilă". SUA nu este singura ţară în care se desfăşoară cercetări în acest domeniu, China investind de asemenea sume importante.
Armata SUA estimează că în 2030 drone de dimensiunea insectelor, dotate cu camere şi senzori, vor fi folosite pentru spionaj. Această previziune ar putea deveni realitate chiar mai devreme de 2030: o echipă de cercetători de la laboratorul de microrobotică al Harvard a creat, cu ajutorul unei imprimante 3D, o mini-dronă de dimensiunile unei monede, numită Mobee.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Toate aceste eforturi par să contureze un viitor în care cerul va împânzit de mii de drone, ce vor fi integrate în viaţa de zi cu zi, în ceea ce se anunţă a fi "epoca dronelor".

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de denyels la data de Vin Iun 15, 2012 10:06 am

Facerea lumii. (varianta financiara)

1. La inceput Bancherul a facut Creditul si Depozitul.
2. Si sediul Bancii era netocmit si gol. Intuneric era deasupra lui si Duhul Bancherului se purta pe deasupra ghiseelor.
3. Si a zis Bancherul: “Sa fie Comisioane!” si s-au facut comisioane.
4. Si a vazut Bancherul ca sunt bune comisioanele si a despartit Bancherul comisioanele de restul taxelor.
5. Comisioanele le-a numit bancherul venit, iar taxele le-a numit venit suplimentar. Si a fost ziua intai.
6. Si a zis Bancherul: “Sa fie o tarie prin mijlocul procedurii de credit, ca sa desparta clientii dupa riscuri. si a fost asa.
7.
A facut Bancherul taria si a despartit Bancherul dosarele dupa clienti
foarte profitabili si clienti deranjant de profitabili.
8. Taria a
numit-o Bancherul analiza de risc. si a vazut Bancherul ca este bine. si
a fost seara si a fost dimineata: ziua a doua.
9. Si a zis
Bancherul: “Sa se adune comisioanele cele de sub cer la un loc si sa se
ascunda DAE!” si a fost asa. S-au adunat apele cele de sub cer la
locurile lor si s-a ascuns DAE..
10. Pe DAE l-a numit Bancherul
“Uciga-l Toaca”, iar adunarea comisioanelor a numit-o Distractie. si a
vazut Bancherul ca este bine.
11. Apoi a zis Bancherul: “Sa iasa din
credit alte comisioane, cu samanta intr-insele, dupa felul si asemanarea
lor si taxe roditoare care sa dea rod
cu samanta in sine” si a fost asa.
12.
Si a dat fiecare credit alte si alte comisioane, cu samanta
intr-insele, dupa felul si asemanarea lor, si taxe roditoare care rodeau
cu samanta in
sine si a vazut Bancherul ca este bine.
13. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a treia.
14.
Si a zis Bancherul: “Sa fie promotii care sa lumineze creditele, sa
desparta prostii de fraieri si sa fie semne ca sa deosebeasca
anotimpurile, zilele si anii."
15. Si sa slujeasca drept luminatori pe taria Bancii, ca sa lumineze viitorul ei. Si a fost asa.
16.
A facut Bancherul cei doi luminatori mari: Biroul de Credit pentru
persoanele fizice si Centrala Incidentelor de Plati pentru cele
juridice.
17. Si le-a pus Bancherul pe taria cerului, ca sa-i lumineze acitivitatea
18. Si a vazut Bancherul ca este bine.
19. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a patra.
20.
Apoi a zis Bancherul: “Sa misune banca de vietati, fiinte cu viata in
ele, care sa ma roage in genunchi sa le dau credite. si a fost asa.
21. A adunat Bancherul animalele cele naive care misuna in banca. si a vazut Bancherul ca este bine.
22.
Si le-a binecuvantat Bancherul si a zis: “Semnati contractele si va
inmultiti si veniti la Mine cu toate rudele voastre sa le dau credite “
23. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a cincea.
24. Si a zis Bancherul: “Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra,
ca sa stapaneasca fraierii, credulii si toate vietatile ce se tarasc pe pamant si tot pamantul!”
27. Si a facut Bancherul pe al doilea bancher, dupa chipul Sau.
25.
Si Bancherul l-a binecuvantat, zicand: “Creste si te inmulteste si
umple pamantul si-l supune; si stapaneste peste toate vietatile ce se
misca pe
pamant in cautare de credite “
26. Apoi a zis Bancherul: “Iata, sa dai imprumuturi in toate valutele pamantului. Acestea vor fi hrana voastra.”
27. Si a privit Bancherul toate cate a facut si iata erau bune foarte. si a fost seara si a fost dimineata: ziua a sasea.
In cea de-a saptea zi, a privit peste umar, in timp ce se odihnea. Deja se facuse o coada de cativa kilometri in fata Bancii…
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Joi Iul 19, 2012 7:24 am

Cât de inteligenţi erau românii în anii '40 şi care este situaţia acum?

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Azi se vorbeşte tot mai des despre inteligenţa românilor, despre agerimea, imaginaţia sau capacităţile lor de asimilare şi filtrare a informaţiei. Aşa se face că mass-media plasează tinerii români la graniţa dintre semi-analfabetism şi filistinism, acuzându-i de adoptarea şi chiar consolidarea unor valori false.
Spoiler:
Cu toate acestea, în mod paradoxal, România reuşeşte să formeze olimpici şi mai ales să se claseze printre ţările fruntaşe care "exportă creiere". Aşa se înţelege cum problema inteligenţei românilor a devenit una controversată, mai ales în contextul unei puternice identităţi naţionale ce pune accentul pe o "inteligenţă nativă".
Important este că inteligenţa românilor a ridicat semne de întrebare cu mult înainte ca promovabilitatea la examenul de bacalaureat să scadă sub 45%.
În perioada 1934 - 1940, o echipă de cercetători de la facultăţile de Filosofie şi Litere, din Bucureşti, au iniţiat un studiu pentru alcătuirea unei Antropologii somato-psihologice româneşti . Cercetarea a pornit de la o observaţie referitoare la coeficientul de inteligenţă al românilor care părea să difere de la o regiune la alta. Ea urma să servească Guvernului României pentru a facilita elaborarea unei politici economice.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Condus de I.M. Nestor şi C. Rădulescu-Motru, studiul a fost împărţit într-un "sector somatic" şi unul "psihic" şi, în total, a fost efectuat pe un eşantion de 143.854 români.
În lucrarea lor intitulată Cercetări experimentale asupra inteligenţei la români , specialiştii au ales să pornească de la o "definiţie restrânsă a inteligenţei". Astfel ei au înţeles prin inteligenţă un "factor mental ireductibil şi constant, datorită căruia sunt posibile conturările de raporturi logice la om". Cu alte cuvinte, ei au analizat, în mare, gândirea logică a fiecărui individ care a luat parte la studiu. Rezultatele obţinute în urma măsurării inteligenţei au fost completate de altele, obţinute ca urmare a unor cercetări cu privire la personalitate, imaginaţie, spirit de observaţie şi sugestibilitate.
Testarea inteligenţei a fost realizată pe un număr 59.817 indivizi cu vârste cuprinse între 10 şi 44 de ani. Cercetările au fost întreprinse pe locuitori din întreaga ţară, din mai toate judeţele, grupul examinat fiind alcătuit din şcolari, elevi de şcoală militară (ofiţeri şi subofiţeri), soldaţi, studenţi, ucenici, medici, profesori, funcţionari, învăţători etc.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Fiind la curent cu ultimele noutăţi în materia testării inteligenţei, cei doi specialişti aleg să utilizeze patru teste specifice. Unul dintre acestea este Testul Lahy, de gândire logică, care presupune opt probe şi include exerciţii cu proverbe, cu arbori genealogici, silogisme, sinonime, interpretare de texte şi probleme de aritmetică. De asemenea, s-a utilizat şi cunoscutul test American Army creat de Robert Yerkes şi folosit pentru selecţionarea armatei în războiul mondial din 1914-1918. Celelalte două teste au fost: cel de inteligenţă N.I.I.P, împrumutat de la colegii din Londra, şi cel de gândire logică Monnin creat de un cercetător francez în 1935.
Laboratorul de Psihologie experimentală a tradus şi adaptat toate testele pentru mediul românesc. Întrebările şi probele au fost structurate în funcţie de gradul de dificultate. Ele au alcătuit un caiet de inteligenţă care avea între 60 şi 200 de teme. Rezolvarea lui necesita, în medie, 2-3 ore fără întrerupere. Cu toate acestea, un subiect avea voie să petreacă cât timp dorea pentru a rezolva problemele sub supravegherea specialiştilor. Timpul în care un caiet era terminat dădea indicaţii asupra rapidităţii cu care participanţii rezolvau probleme şi era corelat cu corectitudinea răspunsurilor.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Evaluarea inteligenţei a fost reprezentată pe o scală de la A la F (unde A însemna excepţional de inteligent şi F foarte slab), iar cea a rapidităţii în gândire a fost simbolizată printr-o numerotare de la 1 la 6 (unde 1 reprezenta excepţional de rapid în gândire şi 6, foarte lent în gândire).

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Rezultatele au scos la iveală că, în medie, persoanele testate aveau un nivel de inteligenţă normal şi o rapiditate de gândire peste medie, ceea ce schematic a fost notat drept D3. Cu toate acestea, în urma calculelor, specialiştii au constat o mică diferenţă între subiecţii de sex feminin şi cei de sex masculin, media aritmetică a acestora din urmă fiind mai mare, adică de 51,04, comparativ cu 48,94. Aceeaşi diferenţă s-a observat şi între cei născuţi la sat şi cei originali de la oraş, inteligenţa celor care proveneau din mediul urban depăşind-o pe cea a celor din mediul rural.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Conform studiului, cercetări anterioare, întreprinse de Pressey, Anastasi, Fuff, Pintner, Gist-Clark şi Al. Roşca au reliefat acelaşi lucru: că din punct de vedere al inteligenţei, la sate se înregistrează o oarecare inferioritate faţă de mediul urban. Diferenţa dintre cercetările anterioare şi cea a lui C. Motru este că cea din urmă a studiat capacitatea cognitivă a oamenilor originari de la sate, dar care, în momentul cercetării migraseră deja spre oraş, unde locuiau de ani buni.
Deosebirile dintre grupurile de subiecţi se pot observa cel mai bine într-un "tabel global", aşa cum îl numesc oamenii de ştiinţă, care redă distribuţia inteligenţei plecând de la "excepţional de inteligent " (A) şi mergând treptat până la "foarte slab" (F).

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Ceva mai detaliat este următorul tabel regăsit în lucrare, care ordonează alfabetic provinciile şi în care sunt prezentate rezultatele bărbaţilor şi ale femeilor de toate vârstele, atât din mediul urban, cât şi rural. Fruntaşi sunt bănăţenii, ale căror rezultate au arătat că sunt inteligenţi peste măsură şi la fel de rapizi în gândire. Cei mai slabi, comparativ cu restul românilor, par a fi oltenii cu o inteligenţă şi o rapiditate în gândire normală, dar cu cele mai mici medii obţinute la teste.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Diferenţele dintre bărbaţi şi femei au fost şi ele subliniate de date aşezate în tabele. La bărbaţi, bănăţenii au o inteligenţă peste medie, în timp ce transilvănenii s-au clasat pe ultimul loc. La viteza gândirii, locul fruntaş a fost luat tot de bănăţeni, în timp ce oltenii au fost, în medie, mai lenţi în gândire.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

În rândul femeilor, cele mai inteligente participante s-au dovedit a fi tot din Banat, în timp ce la coadă s-au plasat oltencele. Ca rapiditate în gândire, tot bănăţencele au fost în frunte, pe când femeile din Transilvania au fost mai încete, comparativ cu restul persoanelor care au luat parte la studiu.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Rezultatele exprimate în tabele au confirmat că, în medie, bărbatul are un sistem de gândire mai organizat decât femeia, el arătând un tempo ceva mai rapid în gândire, decât ea.
În ciuda faptului că rezultatele au reliefat un nivel normal al inteligenţei românilor, cercetătorii au constat că procentele oamenilor foarte slab pregătiţi sunt mult prea mari. În încercarea de a găsi o explicaţie la acest decalaj ei au făcut o legătură între judeţele cu un procent mare de subiecţi "foarte slabi" din punct de vedere al inteligenţei şi judeţele unde existau cei mai mulţi guşaţi. Pentru această coroborare de date, experţii au apelat la cercetarea efectuată în 1924 de dr. Liviu Câmpeanu asupra problemei guşei şi cretinismului în România. Astfel, judeţele evidenţiate ca având cel mai ridicat procent de guşaţi (Făgăraş, Maramureş, Târnava-Mare, Turda, Alba, Baia şi Hunedoara) coincid cu o parte din cele îi care coeficientul de inteligenţă a fost foarte slab. Observând această legătură, cercetătorii consideră că studiul lor şi cel al lui L. Câmpeanu vin să susţină alte cercetări şi să demonstreze că, factorul endocrinologic influenţează caracteristicile mentale şi emoţionale.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pe de altă parte, studiul a analizat şi problema reliefului şi a modului în care acesta ar favoriza sau nu, un nivel crescut de inteligenţă. În funcţie de relief, zonele au fost sau nu supuse migraţiilor şi diversităţii. Solul a jucat şi el un rol în formarea unui anumit climat economic şi implicit a unor reguli sau obiceiuri legate de igienă sau alţi factori ce pot explica fenomenul de superioritate sau inferioritate intelectuală al unor provincii.
Astfel, cercetătorii români au împărţit judeţele în şase categorii în funcţie de formele de relief: judeţe de munte (Braşov, Câmpulung-Bucovuna, Caraş, Hunedoara, Maramureş, Odorhei, Trei-Scaune), jumătate munte, jumătate deal (Alba, Argeş, Bacău, Baia, Ciuc, Cluj, Făgăraş, Gorj, Mureş, Năsăud, Neamţ, Putna, Rădăuţi, Sibiu, Turda, Vâlcea), judeţe de deal (Botoşani, Caliacra, Constanţa, Covurlui, Dorohoi, Durostor, Fălciu, Iaşi, Mehedinţi, Roman, Sălaj, Satu-Mare, Someş, Suceava, Târnava-Mare, Târnava-Mică, Tecuci, Tulcea, Tutova, Vaslui), jumătate deal, jumătate câmpie (Arad, Dolj, Olt, Râmnicu-Sărat, Romanaţi, Severin, Timiş-Torontal) şi judeţe de câmpie (Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Vlaşca).

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Din datele prezentate în tabel putem conchide că, în medie, omul de la munte are o inteligenţă superioară faţă de cei din alte regiuni geografice, judeţele din zona montană având cea mai mare medie (54, 68), cu un procent mare de "excepţionali" (4,03%) şi un număr mic de "foarte slabi" (12,30%).
Pe baza acestui studiu comparativ, cercetătorii români au reuşit să măsoare nivelul de inteligenţă al colectivităţilor din ţara noastră şi să identifice factorii care împiedică dezvoltarea intelectuală. Conform lor, cei mai importanţi factori sunt cei de ordin igienic, degradarea fizică, diferenţele impuse de mediul rural / urban, forma de relief şi statutul economic al provinciei din care provin.
Prin urmare, nu e de mirare că vremurile actuale ne trimit iar la scrierile şi cercetările care au marcat începuturile psihologiei experimentale la noi. Deşi de mai bine de 70 de ani, de când a fost creat studiul lui C. Rădulescu-Motru şi al lui L-M. Nestor, nu s-au mai remarcat astfel de cercetări, în 2010 a fost publicat un alt studiu cu privire la inteligenţa românilor, diferenţa fiind că de data aceasta românii nu mai erau comparaţi între ei, ci examinările s-au făcut în raport cu alţi locuitori de pe continent.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Dacă acum aproape şapte decenii românii aveau un nivel normal de inteligenţă, noul studiu vine să sublinieze că românii sunt mult mai puţin alfabetizaţi ştiinţific în comparaţie cu restul europenilor. Astfel, la acest capitolul noi ocupăm locul 24 din 29 de ţări. Cele mai slabe rezultate ale românilor au fost obţinute la întrebările legate de medicină, genetică sa fizică. Remarcabil a fost faptul că pentru 42% dintre români Soarele se învârte în jurul Pământului şi nu invers. În acest condiţii nu ar trebui să ne mire că stocul public de cunoaştere ştiinţifică este sub media europeană.
În schimb, românul este fruntaş la încrederea în para sau pseudoştiinţe. Drept dovadă stau cele 22 de procente de români care considerau în 2005 că horoscopul este foarte ştiinţific. În aceeaşi ordine de idei, s-a constat că populaţia adultă a României are unul dintre cele mai înainte niveluri ale credinţelor. Mare parte din populaţie, 60% dintre români, este de acord cu afirmaţia: "Ne bazăm viaţa prea mult pe ştiinţă şi nu destul pe credinţă". Mai mult, aproximativ 4 din 5 români cred că "Există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de ştiinţă", şi 2 din 3 români cred că biserica nu greşeşte niciodată în ceea ce spune.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

În contextul în care ne confruntăm cu un nivel scăzut de cunoaştere ştiinţifică nu este de mirare că românul este superstiţios şi neinformat. Cu toate acestea, îngrijorător este faptul că deşi ne mândrim cu şcoala românească, pe care o considerăm mai utilă decât ce a americanilor, de exemplu, care pare mai uşoară, se pare că elevii români nu sunt bine pregătiţi, ei nefiind dispuşi să asimileze abundenţa de informaţii.
Dacă studiul lui Constantin Rădulescu-Motru şi al lui L-M. Nestor a scos la iveală că românul are o inteligenţă normală şi o rapiditate în gândire peste medie, atunci nu putem decât să concluzionăm că locul codaş ocupat acum de noi în clasamentul european de alfabetizare ştiinţifică se datorează unei degradări continue a colectivităţii româneşti.
Chiar dacă motivul ar fi, de fapt, o creştere a nivelului de inteligenţă al altor ţări, acesta nu ar putea reprezenta o scuză, căci, aşa cum alte naţiuni au putut să evolueze, tot astfel ar fi trebuit să o facem şi noi.

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Vin Iul 20, 2012 7:10 am

O vindecare miraculoasă dă speranţe milioanelor de pacienţi din întreaga lume

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

"Pacientul din Berlin" este primul om din istorie vindecat de HIV printr-o terapie revoluţionară. Acum, femeia care a descoperit virusul crede că povestea lui Timothy Brown oferă speranţe pentru milioane de oameni.
Cercetătorii care studiază virusul HIV cred că este motivul să ne gândim că imposibilul va deveni realitate. Ei sunt de părere că SIDA nu mai reprezintă o boală incurabilă şi că, în foarte scurt timp, vor reuşi să găsească un tratament eficient. Françoise Barré-Sinoussi, unul din oamenii de ştiinţă care au primit premiul Nobel pentru descoperirea virusului imunodeficienţei umane (HIV) s-a alăturat acestor oameni de ştiinţă optimişti.
Argumentele cercetătoarei care a declarat descoperirea virusului SIDA în 1983 sunt foarte puternice. Ea îl dă drept exemplu pe renumitul "pacient din Berlin", un american numit Timothy Brown care în 2007 a primit un transplant de măduvă osoasă în timp ce era student în Germania. Transplantul a fost realizat cu scopul de a trata un tip de cancer de sânge, dar în acest proces se pare că intervenţia a dus şi la vindecarea infecţiei cu HIV de care suferea pacientul. La cinci ani de la eveniment, Timothy Brown nu mai suferă de HIV, chiar dacă a renunţat la tratamentul său antiviral.
Din cauza capacităţii virusului de a se integra în materialul genetic al pacientului, SIDA a fost considerată incurabilă. Odată ce s-a instalat la nivelul ADN-ului, virusul se poate ascunde de sistemul imunitar pentru mai mulţi ani.
Acum, prof. Barré-Sinoussi şi prof. Steven Deeks, de la Universitatea din California, susţin cercetările pentru vindecarea virusului, sugerând că în loc să se concentreze exclusiv pe crearea medicamentelor antivirale şi pe vaccinuri, oamenii de ştiinţă ar trebui să se gândească la modalităţi de vindecare sau stopare a dezvoltării virusului HIV.
Cei doi specialişti sunt de părere că s-ar putea ca eradicarea completă a virusului să nu fie necesară. În 1% din cazuri, virusul este controlat natural, astfel încât şansele de dezvoltare şi transmitere a bolii sunt minime.
Până acum, oamenii de ştiinţă au studiat subiecţi care au un sistem imunitar foarte puternic şi care au capacitatea de a suprima virusul fără a avea nevoie de antivirale. Aceşti oameni ar putea ajuta la descoperirea unor metode de controlare a virusului. Printre aceşti indivizi se numără şi cei care au o mutaţie naturală a unei gene numite CCR5. Aproape unul din 100 de oameni deţin o astfel de mutaţie care previne infectarea celulelor albe din sânge cu HIV. O astfel de persoană a fost şi cel care i-a donat lui Brown măduvă osoasă.
Cu toate acestea există şi specialişti care consideră că Brown nu este vindecat din moment ce în corpul său încă se găseşte un nivel scăzut viremie - un număr mic de anticorpi ce luptă împotriva HIV.
Totuşi, chiar dacă cazul "pacientului din Berlin" va continua să sfideze dogma, şi dacă Brown va continua să trăiască fără ajutorul antiviralelor, metoda prin care el a fost vindecat nu va putea fi aplicată pentru restul suferinzilor. Un transplant de măduvă osoasă nu numai că este foarte costisitor şi dificil de realizat, dar este şi foarte riscant. În urma unui al doilea transplant de măduvă osoasă, care a asigurat că virusul nu va recidiva, Brown a suferit probleme neurologice cronice.

Sursa: The Independent
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de denyels la data de Dum Iul 22, 2012 5:21 am

Este ca o bautura miracol! Este simplu!
Ai nevoie de un cartof, un morcov şi un mar care se combină împreună pentru a face suc!
Se spală cele de mai sus, fară a le curăţa se taie bucăţi se pun în
storcătorul de fructe şi imediat beţi suc. Puteti adăuga lamaie pentru
gust mai racoritor.

Aceasta bautură miracol va fi eficientă pentru următoarele maladii:

1. Prevenirea dezvoltării celulelor canceroase - impiedică creşterea celulelor canceroase.

2. Poate vindeca ulcerul, de asemenea poate preveni afectiunile grave la ficat, rinichi şi pancreas.

3. Consolidare pulmonara, previne atacurile de cord si hipertensiunea arterială.

4. Consolidare a sistemului imunitar

5. Bună pentru vedere, elimină ochii roşii şi obosiţi sau uscaţi
6. Ajutor pentru a elimina durerea cauzată de munca fizică, dureri musculare

7. Detoxifiază, ajută tranzitul intestinal, elimină constipaţia. Prin
urmare, va face o piele sanatoasă si un aspect mai radiant. Foarte
eficient în acnee.

8. Îmbunătăţeste respiraţia urât mirositoare din cauza indigestiei, infecţiilor la nivelul gâtului.

9. Reduce durerile menstruale

10. Ajuta la coborarea temperaturii in cazul puseurilor severe de febra.
Nu există absolut nici un efect secundar. Foarte hrănitor şi se
absoarbe uşor! Foarte eficient în cazul în care aveţi nevoie sa
pierdeti în greutate. Veţi observa îmbunătăţirea sistemul imunitar după
consumarea zilnic timp de 2 sãptămâni. Vă rugăm să vă asiguraţi că beti
sucul imediat din storcător pentru cel mai bun efect.
CÂND se bea ?

Se bea dimineaţa pe stomacul gol! Dupa o oră se poate lua micul dejun.
Pentru rezultate rapide beţi de 2 ori pe zi, dimineaţa şi înainte de ora 17.

Lasati sa circule acest mesaj la toţi cei ce doresc sa fie sanătosi.
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de denyels la data de Dum Iul 22, 2012 6:29 am

Antiperspirant contra deodorant

Autoarea articolului de mai jos este doamna Elizabeth Morin, Dept. de Chimie medicală, Merck Frosst, Canada.
O prietenă care face chimioterapie la spitalul Prinţesa
Margareta pentru cancer la sân mi-a telefonat azi să-mi spună ce s-a
descoperit în legătură cu unele cauze ale cancerului la sân.
Seara am
aflat aceeaşi informaţie de la o prietenă din Montreal. Pacientei cu
cancer i s-a indicat la spital să folosească deodorant în locul
antiperspirantului. Motivele sunt expuse mai jos. Mi s-a părut că
informaţia merită difuzată. Împart această informaţie fiindcă mi se pare
că are logică.
Doamnelor, aveţi grijă! Domnilor, difuzaţi această informaţie femeilor din viaţa dvs!
Cu
ceva timp în urmă am participat la un seminar despre cancerul la sân.
Când s-a ajuns la „întrebări şi răspunsuri”, am întrebat de ce cancerul
de sân este localizat în cele mai multe din cazuri la subsuoară. Atunci
nu mi s-a putut răspunde la întrebare.
Cauza principală a
cancerului de sân este folosirea anti-perspirantelor. Cum? O anumită
concentraţie a toxinelor duce la mutaţii celulare, şi anume cancer.

Da: ANTIPERSPIRANTUL!
Majoritatea produselor de pe piaţă sunt o combinaţie
antiperspirant -deodorant, deci mergeţi acasă şi verificaţi. Deodorantul
este bun, antiperspirantul nu este bun. Iată de ce: Corpul uman se
foloseşte de câteva zone pentru a elimina toxinele din corp, şi anume:
spatele genunchiului, spatele urechii, zona inghinală şi subsuoara.
Toxinele sunt eliminate sub formă de transpiraţie. Antiperspirantul, aşa
cum îi indică clar şi numele, inhibă transpiraţia, împiedicând corpul
să elimine toxinele la subsuoară. Aceste toxine nu dispar pur şi simplu.
Corpul le depozitează, în schimb, în nodulii limfatici de sub braţ din
moment ce nu le poate elimina prin transpiraţie.
Aproape
toate tumorile în cazul cancerului de sân sunt localizate în sfertul
sus-exterior al sânului, adică exact acolo unde se găsesc nodulii
limfatici.
Bărbaţii sunt mai puţin (dar nu deloc) expuşi
riscului de a face cancer de sân din cauza folosirii antiperspirantului,
deoarece produsul rămâne mai mult în părul axilar şi nu este aplicat
direct pe piele. Femeile care aplică antiperspirantul imediat după
depilare comportă un risc crescut de cancer la sân, deoarece depilarea
duce la mici răni, imperceptibile, pe piele, ceea ce constituie o poartă
de intrare a chimicalelor în zona subsuoarei.
Concluzii şi completări
Deodorantele şi antiperspirantele care conţin aluminiu
reprezintă un risc de Alzheimer (aluminiul pătrunde în organism ajunge
la creier).
S-a constatat că anumite substanţe conţinute de
antiperspirante şi deodorante (parabenii şi aluminiul) se regăsesc în
ţesuturile cancerigene ale sânilor. Ele pătrund în organism şi sunt
stocate în aceste ţesuturi cancerigene, însă nu se poate spune dacă ele
conduc la apariţia cancerului, nu se poate demonstra legătura lor cu
declanşarea cancerului. Pătrunderea lor în organism este facilitată prin
raderea părului de la subbraț.
Studiile susţin că nu
blocarea glandelor sudoripare ar fi responsabilă de apariţia cancerului
la sân, ci doar substanţele conţinute de deodorante şi antiperspirante,
deci procesul în sine de împiedicare a transpiraţiei nu conduce la
cancer (altfel inclusiv remediile naturiste de stopare a transpiraţiei -
gen ceaiuri, spălaturi cu bicarbonat etc. - ar trebui să provoace
cancer la sân în aceeaşi măsură). Problema este substanţa cu ajutorul
căreia se face stoparea transpiraţiei: aluminiul (el blochează glandele
sudoripare), parabenii - care au fost găsiţi prezenţi în ţesuturile
cancerigene.
Motivul mirosului urât de transpiraţie nu se
datorează transpiraţiei în sine. Substanţele şi lichidele eliminate prin
porii pielii nu sunt urât mirositoare. Mirosul urât este provocat de
acţiunea care are loc între bacteriile ce coexistă în mod normal pe
pielea noastră şi sărurile eliminate prin transpiraţie. Dacă aceste
bacterii n-ar exista, nici transpiraţia n-ar fi urât mirositoare.
Poate
că rezolvarea problemei mirosului urât de transpiraţie se promovează un
pic greşit. Accentul n-ar trebui să cadă pe împiedicarea transpiraţiei,
ci pe înlăturarea cât mai eficientă a bacteriilor care „zac” pe pielea
noastră.
Soluţia optimă? Apă şi săpun din greu. Prin spălare,
bacteriile sunt îndepărtate în mare parte de pe pielea noastră. În
timpul dintre spălări, ele se înmulţesc. Cu cât trece mai mult timp
între spălări, cu atât avem mai multe bacterii din acestea pe piele şi,
ca urmare, riscăm să mirosim mai urât.
Specialiştii susţin că
săpunurile antibacteriene sunt o măsură prea drastică de igienă, care
face mai mult rău decât bine: pe lângă bacteriile care trăiesc pe pielea
noastră, săpunurile antibacteriene distrug şi o serie de celule ale
pielii, lucru deloc îmbucurător. Nu uitaţi că anumite bacterii (chiar
dacă tindem să zicem „ah, bacteriile sunt un lucru rău!”) este necesar a
exista pe pielea noastră. Ele reglează nişte procese.

Sterilizarea excesivă nu e un lucru bun. De-asta unii susţin ideea că
săpunurile antibacteriene nu-s prea indicate în igiena bebeluşilor. Îi
sterilizează prea tare, iar sistemul lor imunitar nu mai intră în
contact cu anumite bacterii şi astfel nu se dezvoltă capacitatea de a
lupta împotriva unor boli (ex: astmul şi alergiile).
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Iul 22, 2012 9:50 am

Cel mai mare peşte din lume a fost surprins într-o ipostază nemaivăzută (VIDEO)

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

O echipă de cercetători ce desfăşoară studii în Indonezia este mai aproape de a înţelege rechinul-balenă, cel mai mare peşte al zilelor noastre, folosind aceleaşi cipuri RFID care sunt inserate în animalele de companie pentru a fi identificate.
Luna trecută, oamenii de ştiinţă de la Conservation International (CI), WWF-Indonezia, Hubbs Sea World Research Institute şi Universitatea de Stat din Papua au inserat cipuri RFID în 30 de rechini-balenă din Parcul Naţional Cendrawasih din Indonezia, acolo unde giganticii peşti vin an de an pentru a se hrăni cu peşti.
Mark Erdmann, consilier al proiectului de cercetare marină desfăşurat de CI, afirmă că aceste cipuri RFID „nu au mai fost niciodată folosite pe animale gigantice ce navighează nestingherite oceanul”, deoarece nu pot fi citite decât cu ajutorul unui aparat care trebuie poziţionat în apropierea lor. Cercetătorii au decis să facă acest pas pentru că rechinii se întorc în mod repetat în acelaşi loc, pentru a putea consuma peştii ţintiţi de pescarii din zonă.
Oamenii de ştiinţă au presupus că rechinii-balenă se hrănesc în mare parte cu plancton. Un film realizat recent de cei de la CI a arătat însă că aceşti peşti uriaşi, de dimensiunile unui autobuz, se hrănesc şi cu peştii capturaţi de pescarii indonezieni în plasele lor.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Erdmann afirmă că rechinii au devenit în ultima vreme „prea prietenoşi cu aceste plase de pescuit”, ajungând în anumite cazuri să devină captivi şi să fie nevoie de intervenţia voluntarilor pentru a-i elibera. Acum, cercetătorii au apelat la pescarii din zonă, rugându-i să schimbe plasele folosite pentru a preveni repetarea acestor cazuri.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Pentru că rechinii-balenă au început să vină tot mai des în Parcul Naţional Cendrawasih, aceştia au devenit foarte populari în rândul publicului, iar autorităţile indoneziene au decis în această lună să-i declare specie protejată. Acţiunea guvernului este importantă, deoarece Indonezia este cel mai mare exportator de rechini din lume.
Cercetătorul-şef al CI, Greg Stone, consideră că „rechinii-balenă sunt un ambasador excepţional pentru toţi ceilalţi rechini. Ei nu rănesc pe nimeni, astfel că sunt un punct de care oamenii pot începe să studieze rechinii, pentru a înţelege rolul esenţial pe care aceştia îl au pe Terra”.

Sursa: Washington Post
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de denyels la data de Dum Iul 29, 2012 10:10 am

Licoarea ce ne-ar scăpa de coşmarul chimioterapiei

Zilnic,
în jurul nostru mor striviţi de necruţătoarea boală canceroasăprieteni,
rude sau colegi. Cu toţii îşi leagă speranţele dechimioterapie, metodă
terapeutică folosită în lumea întreagă, crezândcă această metodă îi va
ajuta să scape de cumplitul flagel.Este cutremurătoare suferinţa
bolnavilor de cancer întâlniţi însecţiile de oncologie! Am cunoscut
atâţia bolnavi de cancer careînfruntă efectele secundare ale acestei
terapii, adulată şidispreţuită în egală măsură... Uneori, după multă
suferinţă,rezultatele chimioterapiei au prelungit viaţa unor bolnavi.
Alteori,celula canceroasă hrăpăreaţă n-a mai dat nici o şansă
bolnavilor.O alternativă...După ce ani de zile au spus pacienţilor că
această terapie(chimioterapia) este singura cale pentru a încerca să se
eliminecancerul, medicii de la Clinica John Hopkins din Statele Unite
s-auhotărât să prezinte şi calea alternativă de tratament a
cancerului.Într-un studiu, aceşti temerari specialişti, au prezentat
efectelenegative ale chimioterapiei. Printre altele, cercetătorii
menţioneazăcă tratamentul prin chimioterapie care presupune "otrăvirea"
celulelorcanceroase cu rată mare de creştere sunt distruse şi alte
celule cucreştere rapidă din măduva spinării, tractul gastro-intestinal
etc.,iar organe importante cum ar fi ficatul, inima, rinichii sau
plămâniisunt iremediabil afectate.Specialiştii renumitei clinici au
demostrat că o metodă modernă înlupta cu această cumplită boală poate fi
aceea a înfometării celuleicanceroase. De aceea medicii au prezentat
alimentele care trebuieevitate, tocmai pentru a împiedica celula
canceroasă să se multiplice
.Dar există un miracol anticancer, păstrat în mare secret.
O
sursă de mare încredere, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie
cucompetenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne-a transmis o informaţie
carene-a tăiat respiraţia! Două ingrediente la îndemâna oricărui bolnav
decancer reprezintă o alternativă sănătoasă la chimioterapie. . Timp
detrei ani, în America, s-a experimentat un produs natural, foartesimplu
şi foarte eficient, pe un lot de 70.000 de subiecţi.Rezultate
remarcabileO limonadă a fost administrată bolnavilor de cancer: celor
care aufăcut chimioterapie, dar şi unui număr semnificativ din lotul
martor,care n-a început acest tratament. Rezultatele au fost
uluitoare:starea de sănătate a bolnavilor din fiecare grupă s-a
îmbunătăţit înmod remarcabil şi boala n-a mai recidivat. În cazul
bolnavilor care setemeau că zilele lor sunt numărate, boala n-a avansat
şi nu s-auobservat metastaze. Tratamentul este benefic şi ca metodă
deprevenţie. Preparatul poate să ucidă celulele canceroase şi este
de10.000 de ori mai eficient decât chimioterapia.Lămâia are numeroase
proprietăţi terapeutice şi studiile au dovedit cămodestul fruct este un
remediu împotriva cancerului, remediu verificatîn diferite forme de
cancer. După mai bine de 20 de probe delaborator, realizate începând din
anii 1970, frotiurile au arătat căextractul de lămâie distruge celulele
maligne în 12 tipuri de cancer,inclusiv cel de colon, de plămâni, de
sân, de prostată şi de pancreas.În comparaţie cu produsul Adryamicin, un
drog chimioterapeutic,folosit în mod uzual, extrasul din lămâie cu
bicarbonat acţionează de10.000 de ori mai bine, încetinind creşterea
celulelor canceroase,spun specialiştii. Şi mai uimitor este faptul că
limonada aceastadistruge doar celulele maligne, dar nu le afectează pe
cele sănătoase.În privinţa bicarbonatului de sodiu, acesta schimbă PH-ul
corpului şise afirmă că este de mare folos în toate formele de cancer
.Mod de preparare
Extrasul
de lămâie cu bicarbonat, alternativa naturală lachimioterapie se
prepară astfel:- într-un litru de apă, se fierbe timp de un minut, coaja
unei lămâi,apoi se lasă la macerat, de seara până dimineaţa.- în
dimineaţa zilei următoare, lichidul se filtrează. În acestmacerat se
stoarce sucul lămâii, se adaugă miere (după gust) şi o linguriţă de
bicarbonat.
Bolnavii trebuie să consume zilnic un litru de limonadă preparată în
acest mod. De asemenea, leacul miraculos se poate administra
preventiv, fiind un tonic pentru întregul organism.

"Viaţa nu este despre cum supravieţuieşti în furtună, ci despre cum dansezi în ploaie."
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de denyels la data de Sam Aug 04, 2012 8:37 am

De mâine până luni inclusiv, 26 de județe și Capitala se află sub cod
galben de caniculă. Sunt vizate vestul, sudul, sud-estul și estul țării,
unde se vor înregistra frecvent temperaturi între 35 și 38 de grade
Celsius. Pe arii restrânse, în Câmpia Română, aceste valori vor fi chiar
depășite. „Duminică şi luni valul de căldură va cuprinde şi regiunile
vestice. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul
critic de 80 de unităţi al disconfortului termic, la început în zonele
de câmpie, apoi şi în cele de deal şi de podiş”, se arată în comunicatul
Administrației Naționale de Meteorologie.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista şi în prima parte a săptămânii viitoare

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de denyels la data de Sam Aug 04, 2012 9:24 pm

Orasul fantoma din SUA care ARDE de jumatate de secol.

Centralia, Pennsylvania. 27 mai 1962. Un incendiu subteran a izbucnit fara ca nimeni sa stie, cu exactitate, in ce conditii. 50 de ani mai tarziu infernul din subteran este inca activ.

Potrivit celor mai multe metionari istorice, incendiul a izbucnit atunci cand cineva a dat foc unor gunoaie, langa o mina abandonata de carbune. Combustibilul fosil
s-a aprins, iar focul s-a raspandit prin labirintul de mine care se intinde sub oras. Jumatate de secol mai tarziu, maruntaiele orasului Centralia din Pennsylvania inca mai ard.

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU IMAGINI DIN CENTRALIA, SUA

Orasul minier care odata fremata de lume - casa a peste 2.000 de locuitori - este acum o adunatura de strazi prea mari, asfalt crapat si copaci carbonizati. Peste tot, gazul toxic din subteran este scuipat in atmosfera prin sute de cretere in pamant.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Muncitorii s-au luptat timp de doua decenii cu incendiul, fara succes.

In 1981, in mijlocul ingrijorarii pentru sanatatea rezidentilor, din cauza nivelului periculos de monoxid de carbon din atmosfera, situatia orasului Centralia a devenit o problema nationala, dupa ce un baiat de 12 ani a cazut intr-un crater.

Deceniile in care incendiul a fost activ au dus la spulberarea astaltului.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

In anii urmatori, Congresul american a alocat mai mult de 42 de milioane de dolari pentru a stramuta toti rezidentii orasului. Casele abandonate au fost daramate la pamant cu ajutorul buldozerelor. Cativa locuitori insa, au refuzat sa plece.

In 2010, ultimii noua locuitori ai orasului se luptau cu statul american, care dorea sa-i evacueze si sa le demoleze casele.

Expertii spun ca in subteranul orasului Centralia exista suficient carbune pentru a alimenta focul inca 250 de ani.
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 16 din 17 Înapoi  1 ... 9 ... 15, 16, 17  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum