Curiozitati...stiati ca?

Pagina 4 din 17 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Urmatorul

In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Noi 21, 2010 1:06 am

Diverse

*La Delhi , în India , în secolul IV d. Hr. , a fost realizată o coloană din fier forjat în proporţie de 98%, înaltă de 6 m, de peste 6 tone şi având diametrul de 40 cm. Deşi are o vechime de peste 15 secole, nu a fost atacată de rugină. Miracolul îl constituie compoziţia ei chimică: 99,72% Fe şi 0,28% C, în rest, nicio impuritate.
* În întreaga lume, în fiecare an , cantitatea de fier care se transformă în rugină reprezintă a cincea parte din producţia mondială de fier.
* În gămălia unui ac, într-un volum de 1mm3 se află 80 milioane de atomi de fier.
* Corpul omenesc poate produce zilnic: 1,5 litri salivă, 12,5 litri sucuri gastrice, 3 litri secreţii intenstinale, 0,75 litri sucuri produse de pancreas etc.
* Prin plămânii unui om trec zilnic 14 kg de aer.
* Masa atmosferei terestre este de aproximativ 5•1018 kg.
* Dacă toate nucleele atomilor din Univers ar putea fi adunate, ele ar încăpea într-un capac al unei sticle de suc. Volumul unui nucleu este de 1000 miliarde de ori mai mic decât volumul atomului din care provine. Nucleul în atom este cât o gămălie de chibrit pe un teren de fotbal.
* Răspândirea în natură a elementelor chimice cu număr atomic ( Z ) par este mult mai mare ( 80 % ) decât a elementelor cu număr atomic impar.
* Viteza de deplasare a electronului este foarte mare. Electronul atomului de hidrogen se deplasează cu viteza de 2200 Km/s.
* Dacă toată apa de pe Pământ ar fi turnată în 16 pahare, 15 şi jumătate dintre ele ar conţine apă sărată a oceanelor şi mărilor. Din jumătatea de pahar rămasă, mare parte este fie înglobată în gheţurile polare, fie este prea poluată pentru a fi folositădrept apă potabilă...şi astfel, ceea ce rămâne pentru consumul omenirii reprezintă ... conţinutul unei linguriţe.
* Lumina reflectată de o oglindă poate fi văzută de la 40 km.
* Există animale care generează singure curent electric. Ţiparul electric, care trăieşte în apele amazonului, este capabil să producă o descărcare electrică a cărei tensiune ajunge până la 660V.El poate omorî astfel alţi peşti dau poate paraliza un om sau un cal.
* Prin fisiunea unui kilogram de uraniu se eliberează tot atâta energie ca şi prin arderea a 2000 tone de petrol.
* O felie de pâine prăjită cu unt furnizează o energie de aproximativ 315 J. cu această energie: poţi alerga 6 minute; poţi pedala pe bicicletă timp de 10 minute; poţi merge în pas rapid timp de 15 minute etc. aceeaşi energie face ca : o maşină să meargă cu 80 km/h timp de 7 secunde; un bec de 60 W să lumineze timp de o oră şi jumătate.
* Marea Neagră este cea mai izolată mare a Oceanului Planetar, unica mare ce are două straturi de apă total diferite: la suprafaţă (până la 180 - 200 m adâncime) un strat cu o salinitate de 16-17‰ , relativ mai uşor, cu oxigen dizolvat, în care se dezvoltă viaţa, iar la adâncime( de la 180- 200 m) un strat mai sărat ( cu o salinitate de 21-22 ‰ ), mai greu, cu hidrogen sulfurat, fără oxigen şi lipsit de viaţă.
* Cel mai înalt pas din Carpaţii Româneşti este Pasul Urdele , din Munţii Parâng: 2141m.
* Un om consumă anual de la 5 la 10 kg. sare.
* Un om, care cântăreşte 70 kg, conţine 50 kg apă, circa 12 kg carbon, 2 kg azot, 1 kg calciu, 700g fosfor, 175 g sulf, 170 g sare, 35 g magneziu, 21 g potasiu, 3 g fier etc.
* De o sârmă de wolfram groasă de un milimetru se poate atârna o greutate de 400 kg.
* Dintr-un gram de wolfram se poate trage un fir de sârmă lung de aproape 500 metri.
* Dintr-un gram de aur se poate obţine un fir în lungime de 3000 metri, iar dintr-un gram de argint se poate obţine un fir lung de 1800 metri.
* Principalele componente ale organismului uman sunt nemetalele:C,O,H şi N care reprezintă laolaltă 96,54%, iar din cele 90 de elemente chimice existente în natură, peste 60 se află în compoziţia organismului uman, numite bioelemente. 1,91% din compoziţia elementară reprezintă metalele: Ca, K, Na şi Mg, iar 1,55 % P, S şi Cl. Aceste 11 elemente (C,H,O,N,P,S,Cl,K,Ca,Mg,Si) constituie 99,9% din masa corpului omenesc.

Sursa: fan-news.net
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Noi 22, 2010 1:15 am

Videojocurile desensibilizeaza

„Jocurile video violente îi pot desensibiliza pe jucători în aşa fel încât aceştia nu mai reacţionează la violenţa din viaţa reală“, afirmă psihologii de la Universitatea de Stat Iowa (SUA). Studiile anterioare au demonstrat că aceste jocuri „alimentează gândurile agresive, sentimentele de furie şi manifestările agresive şi accelerează ritmul cardiac şi respiraţia“.

De această dată s-au monitorizat pulsul şi reacţia afectivă a participanţilor în timp ce vizionau scene de violenţă reale la scurt timp după ce jucaseră videojocuri, fie violente, fie nonviolente. Rezultatele au demonstrat că cei „care joacă videojocuri violente se obişnuiesc cu toate formele de violenţă şi ajung să nu mai reacţioneze deloc la violenţă“. Autor:Acsite Alexandru

Sursa: fan-news.net
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Aug 01, 2011 9:35 pm

100 de curiozitati despre lumea in care traim.

Unele dintre statisticile de mai jos vi se vor parea amuzante in timp ce altele sunt cat se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, insa, sa ne arate cat de putine lucruri cunoastem despre lumea care ne inconjoara. Demersul nostru include statistici din absolut toate domeniile de interes, de la date geografice si zoologice pana la cele politice si militare... un melanj de informatii mai mult sau mai putin inedite care sa va descreteasca fruntile si care sa va permita cateva momente de reflectie...

Spoiler:
1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.
2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.
3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.
4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.
5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.
6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.
7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.
8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.
9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.
10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.
11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.
12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori.
13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect...
14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici... pe zi.
15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China. Copilul lor s-a nascut in anul 1910.
16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec, Canada. Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.
17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.
18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.
19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.
20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.
21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezinta lobi ai urechilor.
22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.
23. Desi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro.
24. Lungimea unui elefant este egala, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decat un elefant adult.
25. Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.
26. Un om uita, in medie, circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi.
27. Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe suprafata pamantului? Cel putin o ora...
28. Cei mai mari iubitori ai carnii de porc sunt danezii. In Danemarca exista de doua ori mai multi porci decat intreaga populatie umana a acestei tari.
29. Girafa este singurul animal care isi poate introduce limba in ureche. Limba unei girafe adulte masoara peste 50 de centimetri.
30. Biblioteca Universitatii din Indiana, SUA, se scufunda in fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datoreaza unei erori a constructorilor care au omis sa calculeze si greutatea cartilor care vor fi depozitate in uriasa cladire.
31. Cele mai numeroase vietati de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, pana in prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii... de paianjeni.
32. De peste 4.000 de ani, nicio specie animala nu a mai fost domesticita.
33. In prezent, pentru prima data in istoria planetei, numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani il depaseste pe cel al copiilor cu varsta sub 5 ani.
34. Credeti ca Romania este o tara saraca? Ganditi-va ca una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi.
35. In Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casa sa poarte centura de siguranta in masina.
36. O singura vaca poate produce intr-un an mai mult lapte decat poate consuma un singur om... circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
37. Plajele de nudisti pot fi periculoase pentru navele care circula in apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a rasturnat pe tarmul texan al Golfului Mexic dupa ce toti pasagerii s-au ingramadit pe aceeasi parte a navei pentru a vedea nudistii de pe o plaja din apropiere.
38. Stiti cate emailuri se trimit zilnic in toata lumea? Peste 35 de miliarde...
39. Pentru fiecare tona de peste prinsa in oceanele lumii, oamenii arunca trei tone de gunoi in aceleasi ape.
40. Cea mai mare caracatita descoperita vreodata cantarea 4 tone. A fost vanata in anul 1878, in nordul Oceanului Atlantic.
41. Cea mai mare meduza observata vreodata avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se intindeau pana la 36 de metri.
42. In statul american, Dakota de Nord, nu s-a inregistrat niciodata un cutremur.
43. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri in fiecare an.
44. Rechinii sunt singurele animale despre care se stie ca nu se pot imbolnavi de cancer.
45. La Paz, Bolivia, este orasul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Data fiind altitudinea ridicata la care se afla (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate sustine un foc.
46. Tot in La Paz, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Si cu toate acestea, niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia este identica si in Punta Arenas, Chile sau Stanley, Insulele Falkland.
47. Absolut toti crevetii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
48. Daca vreti sa fiti in siguranta in fata unor nisipuri miscatoare, intotdeauna sa calariti un catar. Daca magarii sau caii se scufunda in nisipurile miscatoare, un catar nu o va face niciodata.
49. Chiar si astazi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
50. Numai marea piramida a lui Keops contine suficienta piatra incat sa poate fi construit un zid inalt de 50 de centimetri care sa inconjoare planeta la Ecuator.
51. Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala. Aceasta poate atinge lungimi de pana la 5,5 metri.
52. O gaina poate depune, in medie, pana la 19 oua pe an.
53. Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in... Beijing, China. Acesta se intinde pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de case de marcat.
54. Vreti sa stiti in ce tara se acorda cele mai lungi concedii? Ei bine, in Franta statul asigura angajatilor 5 saptamani de concediu pe an. Cei mai multi francezi primesc, insa, doua luni de concediu anual.
55. Un cal adult poate consuma intr-un an o cantitate de hrana ce depaseste de 7 ori propria sa greutate.
56. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planeta? Raspunsul corect este... chinezii. 41% dintre chinezi mananca, cel putin o data pe saptamana la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.
57. In randul elefantilor africani, atat masculii, cat si femelele, poseda fildesi, in vreme ce la elefantii asiatici doar masculii se pot lauda cu fildesi.
58. Exista mai multi oameni care invata limba engleza in China decat cei care o vorbesc oficial in Statele Unite (peste 300 de milioane).
59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atat de subtiri incat niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.
60. Cea mai spectaculoasa evolutie a preturilor pe piata imobiliara s-a inregistrat in Irak. Daca inaintea razboiului o casa din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astazi pretul a urcat pana la 150.000 de dolari.
61. Numai in SUA exista aproximativ 7.000 de tigri tinuti ca animale de casa.
62. In anul 2004, un studiu arata ca una din sase fetite intra in perioada de pubertate la varsta de 8 ani. In urma cu un secol, doar o fetita din 100 atingea pubertatea la aceeasi varsta.
63. Pana in prezent, Congresul american a alocat o suma de 152.600.000.000 de dolari pentru razboiul din Irak. Suma ar fi fost suficienta pentru a ridica 17.500 de scoli.
64. Media zilnica a produselor care sunt oferite spre vanzare pe Ebay este de 18 milioane.
65. Doar 5% din suprafata acoperita de oceane pe Terra a fost cartografiata atat de detaliat pe cat a fost suprafata planetei Marte.
66. Va ganditi sa jucati la loterie? Atunci ar trebui sa stiti ca exista mult mai multe sanse sa muriti in drum spre o reprezentanta a loteriei decat sa castigati marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.
67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel incat sa fie considerat "kusher".
68. Daca vorbiti la telefonul mobil timp de o ora, numarul bacteriilor din urechea voastra va creste de cel putin 700 de ori.
69. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta parcursa de fratii Wright in primul lor zbor.
70. Circa 12 copii sunt oferiti zilnic, in maternitati, altor mame decat cele naturale. Aceasta statistica include toate tarile lumii.
71. O femela de dihor poate muri daca, odata intrata in calduri, nu isi va gasi un partener mascul.
72. Absolut toti copiii se nasc fara rotule. Ele se formeaza complet in intervalul de varsta de 2-6 ani.
73. O persoana are in medie 1.460 de vise in fiecare an.
74. Un om, consuma, in medie, de-a lungul vietii, o cantitate de hrana egala cu greutatea a sase elefanti maturi.
75. In spatiu, astronautii nu pot plange. In lipsa gravitatiei, lacrimile nu pot curge (nici flatulenta nu este posibila in stare de imponderabilitate).
76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pamantul in fiecare minut.
77. In Bangladesh exista o lege care permite autoritatilor sa aresteze elevii cu varste mai mari de 15 ani care copiaza la examene.
78. Cel mai intalnit nume barbatesc de pe planeta este Mohammed.
79. Pana in anul 1796, in SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astazi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.
80. Ati considerat vreodata ca proiectul romanesc "laptele si cornul" are prea multe hibe? Intr-o scoala din Virginia, SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti, in cadrul unui proiect asemanator, cu cockteiluri margaritas. In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.
81. In Anglia este interzis prin lege ca vanzatoarele din magazine sa isi serveasca topless clientii. Exceptie fac doar magazinele de pesti exotici din Liverpool.
82. Doar o singura persoana din 2 miliarde va atinge varsta de 116 ani.
83. Februarie 1865 este singura luna din istorie in care nu a fost inregistrata luna plina.
84. In fiecare an, mai multi oameni sunt ucisi de magari decat in accidente aviatice.
85. Numele original al Bancii Americii a fost Banca Italiei.
86. Cea mai mare piata de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Pretul unei astfel de masini poate urca pana la 200.000 de dolari, mai mult decat castiga majoritatea cetatenilor chinezi intr-o viata.
87. In fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol si ulei sunt deversate in rauri si fluvii pana in oceane. Cantitatea o depaseseste pe cea pierduta de petrolierul Exxon Valdez in anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se refera numai la Statele Unite ale Americii.
88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, castiga anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decat toti muncitorii din fabricile Nike, luati la un loc, din Malaezia.
89. Cele mai mari nave transoceanice platesc cate 250.000 de dolari de fiecare data cand strabat Canalul Panama. Trebuie spus ca o treime din economia acestui stat este sustinuta de acest canal.
90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai putin de 3.100.000 de piese diferite.
91. Durerea are si ea o unitate de masura. Aceasta se numeste "dol" iar instrumentul menit sa masoare durerea se numeste dolorimetru.
92. Se estimeaza ca in Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dolari decat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
93. V-ati intrebat ce a fost mai intai, oul sau gaina? Biblia a raspuns deja la aceasta intrebare. Conform Genezei 1:20-22, gaina a aparut inaintea oului.
94. In absolut toate tarile lumii, indiferent de cultura, religie sau zona geografica, soldatii executa salutul numai cu mana dreapta.
95. Intr-un studiu cu privire la relatiile interfamiliale, 80% dintre barbatii casatoriti au declarat ca si-ar lega destinele de aceeasi femeie daca ar putea da timpul inapoi. Doar 50% dintre femei au declarat acelasi lucru.
96. 90% dintre speciile de pasari sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleasi preferinte.
97. De fiecare data cand linge un timbru, un om consuma 1/10 dintr-o calorie.
98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se afla numai in picioare.
99. In urma cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu traiau mai mult de 30 de ani.
100. Unghiile de la degetele mainilor unui om cresc de patru ori mai repede decat cele de la picioare.

Sursa: travel.descopera.ro


Ultima editare efectuata de catre Aragorn in Lun Aug 01, 2011 11:29 pm, editata de 1 ori
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Aug 01, 2011 11:25 pm

100 de lucruri pe care nu le stiai despre lumea din jurul tau.

De cele mai mult ori, lumea, asa cum ne-o imaginam, este cu totul alta decat in realitate. O demonstreaza studiile si statisticile oferite publicului de catre organismele specializate. Surprinzator sau nu, traim intr-o lume despre care stim extrem de putine lucruri. De ce sa ne mai mire atunci faptul ca un numar urias de straini nu stiu sa localizeze Romania pe harta sau nici macar nu au auzit de existenta tarii noastre? Cate lucruri stim noi despre lumea din jurul nostru? Mai jos, va prezentam o lista cu 100 de motive pentru care ar trebui sa ne reconsideram parerea despre cultura noatra generala...

Spoiler:
*In lume exista 22 de tari in care peste jumatate din populatie este analfabeta. 15 dintre ele se afla in Africa. *In Mali, copiii petrec, in medie, doar doi ani la scoala. Cei mai multi dintre ei incep sa munceasca la varste cuprinse intre 10 si 14 ani.
*Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate in Elvetia. Aici, salariul unui profesor debutant porneste de la 33.000 de dolari americani pe an.
*Elevii din Japonia si Coreea de Sud sunt considerati cei mai buni din lume la matematica si alte stiinte exacte.
*Profesorii islandezi reprezinta 7,8% din totalul fortei de munca din aceasta tara. Aici adaugam si faptul ca acestia lucreaza doar 38 de saptamani pe an.
*O statistica interesanta arata faptul ca in Europa Centrala femeile ocupa o proportie covarsitoare in randul profesorilor. In Ungaria, Cehia si Slovacia, peste 75% dintre profesori sunt femei.
*In Indonezia, peste jumatate dintre profesori nu au implinit inca varsta de 30 de ani.
*In Islanda, doar o treime dintre absolventii de facultate sunt barbati.
*Vreti sa stiti care este tara in care se nasc cele mai multe genii? Incercati Islanda. Exista 3 castigatori ai premiului Nobel la fiecare 1 milion de locuitori.

Economie&Armata

*41% dintre cei mai saraci oameni ai lumii traiesc in India.
*72% dintre cetatenii din Mali castiga mai putin de 1 dolar american pe zi.
*8 dintre cele mai dezvoltate state europene (dintr-un total de 10) sunt vorbitoare de limbi germanice (Germania, Elvetia, Austria, Norvegia, Suedia, Islanda, Luxemburg si Danemarca).
*Cele mai apreciate 10 destinatii turistice din lume sunt: Franta, Spania, SUA, Italia, China, Marea Britanie, Austria, Mexic, Germania si Canada. Impreuna, cele 10 tari aduna 49,6% din totalul turistilor din toata lumea.
*Numai Franta aduna 11% din totalul mondial al turistilor.
*Numarul turistilor din San Marino depaseste de 19 ori numarul locuitorilor acestei tari.
*Dintre cele mai generoase tari 15 ale lumii (din punct de vedere al donatiilor), doar 5 nu se regasesc pe continentul european: SUA, Canada, Australia, Japonia si Coreea de Sud.
*Canada detine doar 9000 de angajati in randul fortelor navale si asta in ciuda faptului ca este tara cu cea mai mare zona de coasta din lume.
*Bolivia, in schimb, se bucura de 4500 de militari in randul fortelor navale. O cifra destul de mare daca ne gandim ca aceasta tara nu are iesire la mare si este una cu un relief predominant muntos.
*Intr-un top al tarilor care investesc cel mai mult in domeniul militar, Statele Unite ale Americii conduc detasat. Suma investita este mai mare decat a urmatoarelor 12 tari din top, luate impreuna.
*Aproape jumatate din armamentul exportat in tarile in curs de dezvoltare provine din SUA.

Populatie

*Cetatenii din Andorra traiesc in medie cu 4 ani mai mult decat vecinii lor din Franta si Spania.
*Forta de munca din China se ridica la 706 milioane de oameni... de trei ori mai mult decat toate tarile din Europa luate la un loc si de doua ori mai mult decat America de Nord si cea de Sud, luate impreuna.
*Luxemburghezii sunt considerati cei mai bogati cetateni ai lumii - si cei mai generosi, totodata.
*Daca va plac copiii, vizitati Uganda. Jumatate din populatia acestei tari are sub 15 ani.
*Va place sa traiti in orase? Incercati Guadelupa, Nauru, Monaco, Singapore, Bermuda sau Gibraltar. Acestea sunt singurele tari 100% urbanizate.
*25% dintre cetatenii statului Monaco au peste 65 de ani.
*Sri Lanka este tara cu cea mai mica rata a divorturilor din intreaga lume. Intamplator sau nu, aceeasi tara are si cea mai ridicata rata, la nivel mondial, a sinuciderilor in randul femeilor.
Exista 11 tari in care o femeie naste in medie cel putin 6 copii. 10 dintre aceste tari se afla in Africa. Exceptia o reprezinta Afganistanul.
*Cea mai mare rata a casatoriilor se inregistreaza in Statele Unite. De asemenea, SUA detine si recordul pentru cea mai mare rata a divorturilor.
*Daca esti suedez sau olandez ai cele mai multe sanse ca, la batranete, sa ajungi intr-un azil de batrani. Daca esti japonez, ai sanse foarte mari ca sa iti petreci batranetea in aceeasi casa cu proprii copii.
*China este inca detinatoare recordului pentru cea mai mare populatie. Cu toate acestea, exista 71 de tari in care aglomeratia este mai mare decat in China.
*In cele mai multe case din Europa si America de Nord locuiesc mai putin de 3 persoane.
*In aceeasi ordine de idei, americanii se pare ca prefera sa stea singuri. Statele Unite ale Americii detin recordul mondial pentru numarul de case in care locuieste o singura persoana.
*Kazahstan este cea mai mare tara care nu are iesire la ocean (2.717.300 km patrati).
*Kazahstan este si a noua tara din lume ca suprafata dupa Rusia, Canada, SUA, China, Brazilia, Australia, India si Argentina.

Bunastare

*In topul 15 al tarilor cu cele mai nefericite populatii, absolut toate tarile se regasesc in Europa de Est.
*In acelasi top, Bulgaria ocupa primul loc, cu 62% dintre cetateni care se declara nefericiti sau nemultumiti de conditiile lor de trai. Pe locurile doi si trei se situeaza Moldova, respectiv Belarus. Romania ocupa locul 9 in acest clasament.
*Australienii sunt cei mai optimisti atunci cand este vorba sa se inscrie in organizatii caritabile, grupuri ecologiste, sportive sau sindicate. Cu toate acestea, doar 3% dintre australieni sunt membri ai vreunui partid politic.
*O statistica interesanta arata ca primele cinci tari consumatoare de cafea din lume sunt aceleasi cu tarile in care increderea intre oameni este cea mai ridicata. Ne referim aici la Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia si Olanda.
*Un alt studiu arata ca in toate tarile lumii treburile casnice sunt indeplinite, in cea mai mare parte, de femei.
*Canadienii sunt cei mai mari consumatori de sucuri naturale din lume. In medie, o persoana consuma cel putin un litru de suc natural pe saptamana.
*In Statele Unite ale Americii se gasesc mai multe computere decat in toate cele 7 tari care ii urmeaza intr-un top de profil, luate impreuna.
*Andorra este statul in care somajul este 0%. De asemenea, in Andorra nu exista niciun post de televiziune.
*In India, numarul spectatorilor din salile de cinema se ridica la 3 miliarde anual - mult mai mult decat in orice alta tara.
*Taiwan si Luxemburg sunt singurele tari din lume in care numarul telefoanelor mobile il depaseste pe cel al locuitorilor.
*In Europa de Est, numarul femeilor il depaseste de cateva ori pe cel al barbatilor in randul somerilor.
*61,5% dintre suedezi muncesc in medie 40 de ore pe saptamana. Situatia este total diferita la vecinii lor norvegieni. Doar 15,8% dintre norvegieni muncesc atat de mult.
*In Elvetia, o persoana cu un salariu mediu trebuie sa munceasca 102 minute pentru a-si permite un kilogram de carne. Pe de alta parte, aceeasi persoana trebuie sa munceasca doar 14 ore pentru a-si putea cumpara un frigider in care sa tina carnea.
*Daca va cautati de lucru, incercati insulele Falkland. Somajul este 0% iar angajatorii se plang inca de lipsa fortei de munca.
*In Danemarca, muncitorii efectueaza de 150 de ori mai multe greve intr-un singur an decat vecinii lor din Germania.
*Cele mai influente femei din mediul de business se regasesc in America de Nord.
*Jumatate dintre barbatii cehi si slovaci muncesc in fabrici.
*In medie, in Kenia, o femeie munceste cu 35% mai mult decat un barbat.
*Cele mai grele conditii de lucru pentru femei se inregistreaza in Guatemala. Aici, o femeie munceste in medie pana la 11,5 ore pe zi.
*In Suedia, exista un autobuz la fiecare 1000 de oameni.
*In Marea Britanie, o persoana bea anual mai mult ceai decat 23 de italieni la un loc.
*Norvegienii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume cu 10,7 kg/persoana anual. In medie, un norvegian bea de 15 ori mai multa cafea decat un irlandez (Irlanda se situaza pe locul 18 in topul tarilor mari consumatoare de cafea).
*In Statele Unite exista cel mai mare numar de restaurante McDonald's raportat la numarul de locuitori (433 de restaurante la fiecare 100.000 americani).
*Coincidenta sau nu, in SUA se inregistreaza cele mai multe morti din cauza obezitatii.Mai multe morti decat in Mexic, Germania, Spania, Austria si Canada luate la un loc.
*Americanii sunt si unii dintre cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice din lume. Ei se situeaza pe locul 6 la consumul bauturilor spirtoase, pe 8 la cel al berii si pe locul 18 in topul consumatorilor de vin. Si cu toate acestea, americanii se afla pe locul 1 in topul tarilor in care populatia nu accepta consumatorii de alcool ca vecini.
*Daca vreti sa ajungeti in Statele Unite si nu stiti cum, alegeti sa vizitati intai Albania. In Albania se castiga cele mai multe vize SUA raportat la numarul de locuitori.

Sanatate

*Cei mai multi dintre locuitorii din Zambia nu traiesc pana la varsta de 40 de ani.
*Dintre primele 40 de tari in care media de varsta nu depaseste 40 de ani, 34 se afla pe continetul african.
*In Botswana, unul din trei cetateni cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani este infectat cu virusul HIV.
*In Noua Zeelanda, cele mai multe femei aleg sa dea nastere copiilor doar dupa ce au implinit varsta de 30 de ani. La polul opus se afla Statele Unite ale Americii, acolo unde 22% dintre tinere nasc inca din perioada adolescentei.
*Femeile mexicane petrec, in medie, peste 15% din viata in concediu medical.
*In Etiopia, 9 din 10 nasteri au loc fara asistenta medicala.
*Cele mai multe operatii estetice se efectueaza in SUA. Pe locul doi se situeaza Mexicul.
*Mai mult de jumatate dintre medicii finlandezi sunt femei.
*Unul din trei copii italieni se naste prin cezariana.
*Elvetia este tara cu cele mai multe paturi de spital pe cap de locuitor. Totodata, elvetienii petrec, in medie, 10 zile pe an in spital.

Geografie&Natura

*Doar doua dintre tarile lumii nu au acces pe apa la una dintre marile sau oceanele planetei: Liechtenstein si Uzbekistan.
*Daca v-ati saturat de aglomeratie, mergeti in Groenlanda. Pentru fiecare groenlandez exista 38 de kilometri patrati de teren.
*Mall-ul din Washington D.C. este de 1,4 ori mai mare decat intreaga suprafata a Vaticanului.
Brazilia ocupa 48,7% din intreaga suprafata a Americii de Sud.
*Canada este tara cu cea mai intinsa zona de coasta din intreaga lume, peste 200.000 de kilometri, mai mult decat zona de coasta a intregului Ocean Pacific.
*Daca ati considerat ca Antarctica este o zona inospitaliera, nu v-ati inselat. 98% din suprafata acestui continent sudic este acoperita de gheata. Restul de 2% este reprezentat de deserturi pietroase.
*Aproape jumatate din suprafata statului Ecuador este considerata rezervatie naturala.
*In Indonezia se gasesc cele mai multe specii de mamifere din lume - dar si cele mai multe specii de mamifere pe cale de disparitie.
*Totalul coralilor din Australia acopera o suprafata mai mare decat a tuturor celorlalte 130 de tari care detin atoli.
*Exista mai multe specii de reptile in Australia decat in toate tarile in care traiesc astfel de vietuitoare, luate la un loc.
*Nauru, Tokelau si Sahara Vestica sunt singurele state care nu au o capitala.
*Libia este singurul stat al pe carui drapel se gaseste o singura culoare.
*Nepal detine singurul drapel care nu este patrat sau rectangular. Drapelul Nepalului este format din doua triunghiuri suprapuse.
*Dintre cele opt tari care au inclus cuvantul "democratie" in propria lor denumire, 3 sunt dictaturi: Republica Populara Democrata Coreea, Republica Populara Democrata Laos si Republica Democrata Congo.

Criminalitate&Mortalitate

*In Statele Unite ale Americii ai de 66 de ori mai multe sanse sa fii dat in judecata decat in Franta, spre exemplu.
*Daca traiesti in Montserrat, trebuie sa fii foarte atent la ceea ce faci. 1% din intreaga populatie lucreaza in politia locala.
*In SUA exista mai multi detinuti, raportat la numarul de locuitori, decat in orice alta tara a lumii. 0,7% din intreaga populatie a acestei tari se afla in detentie.
*Doua treimi din numarul total al executiilor, la nivel mondial, au loc in China.
*Cele mai multe rapiri de copii, peste doua treimi din numarul total al acestor infractiuni la nivel mondial, au loc in Columbia.
*In Rusia exista de doua ori mai multi judecatori si magistrati decat in SUA. In acelasi timp, rata criminalitatii este de 8 ori mai mare in Statele Unite ale Americii.
*In Maldive, exista 2 inchisori la fiecare 1000 de locuitori.
*Unul din trei australieni a fost, la un moment dat, victima unei infractiuni.
*Cel mai mare numar de crime se inregistreaza in SUA. Acelasi lucru este valabil si pentru furturi de masini, violuri, talharii sau atacuri armate.
*Doar in cinci tari ale lumii, numarul detinutilor femei il depaseste pe cel al barbatilor. Este vorba de Thailanda, Qatar, Paraguay, Costa Rica si Singapore.
*Oamenii au incredere in suedezi. Intr-un studiu recent, companiile suedeze sunt considerate cele sigure si mai putin probabil sa primeasca mita.
*In Fiji, Chile si Egipt poti fi inchis daca nu te prezinti la sectia de vot - cel putin teoretic.
*Finlanda este considerata tara cu cea mai mica rata a coruptiei din intreaga lume.
*Membrii armatei si ai politiei nu au drept de vot in Republica Dominicana.
*In Cuba se inregistreaza cei mai multi morti loviti de fulgere.
*In schimb, Brazilia detine un trist record al celor care au decedat dupa ce au cazut dintr-un copac.

Sursa: travel.descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Aug 01, 2011 11:35 pm

50 de lucruri neobisnuite pe care nu le stiai despre tine.

Credeai ca te cunosti atat de bine incat secretele corpului tau, pur si simplu, nu mai exista pentru tine? Ei bine, vei fi surprins sa afli cat de putine lucruri cunosti, de fapt, despre propria ta persoana. Citeste cele 50 de informatii de mai jos si verifica-ti singur cunostintele generale. Vei afla, cu siguranta, ca trupul tau este un univers despre care nici macar nu iti imaginai ca poate exista.

Spoiler:
*Persoanele care fumeaza un pachet de tigari pe zi beau, practic, o ceasca de gudron pe an.
*Oamenii sunt singurele animale capabile sa traseze o linie dreapta.
*ADN-ul unui om contine 80.000 de gene.
*Asa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferita fata de celelalte.
*Un adult are mai putine oase in organism decat un copil. Ne incepem viata cu 350 de oase dar, pentru ca anumite oase se unesc in timpul cresterii, la maturitate mai avem doar 206.
*Chiar daca nu este la fel de sensibil precum cel al unui caine, nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.
*Acizii digestivi prezenti in stomacul uman sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul si coroda otelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrica a stomacului se innoiesc la maxim 3-4 zile, nelasand timp acizilor sa le dizolve.
*Un plaman uman contine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Daca aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2400 de kilometri.
*Testiculele unui barbat produc 10 milioane de spermatozoizi in fiecare zi - suficient pentru ca acesta sa poata repopula planeta in doar sase luni.
*Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de 9 tone - de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.
*Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 1,9 metri patrati. De asemenea, in timpul vietii unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moarta.
*Cand doarme, un om creste in medie cu 8 milimetri, pentru ca dimineata sa revina la inaltimea initiala. Motivul este simplu... forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor.
*Un om consuma, in medie, 50 de tone de mancare si bea circa 50.000 de litri de lichide de-a lungul vietii.
*Muschii unui ochi se misca de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca echivalentul unui asemenea efort pentru muschii picioarelor inseamna un traseu de 80 de kilometri in fiecare zi.
*In 30 de minute, corpul uman degaja suficienta caldura incat sa poate fierbe 3,5 litri de apa.
*O picatura de sange are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.
*Ochiul uman percepe doar 90% dintre informatiile pe care le primeste.
*Ovarele contin aproximativ jumatate de milion de ovule. Cu toate acestea, doar 400 dintre ele vor avea ocazia de a da nastere unei noi vieti.
*Fiecare centimetru patrat de piele contine cel putin 32 de milioane de bacterii. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt inofensive.
*Numai picioarele contin peste 500.000 de glande sudoripare, glande care pot elimina pana la jumatate de litru de transpiratie pe zi.
*Viteza cu care aerul este eliminat in timpul unui stranut este de cel putin 160 de kilometri pe ora.
*In timpul unei vieti, un om poate produce pana la 24.000 de litri de saliva, suficient cat pentru a umple doua piscine olimpice.
*Un om poate rezista pana la 40 de zile fara mancare, 6 zile fara apa si 6 minute fara aer. De asemenea, el nu poate rezista, in mod normal, fara sa doarma mai mult de 11 zile.
*Capul unui copil cantareste cat un sfert din greutatea corpului acestuia. La maturitate, capul reprezinta doar a opta parte din greutatea trupului.
*Unghiile de la degetele mainilor cresc, in medie, de sase ori mai repede decat cele ale picioarelor.
*Aproximativ 50.000 de celule din corpul tau au murit si au fost inlocuite chiar in timp ce citesti acest articol. Scheletul tau este unul nou la fiecare trei luni si ai o piele noua in fiecare luna.
*Fiecare centimetru patrat din pielea ta contine 6 metri de vase de sange, 3,5 metri de nervi, 1300 de celule nervoase, 100 de glande sudoripare si 3 milioane de celule.
*Pentru a te incrunta, esti nevoit sa folosesti 43 de muschi ai fetei. Pentru a zambi nu ai nevoie decat de 17.
*Din cele 206 oase ale corpului uman, mai mult de jumatate din ele se afla in maini si picioare.
*Inima unui om bate de aproximativ 3 miliarde de ori in timpul vietii acestuia.
*Aorta este cel mai mare vas sanguin din corpul uman. In cazul unui om adult, ea are diametrul unui furtun de gradina. La polul opus se afla capilarele. Acestea sunt atat de subtiri, incat este nevoie de 10 astfel de vase, puse unul langa altul, pentru a egala grosimea unui fir de par.
*Orice persoana pierde, in medie, 100 de fire de par pe zi si peste 10 miliarde de particule de piele moarta.
*Ochiul uman este capabil sa distinga aproximativ 1 milion de culori diferite si sa obtina mai multe informatii decat cel mai performant telescop construit vreodata.
*Atunci cand atingi un obiect, semnalul circula prin corp, prin intermediul nervilor, cu peste 200 de kilometri pe ora.
*Un om inspira si expira de circa 23.000 de ori pe zi.
*Locul in care parul uman creste cel mai repede este barba. Daca nu ar fi taiata periodic, o barba ar putea atinge pana la 10 metri lungime.
*In prima luna de viata, un copil invata atat de multe lucruri, incat sinapsele din creierul sau cresc de la 50 de trilioane la 1 quadrilion. Daca si corpul sau s-ar dezvolta cu aceeasi viteza, copilul ar cantari 77 de kilograme dupa numai o luna de viata.
*Stomacul unui adult poate cuprinde pana la 1,5 litri de hrana.
*Unghiile si parul sunt alcatuite din aceeasi substanta: cheratina.
*Degetele mari de la picioare sunt unele dintre cele mai importante structuri ale corpului nostru. Datorita acestor degete, un om isi poate pastra pozitia verticala si isi poate mentine echilibrul.
*Barbatii mai scunzi de 1,28 metri si femeile mai scunde de 1,18 centimetri sunt considerati pitici.
*Fiecare om isi indoaie degetele de 25 de milioane de ori intr-o viata.
*Marimea inimii unui om este egala cea cea a propriului sau pumn.
*Creierul uman genereaza intr-o zi mai multe impulsuri electrice decat toate telefoanele mobile din lume la un loc.
*In corpul fiecaruia dintre noi traiesc bacterii a caror greutate insumata ar atinge cifra de 2 kilograme.
*Plamanul drept retine, intotdeauna, mai mult aer decat cel din partea stanga.
*Numai in gura, un om are pana la 40.000 bacterii.
*In momentul nasterii, creierul unui copil contine circa 14 miliarde celule, numar care nu mai creste pana la sfarsitul vietii. Dupa varsta de 25 de ani, creierul uman incepe sa piarda pana la 100.00 de celule zilnic. Dupa varsta de 50 de ani creierul uman isi reduce simtitor volumul.
*Femeile clipesc de doua ori mai des decat o fac barbatii.
*Cele mai mici celule din corpul unui barbat sunt spermatozoizii

Sursa: travel.descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mier Aug 03, 2011 4:15 am

Pe la originile umanităţii: Triburile sud-etiopiene - Ep. 1

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

O excursie spre originile umanităţii reprezintă întotdeauna o ocazie nu numai de cunoaştere a unor obiceiuri ciudate, dar ancestrale, ci şi un prilej de autocunoaştere... Omul a apărut ca specie undeva prin mijlocul Africii, inclusiv în zona Etiopiei de Sud, şi de acolo s-a răspândit în toată lumea... Dacă însă te duci în zona primordială, nu vei descoperi decât triburi puţin sofisticate, trăind după nişte reguli neschimbate, poate, de milenii... Pare ciudat... Să fi plecat cei mai întreprinzători, cei mai curajoşi, indivizii cei mai dispuşi la învăţare şi evoluţie? Posibil...

Spoiler:
În articolul de faţă şi în cel următor, voi trece în revistă principalele triburi pe care le-am vizitat în Etiopia de Sud. Nu le-am vizitat pe toate, sunt câteva zeci, ci doar pe câteva dintre cele mai cunoscute... şi, deşi trăiesc pe o suprafaţă relativ restrânsă, fiecare trib are tradiţiile şi obiceiurile sale...

Konso

Este unul dintre aşa-numitele triburi "civilizate". Capitala zonei este un oraş în toată regula, cu magazine, poştă, staţie de autobuz şi internet-café-uri. În plus, şoseaua care leagă Konso Karat (numele oraşului) de Arbaminch, unul dintre principalele oraşe ale Etiopiei, este aproape în întregime asfaltată (şi, ţinând cont de viteza cu care lucrează chinezii la construirea de şosele, probabil, până acum, e deja gata).
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Poate unul dintre motivele pentru care konso au evoluat este şi faptul că au parte de o organizare semi-statală. Konso se împart în nouă clanuri, fiecare cu un şef, deasupra tuturor domnind regele ereditar al tribului Konso. Actualul rege pe care l-am vizitat este un tip foarte modern, dar care aderă la tradiţiile ancestrale ale tribului. Regele a făcut facultatea la Addis, chiar a fost inginer, dar s-a întors în sat pentru a prelua atribuţiile tatălui său, după moartea acestuia.
Tradiţia este ca după ce regele în exerciţiu moare, el va fi îmbălsămat, iar moartea sa oficială va fi anunţată doar după nouă ani, nouă luni şi nouă zile... atunci va fi îngropat cu fast, i se va ridica o statuie numită "waga" şi urmaşul poate să preia tronul. Mi s-a părut fascinant cât de mult se apropia această tradiţie de tradiţiile din Tana Toraja, Indonezia, unde, de asemenea, morţii se îmbălsămează şi se îngroapă ulterior (în cazul Tanei Toraja, când rudele au destui bani să-i organizeze o ceremonie fastuoasă), şi decedatului îi este sculptată o statuie în lemn, numită "tau-tau"... de altfel "tau-tau"-l torajan este extrem de asemănător cu "waga" din Konso! În plus, atât în Konso, cât şi în Tana Toraja, morţii neîngropaţi nu sunt recunoscuţi că fiind morţi, ci se spune că sunt "bolnavi" şi nu pot vorbi! Incredibilă asemănare!
În cazul ultimilor doi regi, legea nu a mai fost respectată. Bunicul actualului rege a murit în 1990, când ţara era în mijlocul unui război civil sângeros, şi şefii clanurilor au agreat că e mai bine să aibă un rege în viaţă decât unul "bolnav" şi complet imobil... De o încoronare accelerată a avut parte şi actualul rege pe care am avut ocazia să-l cunosc...

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

De altfel, dacă regele este acasă, este bucuros de oaspeţi, iar tezaurul regal se bucură şi el de banii lăsaţi de turişti - există şi o taxă de intrare. Regele e bun vorbitor de limbă engleză şi, ca toţi cei din zonă, principalul cuvânt pe care îl rosteşte este "tradiţie"... tradiţia este mai presus de orice în Africa, poate acesta este şi motivul rămânerii în urmă. Principala atribuţie a regelui este să vegheze ca tradiţia să fie respectată, dar şi să judece pricinile dintre clanuri. Pe vremuri, erau certuri mai mari, în zilele noastre, problemele vin mai mult din afară, de la triburile din jur care atentează la bogăţia Konso. Ne arată poze cu personalităţi care l-au vizitat. Printre ei şi prinţul Albert de Monaco.
Satele konso arată ca nişte citadele. Dintre triburile zonei, konso sunt foarte muncitori şi deci bogaţi. Sunt agricultori şi crescători de vite şi, pentru ca pământul nu este prea roditor, depun enorm de mult efort pentru a construi terase pe dealuri. De aceea, dintotdeauna konso au fost ţinta numeroasele atacuri ale vecinilor... de aceea satele arată ca nişte citadele, cu ziduri de buşteni, cu uliţe extrem de întortocheate, cu multe care se înfundă pentru a deruta duşmanul care reuşeşte să penetreze în interior.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Centrul satului este o "piazza" cu un mare pom în mijloc, unde sunt păstraţi "generation trees"... aceştia sunt nişte pari lungi care reprezintă fiecare generaţie care "ia puterea" în sat... la fiecare 18 ani, noua generaţie de bărbaţi preia puterea printr-o mare ceremonie, iar şefii sunt aleşi din mijlocul celor în putere... După 18 ani, ei vor ceda în favoarea celor tineri. Există, de asemenea, colibe comunale în care locuiesc băieţii care aspiră la rangul de bărbat, dar, pentru a fi recunoscut ca bărbat şi pentru a se căsători, ca peste tot în zona Omo, trebuie să o dovedească într-un fel - în cazul konso, fie trebuie să ucidă vreun duşman (evident, din alt trib) sau un animal mare, gen leu... Nu e nicio surpriză că, în zilele noastre, în zonă controlată de konso nu prea mai sunt animale sălbatice...
Ce ar mai fi de subliniat este că cei din tribul Konso nu se pot căsători cu membri ai aceluiaşi clan... este tabu! Trebuie musai să-ţi găseşti nevasta în alt clan. Din vremuri ancestrale, au învăţat noţiunile de bază ale geneticii.

Arbore

Este un trib din acelea pe care le vezi pe Discovery Channel - oamenii locuiesc în colibe şi nu poartă prea multe haine. Arbore e un popor pastoral. Bogăţia se măsoară în vite, iar bărbaţii se ocupă cu plimbarea vitelor pe păşunile destul de aride din zonă. Femeile stau acasă, fac de mâncare, au grijă de copii, cară apa. Ei se deosebesc de celelalte triburi prin faptul că femeile poartă nişte cârpe negre - fie pe post de fustă, fie ca basma. De altfel, nominal, ei sunt musulmani, deşi, probabil, foarte puţini dintre ei au auzit de învăţăturile profetului.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Una dintre principalele probleme ale lor sunt ţânţarii... în vechime, construiau nişte platforme înalte de 5-6 metri pentru a se culca acolo, crezând ca sunt prea sus pentru a fi atacaţi de ţânţari... În zilele noastre, datorită interacţiunii cu exteriorul, au descoperit plasele contra ţânţarilor, aşa că marea majoritate a colibelor deţin o astfel de plasă.
Ca în multe triburi mai "exotice" din zonă, turismul se pare că a intrat adânc în viaţa lor. În momentul în care am oprit maşina lângă un sat al tribului Arbore, era pustiu. Era la ora prânzului, era cald şi probabil că locuitorii îşi făceau o binemeritată siestă. Dar nici nu am parcat bine, că de nicăieri au început să apară fete, marea majoritate adolescente, şi copii, urmaţi de femei cu bebeluşi. Bărbaţii, în general, nu sunt ziua prin sate, mergând la păscut, căutând puţinele locuri verzi de prin regiunea semi-aridă.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Fetele ştiau care e ritualul, aşa că s-au pus frumos la pozat şi au început să se certe cu ghidul pentru a-şi obţine birul de rigoare. Moneda naţională a Etiopiei se numeşte bir, iar locuitorii triburilor s-au prins că dacă pozează ca fotomodele pot câştiga bani buni, aşa că fiecare model cere "one bir", "one bir"... iar când nu primesc de la ghid, fetele arbore devin chiar agresive...

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

O altă modă la copii provenită din cine ştie ce vremuri coloniale este să se îmbrace ca nişte soldaţi. Cu un ceaun în cap pe post de caschetă şi cu un cordon de-a lungul corpului ca o bandă de gloanţe, copiii arbore par o trupă gata de luptă... Cu cine? Probabil cu învecinaţii konso...
Hamer
Este unul dintre cele mai faimoase triburi din Etiopia de Sud. Deşi are sate similare cu Arbore, pare un trib mult mai evoluat. Femeile hamer sunt unele dintre cele mai cunoscute negustorese din valea Omo, le poţi găsi la absolut toate târgurile din zonă, nu contează cât de aproape sau de departe de satul lor. În plus, sunt foarte uşor de deosebit - îşi fac părul franjuri şi apoi le vopsesc în roşu.
Dar principala lor tradiţie este aşa-numita ceremonie "saritura peste vite" - "bull jumping". Aceasta este ceremonia în urma căreia tinerii satului pot fi consideraţi bărbaţi şi, astfel, au dreptul să-şi aleagă o nevastă. Practic, tânărul complet dezbrăcat, doar vopsit pe faţă, sare peste un număr de vaci puse una lângă alta. Acesta trebuie să alerge pe spinarea vitelor, dus-întors, de două sau de trei ori...
Pare ciudat, dar, probabil, cea mai ciudată parte din ceremonial este lovirea femeilor cu nuielele... dacă bărbatul îşi manifestă puterea prin săritura peste vaci, femeile arată că sunt "tari" suportând lovituri cu nuielele... Femeile care trebuie biciuite sunt femei din familia candidatului la săritură - de cele mai multe ori, surori sau verişoare. În general, se îmbată zdravăn şi apoi, suflând cât pot de tare într-o vuvuzea, atacă bărbaţii satului, cerând să fie biciuite cu nuieluşă... O adevărată hamerită trebuie, după fiecare lovitură, să ceară mai multe, întrebându-l în batjocură dacă doar atâta poate... rănile pricinuite sunt un motiv de mândrie, iar cicatricele sunt ca nişte decoraţii peste timp. "Nu eşti o femeie hamer dacă nu ai cicatrice. Asta e tradiţia noastră. Dacă nu vrei să fii biciuită, poţi să pleci, nu mai eşti hamer", am văzut în documentarul din muzeul văii Omo din Jinka.
Se pare că acest obicei duce la întărirea legăturii dintre noul bărbat şi femeile din familia să... Datorită sacrificiului lor, bărbatul le va rămâne dator pe viaţă şi va trebui să aibă grijă de ele orice condiţii.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

În satul de hameri în care ne-am oprit, am fost şi în vizită la o femeie care ne-a făcut cafea... Cafeaua din satele din sud e puţin diferită de ceea ce ştim noi. Se folosesc, de fapt, frunzele de cafea, nu numai bobiţele, şi este fiartă, ieşind un mix cu un gust relativ neobişnuit. De altfel, în timp ce aşteptam cafeaua, sătenii nu au mai fost la fel de serioşi ca atunci când pozau că fotomodele, ci s-au pus pe râs, mai ales când le-am dat aparatele foto să se pozeze între ei.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Am vizitat şi o şcoală din sat. Arăta mai bine decât mă aşteptam - curată, ordonată, cu cărţi şi caiete, cu cursuri de engleză. Este impresionant pentru un trib de 50.000 de suflete, din care doar patru au studii secundare la un liceu din Arbaminch. Profesorul are 20 de ani, nu este hamer, este din tribul Ari, situat puţin mai la nord, deci este obişnuit cu viaţa tribală. Probabil, unui profesor venit din Addis sau din alte părţi ale Etiopiei mai dezvoltate i-ar fi imposibil să locuiască aici.

Sursa: travel.descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mier Aug 03, 2011 4:23 am

Pe la originile umanităţii: Triburile sud-etiopiene - Ep. 2

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Dacă konso, arbore şi hameri locuiesc în sud, nu foarte departe de graniţele cu Kenya, alte triburi, la fel de fascinante, pot fi găsite în nordul văii Omo şi mai ales în vestul ei, spre graniţa cu cel mai nou stat din lume a€“ Sudanul de Sud!

Spoiler:
Mursi
Sunt, de departe, vedetele locului. Sunt cunoscuţi ca fiind duri, iar cultura lor se bazează pe elogiul puterii şi al rezistenţei. Femeile lor sunt faimoase datorită faptului că îşi bagă o... farfurie în gură (?!) Practic, de pe la 15 a€“ 16 ani îşi perforează buza şi, mai întâi, îşi întroduc un soi de dop. Ulterior, lărgesc gaura din buză cu o farfurie mai mică făcută din lut, apoi cu alta mai mare până ajung la performanţele care le vedeţi. O să va întrebaţi cum mănâncă, cum se pupă, etc. Evident că dau jos farfuria, pe care o ţin doar la ocazii speciale; în viaţa de zi cu zi, le rămâne o buză atârnată.
De ce naiba fac minunea asta ? Dacă îi întrebi (incredibil, dar am dialogat cu un mursi vorbitor de engleză), o să-ţi spună că asta e tradiţia, asta e cultura lor şi trebuie să şi-o păstreze. Specialiştii au două teorii mari care amândouă mi se par credibile: unii susţin că asta este idealul de frumuseţe pentru mursi (posibil, idealurile de frumuseţe variază extrem de mult pe glob), alţii susţin că, dimpotrivă, femeile se urâţeau conştient în halul ăsta pentru a nu fi vanate de negustorii de sclavi - o astfel de sclavă, pe lângă că era ieftină datorită urâţeniei, era şi greu vandabilă, aşa că vânătorii ocoleau triburile de mursi. Interesant, nu sunt unici pe Terra: mai există un trib prin Brazilia unde bărbaţii îşi bagă ceva în buză.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Vă spuneam că este un trib de duri. Femeile îşi exprimă puterea prin faptul că se duc singure să nască în junglă. Dacă se întorc cu copilul, sunt cu adevărat femei mursi. Bărbaţii, în schimb, trebuie să se bată între ei cu nişte beţe numite "donga" pe vremuri, se băteau până unul dintre luptători murea, acum s-a renunţat la acest obicei păgubos pentru supravieţuirea tribului, aşa că astăzi înfrântul trebuie să îngenuncheze în faţa învingătorului şi să se declare învins. Dar, oricum, învingătorul poate lua ce fată îşi doreşte - nu neapărat de nevastă.
Din păcate, tribul mursi este unul dintre cele mai mici din Valea Omo şi sunt destul de afectaţi, atât de autorităţi, cât şi de natură. De câţiva ani încoace, vitele le-au murit pe capete datorită extinderii arealului muştelor ţeţe, iar autorităţile etiopiene au vrut să-i alunge din Parcul Naţional Omo, taman pentru ca să-l transforme într-un parc naţional după model kenyan sau tanzanian. Mursi sunt semi-nomazi, locuinţele lor putând fi dezasamblate în doar câteva minute a€“ de fapt, nu sunt mai mult decât un schelet meşteşugit din crengi, cu frunze deasupra.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
O altă problemă este alcoolismul. De altfel, toţi ghizii ne-au sfătuit să mergem la mursi dimineaţa, când sunt încă treji. După prânz, se pun pe băut, folosind banii obţinuţi de la turişti şi devin destul de violenţi, aşa că nu e bine să deranjezi vreun mursi după prânz. De altfel, sunt şi cele mai scumpe "fotomodele", cerând nu mai puţin de 5 biri pe poză, spre deosebire de membrii celorlalte triburi, care se mulţumesc cu 1 - 2 biri (1 leu = 5 - 6 biri).
Ari
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sunt poate cel mai muncitor trib din valea Omo. Aici nu vei găsi fete topless, nici bărbaţi cu impunsaturi pe corp; dimpotrivă, vei da peste nişte oameni care muncesc de dimineaţa până seara (evident, şi aici există o limită logică - e vorba de femei care muncesc de dimineaţa până seara; bărbaţii - mai rar), îmbrăcaţi în haine occidentale la mâna a 20-a. De altfel, de secole, ari au fost desconsideraţi de vecinii lor specializaţi în bătăi, biciuit fete şi alte obiceiuri mai interesante decât să faci oale şi obiecte din fier.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Luând la picior un sat de ari, descoperi ca aproape fiecare familie este specializată în ceva - dai peste fierar (de data asta nu e femeie), dai peste tipele care produc bere (dacă mai au bere de vânzare, un vas este atârnat într-un pom la intrarea în curte), peste olăriţe. În schimb, trăsătura comună, toate, dar absolut toate femeile ari coc injera, celebra clătită etiopiană făcută dintr-o cereală tipică Etiopiei, numită teff, plantă despre care etiopienii susţin că are cea mai mare concentraţie de fier din lume. Acum, nu toată lumea foloseşte teff, pentru că este scump, dar dacă e vorba de oaspeţi, nu se poate să nu folosească teff pentru injera.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Dorze
Ultimul trib pe care l-am vizitat trăieşte undeva la altitudine, la aproape 2.000 de metri, lângă Arbaminch. Aici, localnicii nu pot să umble dezbrăcaţi pentru simplu motiv că e chiar frig. De altfel, ei sunt cei care "îmbracă" toată zona, fiind croitorii Etiopiei de Sud. Este evident că ei sunt cei mai afectaţi de mareea de ţesături ieftine şi proaste provenite din China, care a inundat întreaga Africă, inclusiv Etiopia de Suda€¦ aşa că bieţii dorze încearcă din greu să facă faţă.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Nu numai hainele celor din Dorze sunt faimoase, ci şi colibele lor. Sunt mari, încăpătoare, nu intri printr-o găurică, ca la mursi sau hameri, dar ceea ce surprinde este înălţimea: multe colibe au şi 12 metri înălţime... Ghidul local (îmbrăcat într-un tricou tibetan cu ochii lui Buddha) ne spune că aceste case sunt construite foarte trainic, rezistând câteva decenii bune. Duşmanul lor sunt termitele, care vin să le roadă şi, încet-încet, casele îşi pierd din înălţime, ajungând să nu mai fie folosite... şi atunci dorze se apucă să facă alte case! Ghidul ne arată o casă de vreo 2 metri, despre care spune că a fost a lui bunică-su, dar acum a fost mâncată şi nu mai e folosită...
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Dacă injera este cam scumpă şi aici, atunci este înlocuită de a€œbanana falsa". De ce falsă ? Pentru că arborele arată că un bananier dar, de fapt, nu este; în schimb, din frunze se obţine o pastă folosită pentru pâine, dar şi pentru construcţia de garduri şi case a€“ este o plantă multi-funcţională.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
O luăm la pas prin sat... e extrem de întins într-o zonă pitorească, pe culmi şi văi. Case mari, curţi cu de toate, scăpăm chiar şi de copiii care vor să ne vândă suveniruri şi tutun - aparent, prin zonă creşte tutunul... O plimbare de dimineaţă plăcută, printr-o zonă care, sincer, seamănă destul de mult cu România montană... doar dacă n-ar fi palmieri.
Acestea sunt cele şase triburi pe care le-am vizitat. Mai sunt mult mai multe. În întreaga vale Omo sunt circa 20 de triburi, ce vorbesc limbi aparţinând unor familii lingvistice diferite. Un adevărat Babilon pe o suprafaţă mai mică decât Oltenia... dar o mostră a acestui Babilon numit planeta Terra.


Sursa: travel.descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Mier Aug 03, 2011 9:22 pm

Ciuperca de o jumătate de tonă.

Cel mai masiv corp de fructificaţie al unei ciuperci, documentat până în prezent, a fost descoperit crescând pe partea inferioară a unui copac din China.

Spoiler:
Corpul de fructificaţie ("ciuperca" propriu-zisă, adică partea externă a organismului, care are şi o parte subterană) are o lungime de peste 10 metri, o lăţime medie de 80 centimetri şi cântăreşte 400-500 kg.

Despre noua ciupercă gigant, care a depăşit recordul anterior al unei ciuperci ce creştea în Kew Gardens, Marea Britanie, se crede că are cel puţin 20 de ani.

Primul exemplar al unei ciuperci gigantice din această specie (Fomitiporia ellipsoidea) a fost găsit de către oamenii de ştiinţă în 2008, în provincia Fujian din China, de către profesorul Yu-Cheng Dai de la Academia Chineză de Ştiinţe din Shenyang, împreună cu asistentul său, dr. Cui.

Noul exemplar, ciuperca descoperită de cei doi cercetători anul trecut, în provincia Hainan, este o ciupercă perenă din familia Polyporaceae, de tipul celor numite popular iască. Fiind perenă, aceasta poate trăi mai mulţi ani, crescând întruna, ceea ce îi permite să ajungă la o asemenea dimensiune.

Prin colonizarea trunchiului unui copac căzut, ciuperca a avut la dispoziţie o mare cantitate de lemn putred pentru a se hrăni, acest lucru contribuind la creşterea ei.
Corpurile de fructificaţie ale ciupercilor reprezintă etapa sexuată din ciclul de viaţă al acestor organisme; ele produc spori, care asigură perpetuarea speciei.

Testele realizate pe exemplarul descoperit au estimat că ciuperca descoperită conţine aproximativ 450 de milioane de spori.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sursa: travel.descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Joi Aug 04, 2011 3:58 am

Trans-tibetanul – Trenul extremelor

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
De o bună bucată de timp, China parcă a încetat să ne mai surprindă. Pare că nu există încercare sau făptuire pe care milenarul şi ambiţiosul popor chinez să nu o ducă la bun sfârşit.

Spoiler:
Dincolo de bancurile cu chinezi sau ultimele estimări asupra grandorii şi puterii aproape nelimitate a Beijingului, noul lider mondial a reuşit construirea celei mai impresionante şi mai dificile căi ferate din lume. Străbătând asprul şi ostilul podiş tibetan, linia feroviară care leagă acum ultramodernul Beijing de legendara Lhasa pecetluieşte încă o dată strânsoarea de fier a Chinei asupra Tibetului.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Tibet - sălbaticul, misticul, misteriosul şi martirul Tibet...

Tibetul rămâne un loc al extremelor, un loc al controverselor politice, religioase şi ideologice, un loc al înţelepţilor şi al doctrinelor religioase ridicate la rang de politică oficială, un loc al masacrelor şi torturii, un loc în care occidentali debusolaţi vin să-şi umple golul şi deşertăciunea din suflete cu o religie şi o cultură pe care nu o pot asimila, dar prin care speră se mântuie de consumism şi de derizoriul inerent decadenţei spirituale vestice. Pentru ochiul celui care-i calcă pentru prima dată pământul arid, rece şi stâncos, Tibetul este un loc mai degrabă intens, decât frumos.
Cer adânc şi tăios de albastru, nori albi răzleţi, pajişti nesfârşite şi unduitoare, presărate cu siluetele miţoase ale yacilor, deşerturi acoperite de pietre şi zăpezi uitate de timp.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Este, totodată, un tărâm cumplit de aspru şi unde puternica trăire religioasă nu a fost supusă cu totul de demonul roşu al ateismului chinez. Uriaşele Gompa, temple-mănăstiri budiste de rit Vajrayana, care au rezistat distrugerilor din perioada "Revoluţiei Culturale" şi furiei chinezilor împotriva unui pământ străin, sunt încă populate de mii de călugări, fiind păzite de câinii uriaşi ai păstorilor tibetani. În ultimele decenii, guvernele chineze au sprijinit o masivă pătrundere a chinezilor de etnie Han, pentru a slăbi astfel consistenţa elementului etnic originar tibetan.

Recent, Tibetul a fost prins şi el în tăvălugul globalizării.

La data la care scriu aceste rânduri, Tărâmul Zeilor se modernizează şi se dezvoltă în ritm alert, fiind presărat de mall-uri şi trekkeri veniţi din toată lumea, care îşi plimbă absenţi trupurile îmbrăcate în echipamente scumpe din Gore-Tex.
De-a lungul istoriei sale milenare, Tibetul a fost un stat eminamente religios, care a coexistat cu China sub diverse forme de autonomie şi control. Din anul 1950, a fost invadat şi anexat samavolnic de China comunistă, iar din 1965 este administrat oficial de Beijing, sub titulatura de Regiunea Autonomă Xinjiang.
De fapt, Tibetul istoric nu se restrânge de loc în graniţele Xinjiang-ului de astăzi. Fideli principiului Divide et impera, comuniştii au rupt bucăţi din Tibetul istoric, incluzându-le în privinciile chineze Gansu, Qinhai, Sichuan şi Yunnan - aşa, ca o măsură preventivă împotriva unei ipotetice reuniri a Regatului Zăpezii, cum era denumit de antici.
Pe scurt, Tibetul este şi astăzi o regiune puţin populată, de aproximativ şase ori mai întinsă decât România. Are o înălţime medie de 4.900 metri, găzduieşte lacul de la cea mai mare altitudine din lume (Manasarovar) şi este mărginit la sud de lanţul Himalayei, la vest de deşertul Karakorum, la est de Munţii Tangkula, iar la nord de Munţii Kunlun şi Nan Shan, precum şi de deşertul Takla Makan. Acelaşi Tibet este locul de unde izvorăsc unele dintre marile fluvii ale lumii, amintind aici Gange, Indus, Brahmaputra şi Yangtze.
Astăzi, aproape 2 milioane de etnici tibetani mai trăiesc în Tibet. Alte 4 milioane populează provinciile adiacente. Populaţia non-tibetana din uriaşul podiş muntos este alcătuită din rezidenţi permanenţi chinezi, o altă populaţie flotantă de chinezi care vin aici să muncească, aceştia din urmă fiind chinezi din Sichuan şi musulmani de etnie Hui. Restul populaţiei din Tibet este însă formată din soldaţi chinezi şi trupe paramilitare, gata pregătite pentru înăbuşirea oricărei forme de revoltă. Cu orice mijloace...
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Cu toate acestea, ţinând cont că Tibetul a fost dintotdeauna una dintre cele mai înapoiate şi sărace provincii din China, cu o rată foarte mare a analfabetismului, autorităţile chineze au făcut în ultimii ani eforturi considerabile pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă de aici, încurajându-i pe tibetani să se lanseze în turism.
În ciuda acestor măsuri aparent pozitive, mulţi etnici tibetani rământ suspicioşi în privinţa intenţiilor chinezilor, dorindu-şi ca aceştia să plece cât mai repede şi să lase Tibetul locuitorilor lui de drept.
Tibetanii au rămas critici în special faţă de eforturile Beijingului de suprima limba şi cultura tibetană, faţă de tratamentul la care este supus actualul Dalai Lama şi mai ales faţă de pătrunderea în masă a etnicilor Han.
Vizitatorii străini, în speţă occidentali, au nevoie de un permis special, iar valabilitatea acestuia se schimbă în funcţie de situaţia politică curentă din Tibet. În ultimii ani, guvernul de la Beijing a încurajat vizitarea Tibetului. Recent, au fost cheltuiţi circa 30 milioane USD pentru modernizarea şi extinderea Aeroportului Gongkar din Lhasa, cel mai mare din Tibet; mănastirile au fost reamenajate, iar cireaşa de pe tort este un tren ultramodern care străbate vijelios Tibetul şi care a fost dat recent în folosinţă.

Trenul care a tăiat Tibetul

Conform prestigioasei şi verificabilei Guiness Book of Records, noua cale ferată din Tibet deţine deja două recorduri mondiale, care se pare că nu pot fi doborâte niciodată. Primul vizează secţiunea de 13 kilometri dintre Khaleb şi Xinji-fu, situată la înălţimea de 6.096 metri, iar al doilea are în vedere gara din T'e-li-mo din sudul Tibetului, gară construită la altitudinea de 6.035 metri.
Titanica cale ferată Qinghai-Xijang, cum figurează în limba chineză, sau Mtsho Bod Lcags Lam, cum o denumesc tibetanii, conectează capitala Lhasa cu Golmund, oraş din provincia Qinghai. A fost dată în folosinţă în luna iulie a anului 2006, detronând, cu această ocazie, linia ferată dintre Lima şi Huancayo din Peru, care atinge "doar" 4.800 metri altitudine, comparativ cu cei 5.072 metri înălţime mediei ai căii ferate Qinghai-Xinjiang.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Noua "recordmenă" mondială scurtează considerabil distanţa dintre Golmund şi Lhasa. Dacă, înainte de inaugurare, distanţa era acoperită în 3 zile, acum, prin intermediul trenului extrem, poate fi parcursă în circa 15 ore.
Linia ferată de mare altitudine are o lungime totală de 1.142 km. Trenul care o străbate este unul anume construit pentru condiţiile aspre din platoul tibetan. Locomotivele tip Diesel au fost fabricate de GE în Pennsylvania, iar vagoanele de pasageri sunt de producţie chineză, de tip 25T.
Datorită altitudinii ridicate şi temperaturilor scăzute, vagoanele sunt de construcţie specială, fiind presurizate precum cabinele de avion, cu ferestre dintr-un material care protejează călătorii de puternicele raze ultraviolete. Fiecare loc din compartiment este prevăzut cu mască de oxigen. Fostul premier chinez, Zhu Rongji, îl numea cu mândrie nedisimulată: "Un proiect fără precedent în istoria umanităţii".
Construcţia liniei a început în anul 2001, după finisarea anterioară a tunelurilor şi securizarea porţiunilor de permafrost peste care urma să treacă trenul în viteză.
Astăzi, trenul trece peste 675 poduri, străbate tunelul Fenghuoshan, situat la 4.905 metri altitudine, 550 kilometri de şine şi traverse speciale sunt construite direct pe permafrost.
Ca o notă interesantă, întreaga distanţă de la Golmund la Lhasa este străjuită de 45 de gări, dintre acestea un număr de 38 fiind fără personal uman, monitorizate doar de centrul de control din Xining. Chinezii intenţionează ca la anul să mai inaugureze alte 13 gări, aflate în prezent în lucru.
Cel care a avut acestă idee de proporţii a fost însăşi părintele Chinei comuniste, celebrul personaj istoric Mao Zedong, care ordonase studii de fezabilitate încă din anul 1955. Doar că planurile au fost abandonate din lipsă de bani şi ingineri instruiţi.
Conform autorităţilor chineze, calea ferată va fi folosită în principal pentru transportul turiştilor şi al resurselor minerale excavate din Tibet. Partizanii noului drum de fier susţin că inaugurarea acestuia va ajuta economia locală prin faptul că importul şi exportul produselor de primă necesitate vor fi impulsionate şi va duce astfel la scăderea preţurilor.
Ce se ştie sigur, este că drumul de fier va ajuta guvernul chinez să exploateze bogatele depozite naturale de cupru şi fier din Tibet.
De fapt, ca o paranteză edificatoare, primii pasageri ai trenului erau prospectori de aur şi minereuri, precum şi petrolişti.
Criticii, pe de altă parte, consideră că trenul va ajuta mai mult companiile chinezeşti decât pe etnicii tibetani. Tot ei susţin că astfel vor veni mai mulţi chinezi în Tibet.
Problema cea mai mare constă în lovitura gravă dată companiilor locale de camioane care transportau bunuri în Tibet, precum şi garajelor, service-urilor, hotelurilor şi pieţelor care deserveau şoferii de camioane. În plus, un alt semnal de alarmă a fost tras de ecologişti, care se tem de impactul căii ferate asupra mediului ambiant, precum şi de un aflux sporit de braconieri, care au astfel la îndemână un eficient mijloc de transport.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Deosebit de interesantă este, în acest context, opinia unui student tibetan:
-"Calea ferată va da o nouă lovitură mortală culturii noastre. Nu am nicio îndoială. Dar nu putem rămâne înapoiaţii Chinei. Această schimbare venea oricum, mai devreme sau mai târziu. Depinde doar de noi să ne păstrăm identitatea, orice s-ar construi sau nu pe viitor."
Trenul şi linia ferată au fost inaugurate într-o ceremonie fastuoasă, în stilul celebrărilor grandomane de sorginte chinezească. Ceremonia a fost transmisă de mai multe televiziuni, iar Hu Jintao, preşedintele chinez în exerciţiu, a tăiat o gigantică panglică roşie la Golmund. Mii de dansatori şi muzicanţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale tibetane şi chinezeşti cântau şi dansau de zor în momentul de apogeu, când locomotiva a pornit din gară, trăgând încet cele 16 vagoane.
Dar puţini tibetani călătoresc cu trenul. Pentru ei, biletul este încă mult prea scump.

Sursa: travel.descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Joi Aug 04, 2011 10:37 pm

Spre o civilizaţie a roboţilor: un robot umanoid învaţă de pe internet!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Un robot umanoid care "îşi îmbogăţeşte cunoştinţele de pe internet şi de la alţi roboţi" şi care poate "gândi, învăţa şi acţiona de unul singur" a fost creat de specialiştii de la Hasegawa Lab din cadrul Institutului de Tehnologie din Tokyo.

Spoiler:
Robotul utilizează o "reţea neuronală auto-replicantă" (sau SOINN - Self-Organizing Incremental Neural Network) , care este o metodă nesupravegheată de învăţare online.
Robotul ia decizii bazate pe experienţele sale trecute şi în funcţie de cunoştinţele pe care le-a acumulat deja.
De exemplu, în cazul în care îi spui robotului că doreşti un pahar cu apă rece, acesta îşi dă seama că, după ce pune apă în pahar, nu va putea pune imediat şi gheaţă, deoarece are "mâinile" ocupate cu sticla şi cu paharul. Astfel că va alege să pună sticla jos şi apoi va pune gheaţa în pahar.
În filmul de mai jos puteţi urmări modul în care robotul face anumite alegeri, în funcţie de experienţa sa anterioară şi felul în care alege în ce ordine să execute acţiunile.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: travel.descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Jumătate dintre bărbaţii vest-europeni au în comun secvenţe din ADN-ul faraonului Tutankhamon

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Mar Aug 09, 2011 10:15 am

Jumătate dintre bărbaţii vest-europeni au în comun secvenţe din ADN-ul faraonului Tutankhamon !

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Aproape 70% dintre britanici şi jumătate dintre toţi bărbaţii vest-europeni sunt înrudiţi cu faraonul egiptean Tutankhamon, au anunţat, luni, geneticienii elveţieni.

Savanţii de la iGENEA din Zurich, un centru de cercetări genealogice pe baza ADN-ului, au reconstituit profilul genetic al tânărului faraon Tutankhamon, care a urcat pe tron la vârsta de nouă ani, profilul genetic al tatălui său Akhenaten şi pe cel al bunicului său Amenhotep al III-lea, pe baza unui documentar realizat pentru Discovery Channel.

Rezultatele au relevat faptul că Tutankhamon aparţinea unui anumit grup de profile genetice, cunoscut sub denumirea de haplogrupul R1b1a2, din care fac parte peste 50% din bărbaţii din Europa de Vest, indicând faptul că ei provin dintr-un strămoş comun.

Sub 1% dintre egiptenii din zilele noastre fac parte din acest haplogrup, potrivit iGENEA.

"A fost foarte interesant să descoperim faptul că el (Tutankhamon, n.r.) aparţinea unui grup genetic din Europa - erau multe alte grupuri posibile în Egipt din al căror ADN ar fi putut să provină", a declarat Roman Scholz directorul iGENEA.

Aproximativ 70% dintre bărbaţii spanioli şi 60% dintre bărbaţii francezi aparţin grupului genetic din care făcea partea acest faraon ce a condus Egiptul în urmă cu peste 3.000 de ani.

"Credem că acel strămoş comun a trăit în Caucaz în urmă cu circa 9.500 de ani", a declarat Scholz.

Se crede că primele migraţii ale haplogrupului R1b1a2 spre Europa au început odată cu răspândirea agriculturii în jurul anului 7000 î.e.n., afirmă cercetătorii de la iGENEA.

Savanţii nu au aflat deocamdată cum au ajuns în Egipt strămoşii pe linie paternă ai lui Tutankhamon, venind din regiunile lor de origine.

Oamenii de ştiinţă elveţieni au declarat că efectuează deja alte teste ADN pentru a căuta şi identifica acele persoane care reprezentă cele mai apropiate "rude" în viaţă ale faraonului Tutankhamon.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Reţea subterană din Epoca de piatră

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Mar Aug 09, 2011 10:18 am

Reţea subterană din Epoca de piatră: Oamenii preistorici şi-au construit tuneluri din Scoţia până în Turcia !

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Oamenii din Epoca de Piatră au realizat o reţea de tuneluri subterane care traversa întreaga Europă, din Scoţia până în Turcia, potrivit arheologului german dr. Heinrich Kusch. Acesta susţine într-o carte publicată recent că a găsit dovezi ale acestor subterane în sute de aşezări neolitice de pe întregul continent.
Dr. Heinrich Kusch susţine în cartea sa, "Secrets Of The Underground Door To An Ancient World", că, probabil, reţeaua subterană trebuie să fi fost enormă, având în vedere faptul că o parte a rezistat timp de 12.000 de ani, informează Daily Mail.

"Numai în Bavaria, Germania, am găsit 700 de metri din aceste tuneluri subterane, iar în Styria, Austria, am descoperit 350 de metri. În Europa au existat mii de tuneluri, de la nord, din Scoţia, până la Marea Mediterană", spune arheologul.

Cele mai multe dintre tuneluri nu au un diametru mai mare de 70 de cm, cât să încapă o singură persoană. Subteranele sunt intercalate cu colţuri, spaţii mai largi sau camere de depozitare.

"Nu toate tunelurile sunt legate între ele, însă, luate împreună, formează o masivă reţea subterană", susţine Heinrich Kusch.

Unii experţi consideră că tunelurile subterane ar fi fost o modalitate a omului preistoric de a se proteja împotriva animalelor de pradă, în timp ce alţii cred că subteranele erau folosite pentru a călători în siguranţă, indiferent de ce era la suprafaţă, războaie, violenţe, sau chiar vreme rea.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

O nouă descoperire NASA

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Mar Aug 09, 2011 10:21 am

O nouă descoperire NASA: Unele componente ale ADN-ului provin din meteoriţi !

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cercetătorii de la NASA au dovezi potrivit cărora unele particule de ADN din meteoriţi au fost create în spaţiu, ceea ce alimentează teoria că un "set" de particule create deja în spaţiu şi aduse pe Pământ de meteoriţi şi comete au stat la originea vieţii.

"Oamenii au descoperit componente ADN în meteoriţi din anii 1960, dar cercetătorii nu erau siguri dacă aceste particule au fost create în spaţiu sau în urma contactului cu viaţa terestră", a spuns Michael Callahan, de la Centrul Goddard al NASA.

"Pentru prima dată avem trei linii de dovezi care ne dau încredere că aceste blocuri de ADN au fost create în spaţiu", spune cercetătorul.

Descoperirea urmează altor dovezi care arată că în interiorul asteroizilor şi cometelor se pot crea blocuri cu molecule biologice esenţiale. Anterior, oamenii de ştiinţă au descoperit aminoacizi în mostre ale cometei Wild 2 din misiunea Stardust şi în alţi meteoriţi bogaţi în carbon.

În noua cercetare, echipa de la NASA a lucrat cu mostre din 12 meteoriţi bogaţi în carbon, dintre care 9 au fost recuperaţi din Antarctica. Cercetătorii au descoperit adenină şi guanină, componente ale nucleobazei ADN-ului, dar şi hipoxantină şi xantină, care nu se găsesc în ADN, dar sunt folosite în alte procese biologice.

În doi dintre meteoriţi, cercetătorii au descoperit pentru prima dată urme ale unor molecule relaţionate cu nucleobaza: purine, 2,6 diaminopurine şi 6,8 diaminopurine, ultimele două dintre acestea nefiind folosite aproape deloc în biologie.

Aceste molecule care au legătură cu nucleobazele furnizează primele dovezi că elementele din componenţa meteoriţilor provin din spaţiu şi nu din interacţiunea cu viaţa terestră.

Echipa de cercetători a analizat şi o mostră de 8 kilograme de gheaţă din Antarctica, folosind aceleaşi metode de la analiza meteoriţilor. Cantitatea de nucleobaze din gheaţă era mult mai mică decât cea din meteoriţi, ceea ce dovedeşte că elementele nu au sursă terestră. Cercetătorii au descoperit că nucleobazele au fost produse în urma unor reacţii non-biologice, ceea ce sprijină ideea că acestea sunt extraterestre.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Zece beneficii surprinzătoare ale consumului zilnic de bere

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Joi Aug 11, 2011 2:41 am

Zece beneficii surprinzătoare ale consumului zilnic de bere !

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Berea hidratează mai bine ca apa după efort fizic, reduce riscul de apariţie a pietrelor la rinichi şi a ulcerului, creşte colesterolul bun şi menţine sănătatea oaselor. Este un mit că îngraşă.

Berea conţine acelaşi număr de calorii ca sucul de fructe. Persoanele care consumă bere "cu cap" (un pahar pe zi-femeile şi două-bărbaţii) au un risc mai mic de a face pietre la rinchi, ulcer, boli de inimă, boli nervoase sau osteoporoză. Graţie conţinutului de antioxidanţi, prelungeşte tinereţea. Nutriţioniştii vă dau zece motive să beţi bere în fiecare zi.

1. Nu îngraşă


Cu un conţinut caloric mult mai mic decât al altor băuturi alcoolice - 43 kcal la 100 ml în cazul celei cu alcool şi doar 17 kcal la 100 ml în cazul celei fără alcool, berea este blamată pe nedrept de creşterea în greutate.

"S-a zis că dacă bei bere faci burtă, din cauza unor substanţe numite fitosteroli, însă cantitatea lor este modică", explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Cantitatea zilnică recomandată este de 330 de ml (o doză), - pentru femei, şi 660 de ml - pentru bărbaţi.

2. Rehidratează după efort

În cantităţile recomandate mai sus, berea, cu şi fără alcool, rehidratează după efort fizic (conţine 93% apă). "Bogată în minerale - potasiu şi magneziu, aminoacizi, glucide, vitamina B şi antioxidanţi, berea reface pierderile de apă care se produc prin transpiraţie şi grăbeşte recuperarea după exerciţiul fizic, chiar mai bine decât apa, au arătat studiile", subliniază nutriţionistul.

3. Reduce riscul formării pietrelor la rinichi

Berea are un conţinut redus de calciu, dar este bogată în magneziu, împiedicând astfel formarea pietrelor la bilă şi la rinichi. Are efect diuretic, iar medicii chiar recomandă un pahar de bere pe zi persoanelor cu risc crescut să facă pietre la rinchi. Berea menţine elasticitatea vaselor de sânge

4. Reduce riscul de Parkinson

Boala Parkinson e o afecţiune neurodegenerativă răspândită care afectează persoanele peste 50 de ani. "Mai multe studii au arătat că berea consumată în cantităţi moderate, atât timp cât menţinem un stil de viaţă sănătos, reduce riscul de Parkinson", mai spune medicul.

5. Creşte nivelul de "colesterol bun" (colesterol HDL)

Cercetările au demonstrat că un pahar de bere pe zi creşte cantitatea de "colesterol bun" (colesterol HDL) în sânge, graţie conţinutului de antioxidanţi. Un nivel ridicat de "colesterol bun" înseamnă risc cardiac mai mic.

6. Scut împotriva bacteriei Helicobacter pylori

Unele cercetări au demonstrat că berea are un efect antibacterian şi poate ţine departe bacteria Helicobacter pylori, cauza majorităţii ulcerelor de stomac şi un posibil factor de risc pentru cancerul de stomac.

7. Este o sursă de antioxidanţi

Berea conţine antioxidanţi naturali din malţ (orz) şi din hamei. "Cea neagră conţine mai mult alcool (7%), însă are un conţinut mai mare de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt absorbiţi rapid", precizează nutriţionistul. Menţine sănătatea oaselor şi a creierului

8. Previne osteoporoza

Siliciul din apă şi în special din orz menţine densitatea minerală a oaselor, mai ales la menopauză. În plus, siliciul din bere ar putea contribui la reducerea riscului bolii Alzheimer.

9. Este o sursă de vitamine

Organismul celor care adoptă o dietă vegetariană este adesea privat de vitaminele pe care le asimilează în mod normal din alimentele de origine animală. "Berea este o sursă de vitamine din complexul B (B1, B6 şi B9), care protejează împotriva bolilor de inimă", adaugă specialistul în nutriţie.

10. Este o sursă de fibre

Berea conţine fibre solubile derivate din orz, ingredientul său de bază. Două pahare asigură în medie 10% din doza zilnică recomandată de fibre solubile, iar unele tipuri de bere pot furniza până la 30% din necesarul zilnic de fibre.

330 de mililitri
este cantitatea zilnică recomandată femeilor. Bărbaţii "au liber" la o dublă de bere

“Bogată în minerale, vitamine, glucide, berea ajută la recuperarea după efort fizic chiar mai bine decât apa“.
CORINA ZUGRAVU, medic nutriţionist
Sursa: evz.ro
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Cateva gadgeturi care te lasă cu gura căscată

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Vin Aug 12, 2011 8:54 am

Cateva gadgeturi care te lasă cu gura căscată !

COOL CANON SLR CAMERA-SHAPED USB SPEAKER

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Dacă vrei să faci o glumă sadică unui prieten pasionat de fotografie, boxa USB Caoon este, în mod sigur, cadoul perfect pentru onomastică. Contrar designului care îl prezintă drept un aparat foto DSLR de ultimă generație, device-ul este doar un MP3 player capabil să redea muzică de pe niște carduri de memorie sau stick-uri de memorie USB. Funcționează cu patru baterii AA. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], dar privirea de pe fața sărbătoritului atunci când va descoperi gluma este neprețuită.

ZAPI TOOTHBRUSH SANITISERS

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Nu este niciun pic de îndoială că periatul dinților este foarte sănătos. Dar după ce te-ai spălat, bacteriile care mișunau printre dinți rămân, în parte, pe firele periei. Din cauza asta se recomandă schimbarea periodică a periuței. Dar ce-ar fi dacă ți-ar curăța-o un ninja (ca Chuck Norris n-au)? Fără glumă, este vorba de un gadget din plastic, deghizat în ninja, care îți curăță periuța bombardând-o cu ultraviolete. Ai nevoie doar de trei baterii AAA și 6 minute, iar curățarea e gata. Costă doar 28 euro. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

SOUNDWAGON

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Este o modă să asculți și să colecționezi discuri de vinil. Iar pick-up-ul pe care îl știi de pe vremea bunicului s-a modernizat mult în ultima vreme și costă o mulțime de bani. Dar cine s-ar fi gândit că o dubiță Volkswagen (în miniatură, bineînțeles!) ar putea citi un asemenea disk doar plimbându-se pe acesta? Gadgetul se numește Sounwagon și costă 100$ de la compania japoneză [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Ei se laudă că pot livra gadgetul oriunde în lume!

CHAMELEON X1

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Nu știm când vom scăpa de bătrânul maus de plastic în favoarea unor interfețe mai inteligente, dar până atunci, o companie pe nume Shogun Bros., din Hong Kong, ne oferă o alternativă amuzantă: un maus care se transformă în controller pentru jocurile video. Ba mai mult, „șoricontrollerul” mai are și funcții de telecomandă TV și de presenter. Chameleon X1 costă [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].

THE EDISON ALARM CLOCK

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Deși seamănă mai degrabă cu un multimetru, gadgetul este un ceas cu alarmă cu design inspirat de celebrul Thomas A. Edison. Un cadran arată orele, celălalt minutele, iar în partea de jos trebuie să înșurubezi două becuri pentru a închide circuitele electrice și a obține efectul de alarmă la momentul stabilit. Creatorul ceasului, David Krawczyk, promite să producă doar câteva exemplare, așa că trimite-i rapid un mail la producător dacă vrei un exemplar.

CHOBI CAM ONE

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cine a zis că trebuie să cari ditamai fotocamera după tine dacă vrei să faci poze sau să filmezi? Japonezii de la Japan Trust Technology spun că îți ajunge și una mai mică decât mingia de ping-pong. Fotocamera lor pe nume Chobi Cam One, deși minusculă, filmează la rezoluția de 640x380 de pixeli și fotografiază la rezoluția maximă de 1.600x1.200 de pixeli. Culmea este că micuța vine cu lentile interschimbabile, în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
Sursa: stiintasitehnica.com
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Aug 14, 2011 7:18 am

Pământul a avut cândva două Luni?

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

O nouă teorie sugerează că Pământul a avut la un moment dat o a doua Lună, mai mică, ce a pierit într-o coliziune lentă cu "sora sa mai mare". Cercetătorii cred că această coliziune ar explica existenţa misterioasă a munţilor pe partea îndepărtată a Lunii.Spoiler:
Oamenii de ştiinţă susţin că viteza relativ mică de coliziune a fost crucială în adăugarea de material în emisfera lunară rar văzută de noi.
Timp de zeci de ani, cercetătorii au încercat să înţeleagă de ce partea Lunii vizibilă de pe Pământ este plată şi plină de cratere, în timp ce partea "întunecată" are cratere şi lanţuri muntoase de până la 3.000 m altitudine.
Diferite teorii au fost propuse pentru a explica aceste diferenţe.
Recent, cercetătorii au argumentat că Pământul a fost lovit de o planetă de dimensiunile lui Marte, în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani. Resturile rezultate în urma acestui impact s-au agregat şi au dus la formarea Lunii.
Dar oamenii de ştiinţă susţin că un alt corp lunar, mai mic, s-ar fi format din acelaşi material şi a rămas blocat într-un câmp gravitaţional aflat între Pământ şi Lună.
Doctor Martin Jutzi de la Universitatea din Berna, Elveţia, a explicat că, după ce milioane de ani a fost prinsă între cele două planete, mica Lună a intrat pe un curs de coliziune cu "sora ei mai mare", având o viteză mai mică de trei kilometri pe secundă.
Oamenii de ştiinţă susţin că impactul ar fi dus la acumularea de material pe scoarţa lunară şi ar fi redistribuit, de asemenea, magma care se afla pe partea vizibilă a Lunii. Această idee a fost susţinută de observaţile provenite de la vehiculul spaţial Lunar Prospector.
Cercetătorii consideră că singura metodă de a demonstra acestă teorie este aceea de a compara modelele lor cu structura detaliată a Lunii; aceste informaţii ar putea fi obţinute de la NASA, fiind vorba despre date colectate cu ajutorul sondei Lunar Reconnaissance Orbiter.
Cercetătorii implicaţi în acest studiu speră ca datele provenite de la misiunile lunare NASA să susţină sau să infirme teoria lor.
Detaliile acestor teorii au fost publicate în revista Nature.Sursa: BBC
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Aug 14, 2011 7:31 am

Oameni şi balauri – o întâlnire improbabilă?

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Într-o carte apărută în anul 2002, un antropolog american, David E. Jones, încerca să explice larga răspândire pe glob a miturilor despre creaturile de tipul dragonilor, chiar şi în sânul unor culturi care nu avuseseră de-a face cu reptile, precum inuiţii care, trăind într-un mediu rece, nu văzuseră niciodată vreo şopârlă, nici mare, nici mică. Cartea An Instinct for Dragons propune ipoteza că dragonii prezenţi în mitologiile multor popoare ar reprezenta o creaţie hibridă, născută prin combinarea unor trăsături ale unor animale mari şi primejdioase, care îi înspăimântau pe strămoşii oamenilor


Spoiler:
Astfel, dragonii mitologici ar fi un amalgam de caracteristici provenite de la animale precum păsările de pradă, elefanţii, caii, marile feline şi şerpii uriaşi, precum pitonii.
Jones consideră că oamenii ar fi evoluat cu o teamă instinctivă de asemenea animale şi sugerează moduri în care aceste imagini înfricoşătoare ar fi dat naştere diferitelor reprezentări ale dragonilor, întâlnite în culturile lumii.
Teoria sa a fost criticată de alţi antropologi, care au considerat că nu există dovezi suficiente pentru a susţine că teama de anumite animale a omului ancestral ar fi fost încifrată în creierul acestuia şi ar fi evoluat odată cu el, după cum nu e clar de ce n-ar fi putut fi transmise miturile despre dragoni de la o cultură la alta.
Ceea ce rămâne clar e că oamenii au, într-adevăr, o fascinaţie faţă de aceste creaturi, că ele sunt prezente la multe civilizaţii, foarte distanţate în timp şi spaţiu, că multe dintre aceste fiinţe fabuloase au într-adevăr trăsături reptiliene şi că întrebarea "ce-i cu fascinaţia asta faţă de reptilele colosale?" nu e lipsită de interes.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pentru că oamenii par, într-adevăr, fascinaţi de creaturile reptiliene colosale, parcă în măsură mult mai mare decât de mamiferele uriaşe cu care totuşi au împărţit cândva Pământul. Pasiunea pentru reptilele gigantice se manifestă, printre altele, în interesul publicului de toate vârstele faţă de dinozauri, reprezentaţi multă vreme ca nişte creaturi enorme cu caracteristici reptiliene foarte evidente, de unde şi numele de dinozauri, provenit din două cuvinte greceşti care, puse împreună, ar însemna şopârlă înfricoşătoare. (Dar ei nu erau şopârle - în ciuda numelui-, ci altfel de reptile, cu o morfologie diferită. În ultimii ani, de când cu descoperirea dinozaurilor cu pene, sus-numitele animale au început să semene tot mai puţin a reptile şi tot mai mult a păsări, chestie care ne-a cam stricat povestea de dragoste cu ele, aburind imaginea giganţilor reptilieni pe care, decenii în şir, ni i-am imaginat străbătând lumea, cutremurând pământul sub paşii lor, înainte de a dispărea, într-un cataclism la scară planetară, acum 65 de milioane de ani.)
Am rămas, se pare, cu nostalgia unor şopârle mari de tot, aşa cam ca dragonii pe care i-am inventat, pesemne, ca să ne mulţumească dorul de reptile uriaşe.
Chiar aşa, ce reptile mari de tot ar fi putut cunoaşte oamenii? Cei mai mari şerpi actuali au cam 8 metri lungime; cei mai mari crocodili - 5-6 metri; cele mai mari şopârle din ziua de azi - varanii de Komodo - până la 3 metri. Ca infatisare, varanii ăştia parcă se apropie mai mult de imaginea balaurilor noştri din poveşti; numai niţel mai mari să fi fi fost...

Întâlnire cu un balaur

Şi totuşi, vreo şopârlă terestră mare, da' mare de tot, chiar n-au întâlnit oamenii niciodată? Aşa, un monstru de vreo 6-7 metri lungime, cu care să dai nas în nas în pădure şi să simţi cum ţi se zbârleşte părul în cap de groază?
Ei bine, s-ar putea să fi fost una. S-ar putea, zic. Nu e absolut sigur că sincronizarea a fost perfectă, că adică şopârla cu pricina să fi hălăduit prin exact aceleaşi locuri şi în acelaşi timp cu oamenii, astfel încât să se fi putut întâlni, dar există o probabilitate destul de mare.
Să aducem, aşadar, un omagiu mitologiei, basmelor cu balauri şi imaginaţiei creatoare a omului, evocând aici una dintre cele mai înfricoşătoare creaturi reale care au locuit Pământul, cea mai mare şopârlă terestră care a trăit vreodată pe Terra şi care a plecat dintre noi abia acum 40.000 de ani, ceea ce înseamnă că e posibil ca oamenii s-o fi văzut pe viu: Megalania prisca.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Megalania aparţinea familiei Varanidae, aceeaşi căreia îi aparţin cele aproximativ 70 de specii de varani actuali, printre care se remarcă varanul de Komodo (care, datorită taliei sale, aspectului înspăimântător al exemplarelor mari şi obiceiurilor sale prădătoare, a devenit cunoscut sub numele de dragonul de Komodo.)
Mai nou, mulţi cercetători preferă, în locul numelui ştiinţific de Megalania prisca (dat în secolul al XIX-lea de renumitul paleontolog Sir Richard Owen, cel care a lansat şi termenul "dinozaur") pe acela de Varanus priscus, care subliniază înrudirea strânsă dintre acest monstru preistoric şi actualii membrii ai familiei, incluşi în genul Varanus.
Imaginaţi-vă un ditamai dragon de Komodo, a cărui lungime poate ajunge la 3 metri; dublaţi-i mărimea şi veţi avea reprezentarea uriaşei Megalania, imagine emblematică a megafaunei preistorice australiene.
Şi acum, ajungem la posibila întâlnire dintre om şi marea reptilă.
Perioada în care au sosit în Australia primii oameni este subiect de controversă în rândul comunităţii ştiinţifice. Cei mai mulţi dintre specialişti consideră că fenomenul s-a petrecut într-o perioadă cuprinsă între 40.000 şi 60.000 de ani în urmă. Estimări mai îndrăzneţe împing acest moment mai adânc în trecut, până în urmă cu 125.000 de ani.
Indigenii australieni provin din aceşti primi colonişti, care ar fi venit pe ocean, traversând, rând pe rând, braţe înguste de mare, din insulele situate în sud-estul Asiei.
Se aflau, aşadar, aici, când specia Megalania prisca îşi trăia ultimele zile. Pe ultima sută de metri, cum s-ar spune, e posibil ca între vreunul dintre locuitorii timpurii ai Australiei şi uriaşa reptilă (unul dintre ultimii reprezentanţi ai megafaunei australiene) să fi avut loc o întâlnire de gradul trei. (Prima asemenea întâlnire va fi fost, cu siguranţă, extrem de surprinzătoare pentru reprezentanţii ambelor specii, de vreme ce nici unul dintre cei implicaţi nu mai văzuse vreodată aşa ceva.)
E posibil. Nedemonstrat (poate chiar nedemonstrabil), dar posibil.
Tot nedemonstrat, dar prea puţin probabil, este ca Megalania să mai existe, ca specia să fi supravieţuit prin câteva exemplare, pierdute prin întinderile pustii ale continentului australian, aşa cum susţin câţiva pasionaţi de criptozoologie.

Portretul unui prădător

De la descoperirea primelor fosile şi până în prezent, adică timp de vreun veac şi jumătate, paleontologii s-au tot contrazis în jurul întrebării "cât de mare era Megalania?"
Trebuie spus că problema e complicată, deoarece nu există schelete complete (acela din poză, expus pe treptele Muzeului din Melbourne, e o reconstituire) care să fi putut fi măsurate, pur şi simplu, de la cap la coadă. Estimările se bazează pe calcule complexe care iau în considerare raportul dintre diferitele părţi ale scheletului (acelea care au fost găsite sub formă de fosile, cum e craniul din poză, care are 74 cm lungime)) şi lungimea totală a corpului.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Dar acest raport depinde de multe, de pildă de "alura" reptilei respective - era o şopârlă zveltă, aşa ca specia australiană Varanus varius (din fotografia de mai jos) sau una masivă, mătăhăloasă, ca dragonul de Komodo?

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

După o serie de prime estimări care avansau cifre impunătoare (7 metri lungime şi cca. 600 kg greutate), s-a revenit asupra chestiunii, propunându-se mai recent (în 2002) nişte valori mult mai modeste, deşi încă destul de impresionante (3,5 metri şi 330 kg), pentru ca, în 2004, paleontologul Ralph Molnar să readucă în prim-plan imaginea şopârlei enorme care captivase imaginaţia paleontologilor din secolul al XIX-lea.
El a realizat o serie de măsurători ale vertebrelor dorsale de Megalania (fosile, evident), după ce stabilise o relaţie matematică între lungimea acestor vertebre şi lungimea totală a corpului, şi a determinat nişte limite între care ar fi putut varia talia exemplarelor de Megalania, în funcţie de siluetă: între 7 şi 7,9 metri! Greutatea unui astfel de individ ar fi putut depăşi cu uşurinţă o tonă, apropiindu-se de 2 tone în cazurile cele mai fericite (?!)
Carnivoră, ca şi varanii actuali, Megalania era unul dintre prădătorii de top ai megafaunei Australiei, în Pleistocen; una dintre victimele sale ar fi fost vombatul uriaş, un enorm mamifer marsupial erbivor, cel mai mare marsupial care a trăit vreodată pe Pământ: avea mărimea unui hipopotam şi cântărea peste 2,5 tone. La aşa pradă, aşa prădător

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cercetări recente arată că unii varani (printre care si cel de Komodo) au, ca arme, nu numai dinţi ascuţiţi şi tăioşi, ci şi venin. Unii cercetători cred că şi Megalania, ca un varan ce se afla, era înzestrată cu glande cu venin. 7 metri lungime, o gură plină de dinţi cumpliţi şi mai era şi veninoasă?!!! Doamne sfinte!
Eh, din păcate (totusi), a dispărut. A căzut victimă extincţiilor pleistocene ale megafaunei, dimpreună cu uriaşele ei prăzi. Marile marsupiale erbivore, precum Diprotodon, au dispărut la scurt timp după sosirea oamenilor în Australia. Există, în prezent, trei ipoteze explicative: schimbările climatice din acea perioada, care au dus la aridizare treptată şi deşertificare, lipsindu-le pe marile erbivore de hrana lor; vânarea de către oameni; modificarea, de către aceiaşi oameni, a habitatelor, printr-un sistem specific de gospodărire a teritoriilor lor de vânătoare (incendierea desişurilor de vegetaţie pentru a sili animalele să se îndrepte într-o anumită direcţie şi a stimula creşterea de vegetaţie proaspătă, atât pentru hrana oamenilor vânători-culegători, cât şi a animalelor pe care le vânau).
Iar când uriaşii mâncători de iarbă şi frunze au pierit, uriaşii mâncători de carne i-au urmat curând.
E greu de spus daca dispariţia prădătorilor ca Megalania şi marsupialele carnivore s-a datorat in vreun fel oamenilor care le invadaseră teritoriul; cert este numai că gigantica şopârlă a dispărut, iar noi am rămas doar cu câteva fosile, cu bruma de cunoştinţe ştiinţifice pe care le-am adunat până acum despre ea, cu controversele asupra marimii şi... cu poveştile despre balauri.


Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Aug 14, 2011 7:59 am

Parcul Naţional Kruger - fereastra spre Africa sălbatică.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cea mai veche rezervaţie din lume, simbol al salvării şi conservării exemplare a faunei şi peisajului originar african, a rezistat de minune presiunii timpului şi adversităţilor istorici. Vizitarea sa este aproape o datorie pentru fiecare turist din Africa de Sud. Veţi intra într-o lume aparte, un imperiu încă sălbatic care oferă amintiri de neuitat şi este probabil cel mai bun loc de safari din întreaga lume. Bine aţi venit în Kruger!


Spoiler:
Parcul de vânătoare devenit Rezervaţie a Biosferei

În partea nord-estică a statului Africa de Sud tronează una dintre cele mai puţin afectate (de om) zone de pe întreg Continentul Negru.
Este vorba de o suprafaţă de 19.495 kilometri pătraţi de savană intactă, păduri-galerii, râuri şi lacuri, dealuri stâncoase şi porţiuni aride, populate de aproape toţi reprezentanţii celebri ai faunei africane.
Cele nouă porţi ale rezervaţiei oferă turiştilor accesul în cel mai bine păzit, gestionat şi ocrotit parc naţional african. Organizarea şi managementul extrem de performante au dus la ridicarea parcului Kruger de către UNESCO la rangul de Rezervaţie a Biosferei.
Kruger se întinde în provinciile sud-africane Limpopo şi Mpumalanga, fiind mărginit la nord de Zimbabwe şi la est de Mozambic.
În prezent, face parte dintr-o zonă transfrontalieră de protecţie cu statut specific de conservare a biotopurilor caracteristice sudului continentului african. Este vorba de Marele Parc Transfrontalier Limpopo, o regiune care, în afară de parcul naţional Kruger, include şi Parcul Naţional Gonarezhou din Zimbabwe şi parcul naţional Limpopo din Mozambic.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Povestea parcului este una deosebit de interesantă, cu un final ideal. Aceasta deoarece Parcul Naţional Kurger a fost la începuturile sale o căutată rezervaţie de vânătoare, transformată ulterior în zonă totalmente protejată.
Parcul de vânătoare Sabi a fost înfiinţat în anul 1895 de către preşedintele sud-african Paul Kruger, pentru ca, pe data de 31 mai 1926, fosta rezervaţie să primească titulatura de Parcul Naţional Kruger, în onoarea eforturilor sale de a transforma locul dintr-unul unde vânătorii albi veneau să măcelărească animale, într-o rezervaţie unde să nu mai răsune niciodată focurile de armă.
Parcul a marcat începutul aşa-numitului turism de safari, în care vizitatorii explorau sălbăticia de la adăpostul maşinilor de teren. Dacă la doar un an de la inaugurarea sa, doar trei maşini treceau frontiera parcului, în anul 1929, nu mai puţin de 850 de automobile rulau pe drumurile rezervaţiei.
Văzut de sus, Kruger are o formă relativ îngustă, având o lungime de circa 360 kilometri şi o lăţime medie de 65 kilometri (lăţiea sa maximă este doar de 90 km, comparativ cu lungimea). Nordul şi sudul său sunt mărginite de două bariere naturale sub forma râurilor Limpopo, respectiv Crocodile (!).
Altitudinea reliefului din Kruger variază între 200-840 metri, cel mai înalt punct fiind dealul Khandzalive. Teritoriul său este brăzdat şi de râurile Letaba, Luvuvhu, Sabie şi Olifants, aceste cursuri de apă asigurând supravieţuirea turmelor de erbivore de-a lungul asprului sezon secetos.
Clima este subtropicală, pe timpul verii australe temperaturile depăşind valoarea de +38 grade Celsius. De reţinut că sezonul ploios începe din septembrie şi durează până în mai, răstimp în care drumurile devin impracticabile. In plus, în sezonul ploios, riscaţi să vă pricopsiţi cu malarie.
Sezonul secetos, în schimb, nu prezintă acest risc şi mai are un atu: observarea animalelor este mult facilitată de vegetaţia rară şi uscată.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Regatul Vieţii

Parcul Naţional Kruger conţine patru mari zone de vegetaţie distincte, care susţin populaţiile de erbivore şi carnivore care au făcut faima acestei rezervaţii.
Clasa Aves (a păsărilor) cuprinde un număr total de 517 specii de păsări, dintre care 253 sunt rezidente în interiorul graniţelor parcului, 117 sunt migratoare, iar restul de 147 specii sunt apariţii cu totul şi cu totul accidentale.
Kruger adăposteşte 147 specii de mamifere, mai multe decât orice altă rezervaţie din Continentul Negru, celebrii "Big Five" - elefanţii, rinocerii, leii, bivolii şi leoparzii - fiind foarte bine reprezentaţi prin populaţii viguroase.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cu toate că parcul poate suporta, în mod optim, o populaţie de doar 8.000 elefanţi, la nivelul anului 2009, aici trăiau 11.672 de pachiderme, fapt care ridică probleme autorităţilor, deoarece imensele erbivore distrug vegetaţia parcului într-un ritm mai ridicat decât ritmul natural de refacere al acesteia.
Tot aici pot fi admirate unele dintre cele mai mari haite de câini sălbatici africani, animale aflate pe cale de dispariţie în toată Africa, în condiţiile în care pe teritoriul statului sud-african, mai supravieţuiesc doar 400 exemplare.
Ca o dovadă în plus asupra protejării eficiente a vieţuitoarelor din Kruger, recensămintele din anul 2009 indică cifre îmbucurătoare pentru iubitori de natură şi turişti.
Astfel, în Kruger trăiesc liniştiţi circa 27.000 bivoli africani, 350 rinoceri negri, între 7.000 - 12.000 rinoceri albi, 200 de gheparzi, 350 câini sălbatici africani, 1.500 lei, 2.000 hiene pătate, 1.000 leoparzi, 90.000 de antilope impala, 18.000 zebre, 5.114 girafe, peste 300 de antilope eland (cele mai mari din lume), 3.000 hipopotami, 9.600 antilope gnu...
Deci aveţi ce admira!
Iubitorii de şerpi şi reptile se vor simţi ca în paradis, deoarece aici au şansa de a întâlni, fotografia şi studia 114 specii, de la mamba neagră la pitonul african de stâncă. Mare grijă, totuşi!
Nu trebuie uitaţi nici cei 3.000 de crocodili, care oferă un spectacol unic, atunci când se soresc relaxaţi pe malurile nisipoase ale râurilor şi lacurilor

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Apropo de cursuri de apă, pescarii împătimiţi au de unde alege dintre cele 50 de specii de peşti care trăiesc în apele parcului. Nu vă miraţi dacă întâlniţi vreun rechin. În apele râurilor Limpopo şi Luvuvhu, urcă des rechini-taur, unul dintre puţinii rechini ce tolerează atât apa sărată, cât şi pe cea dulce.

Cazare şi safari

Administraţia Parcului Naţional Kruger oferă turiştilor 21 de tabere de cazare, plus 2 cabane particulare, alături de 15 trasee distincte de safari. Viteza medie a maşinilor de teren care transportă turiştii este de 30 km/oră, pentru a permite observarea peisajului şi a animalelor.
Oricum, la cererea turiştilor, ghizii opresc frecvent maşinile pentur sesiuni de filmări şi fotografii. Aveţi mare grijă la apropierea de animale. Cu toate ca sunt obişnuite cu turiştii, rămân sălbatice şi imprevizibile. Elefanţii, rinocerii şi bivolii sălbatici sunt periculoşi, cu toată protecţia relativă oferită de maşină. Ghizii interzic categoric orice aventurare pe cont propriu sau act de bravadă prostească, din motive mai mult decât evidente.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Chiar şi aşa, Cartea Neagră a incidentelor din Kruger conţine destule cazuri de turişti răniţi sau chiar ucişi în urma contactelor imprudente cu diverse animale potenţial periculoase.
Una dintre cele mai apreciate distracţii constă în aventurile safari de noapte, când marii prădători precum leii, leoparzii şi hienele sunt activi. Scenele oferite de aceste incursiuni nocturne sunt de un dramatism aparte; puteţi fi martorii direct ai secvenţelor de vânătoare sau ai deselor lupte intra- şi interspecifice pentru prăzi şi teritorii.
De recomandat traseele Olifant, Bushman, Metsimetsi, Napi, Nyalaland, Sweni şi Wolhuter.
Cina este, după cum vă aşteptaţi, cu specific sud-african. La urma urmei, de ce ai mânca pizza în inima Africii sălbatice, când ai ocazia unică de a gusta cârnaţi de facocer, friptură de antilopă springbok, struţ la ceaun sau măcar o porţie de biltong, originalul produs sud-african, din carne uscată cu mirodenii?
Biltong-ul se prepară, de obicei, din carne de vită, dar există şi variante din carne de vânat - antilopă kudu sau struţ - şi este un produs culinar extrem de apreciat de turiştii care îl gustă în premieră.
Reţineţi că orice armă de foc este interzisă la intrarea în parc; sunt interzise, de asemenea coborârea din maşini şi aventurile pe cont propriu, fără ghizi, depăşirea limitei de viteză de 50 km/oră, accesul oricărui fel de animal de companie şi, evident, hrănirea animalelor sălbatice.
În rest, surprinderea unui cadru rar din natură sau al unei secvenţe dinamice de vânătoare ţine, pur şi simplu, de norocul şi inspiraţia fiecăruia.
Clipul de mai jos, numit "Bătălia de la Kruger" este unul dintre cele mai populare clipuri de pe Youtube, înregistrând peste 62 milioane de vizualizări.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Aug 14, 2011 8:41 am

Vacanţă în abis: Turismul subacvatic

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

În urmă cu câţiva ani, începeau să apară ştiri despre primele hoteluri de lux subacvatice, aflate în construcţie. Poseidon Undersea Resort, de pildă, anunţa că fiecare oaspete va avea la dispoziţie un mic submarin personal, pentru a explora minunile lumii de sub apă. Hotel? Mijloc de transport specializat? Nu cumva se profilează o nouă ramură a turismului?

Spoiler:
Ba da - turismul subacvatic pare să fie noua frontieră. Sau, cum o numeşte miliardarul Richard Branson, una dintre figurile faimoase ce şi-au legat numele de această viziune, e "ultima mare provocare pentru om", după ce turismul spaţial a pornit deja pe calea expansiunii.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Încă din 1986, în apele Floridei a luat naştere o mică structură de cazare, în clădirea submersă a unui fost laborator de cercetări geomarine. Există şi în ziua de azi; se numeşte Jules (botezată astfel după numele faimosului Jules Verne, autorul magnificei 20.000 de leghe sub mări, care i-a făcut pe nenumăraţi cititori să viseze la splendorile lumii submarine) şi oferă numai două dormitoare (cu hublouri foarte mari) şi nişte spaţii comune. Se găseşte la 10 metri sub apă şi pentru a ajunge la ea trebuie să ai măcar o minimă experienţă de în scuba diving.
Cei care se încumetă să locuiască sub apă câteva zile sunt răsplătiţi prin experienţa uimitoare de a privi creaturile marine trecând pe lângă fereastra dormitorului, la distanţă de doar câţiva metri. La vremea respectivă, Jules era unic în felul său, dar azi suntem tentaţi să îl vedem drept precursor al unei tendinţe care, treptat, îşi face, loc în universul modern al călătoriilor de plăcere: turismul subacvatic.
Un proiect de acelaşi gen, de mici dimensiuni, a fost realizat de artistul Mikael Genberg pe lacul Mälaren din Suedia: Utter Inn ("Hotelul Vidra") oferă cazare într-o singură cameră (construcţia de culoare bej din partea de jos a structurii) care este scufundată în apele lacului, agăţată sub o căsuţă colorată, în stilul caselor tradiţionale suedeze, ce pluteşte la suprafaţă.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Şi apoi, a venit rândul marilor afacerilor, al marilor întreprinzători, al proiectelor de milioane de dolari.

Cum se vede lumea submarină de la fereastra unui hotel de lux?

Poseidon Undersea Resort, situat în arhipelagul Fiji, urma să fie deschis în 2008, dar se află încă în construcţie. Se anunţă a fi un proiect de lux, un hotel subacvatic de cinci stele, cu câteva zeci de camere şi apartamente somptuoase, restaurant şi bar, aflate sub apă, la 12 m adâncime, într-o lagună, cărora li se adaugă 48 de bungalouri construite la suprafaţă - pe apă şi pe ţărmurile lagunei.
Un sejur de o săptămână, pentru două persoane, în acest loc de răsfăţ ar urma să coste, iniţial, 30.000 de USD, incluzând 4 nopţi într-una dintre luxoasele căsuţe de la suprafaţă şi două nopţi sub apă. În plus, posibilitatea de a te distra cu tot felul de activităţi: golf, scufundări… poţi chiar învăţa să pilotezi un mic submarin personal - şi acela de lux.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Să dăm o tură cu submarinul

Şi, uite aşa, am ajuns şi la celălalt aspect al turismului subacvatic: transportul. Poate că nu oricine ar fi în stare să petreacă un sejur sub apă, să doarmă apăsat de gândul la miile de tone de apă care îl înconjoară, dar cred că s-a găsi mult mai mulţi ispitiţi de perspectiva unei plimbări prin oceanul plin de o viaţă misterioasă, cu greu accesibilă privirii omului obişnuit, ba chiar şi scufundătorilor.
Pasionaţii de scuba diving au văzut ceva mai mult din minunăţiile mării, dar nici ei nu pot pătrunde prea adânc: sunt limitaţi de propria lor fiziologie, de însuşirile corpului uman, care a evoluat pentru a trăi la suprafaţă şi nu e capabil să suporte presiunile exercitate de coloana de apă, la adâncimi mai mari de 10-12 m.
Omul este, în schimb, capabil să construiască vehicule ce pot suporta presiuni mari (şi chiar enorme), vehicule cu ajutorul cărora oceanul poate fi văzut până la adâncimi tot mai mari.
Deşi vehicule submersibile de uz turistic au apărut încă din anii 1980, abia de la sfârşitul anilor 1990 industria cu pricina a început să ia avânt. Tehnologiile actuale permit construirea unor submersibile care nu numai că pot pătrunde, fără probleme, până la câteva sute de metri adâncime, dar oferă şi o vizibilitate excelentă. Locul hublourilor mici din sticlă groasă a fost luat de cupole din materiale speciale, transparente, extrem de rezistente, ce fac din micile submersibile un soi de capsule străvezii prin care priveliştile oceanului pătrund de jur-împrejur.
În videoclipul ce oferă un tur virtual al viitorului Poseidon Undersea Resort poate fi văzut, la un moment dat, un mic submarin cu "tălpi" galbene şi o astfel de cupolă transparentă: este Triton, unul dintre cel mai moderne vehicule de acest gen, potrivit atât pentru explorări în scop ştiinţific, cât şi - acesta e punctul său forte - pentru plimbări, pentru explorarea pur recreaţională a universului ascuns sub ape.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Există mai multe modele, pentru doi sau trei pasageri şi pentru diferite adâncimi maxime: unele ajung până la 300 m adâncime, altele, mai performante, suportă scufundarea până la aproape 1.000 m.
(În caz că vă întrebaţi cât costă un astfel de submarin, aflaţi că preţurile variază, în funcţie de model, între 1.970.000 şi 2.990.000 USD. Da, nu e pentru oricine, deocamdată, dar să fim optimişti: am mai văzut noi tehnologii îngrozitor de scumpe la începuturile lor şi care s-au ieftinit enorm pe parcursul a 10-15 ani).
Magnatul britanic Richard Branson - care va rămâne, fără îndoială, în istorie nu datorită averii sale (că bani are multă lume), ci felului vizionar în care care îşi foloseşte această avere, implicându-se în cele mai îndrăzneţe proiecte tehnologice ale vremii - după ce s-a lansat în epopeea turismului spaţial, s-a avântat acum şi în domeniul plin de promisiuni al turismului subacvatic.
În acest an, Branson a lansat (pentru testare) Virgin Oceanic, un mic vehicul (cu un singur loc) care arată ca un fel de avion submarin, cu carcasa din titan şi fibră de carbon, cu aripi şi o cabină de pilotaj protejată de o cupolă de cuarţ; poate rămâne în imersiune, fără nicio intervenţie exterioară, timp de 24 de ore şi a fost gândit pentru a putea explora adâncimi ameţitoare: 11 km!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Adică, în viziunea lui Sir Richard Branson şi a inginerului britanic Graham Hawkes, proiectantul extraordinarului vehicul, va putea fi utilizat pentru explorarea Gropii Marianelor, cel mai adânc loc al Oceanului Planetar, abisul suprem al Terrei.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Aug 14, 2011 11:21 pm

Păianjenii masculi preferă femelele sătule

Spoiler:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Masculii din specia de păianjen văduva neagră nord americană selecteaza pentru împerechere doar femelele care tocmai au mâncat. Cercetătorii susţin că astfel masculii au mai multe şanse de supravieţuire, deoarece evită să devină următoarea masă a voracelor femele.
Femelele păianjenulor din specia văduva neagră, sunt celebre pentru faptul că îşi devorează masculii imediat după împerechere. Pe baza acestui comportament, cercetătorii sunt convinşi că masculii caută în mod deliberat doar femelele "grase", care tocmai au mâncat alte insecte.
Cercetătorii din cadrul Universităţii din Nebraska au călătorit până în statul Arizona pentru a studia obiceiurile de împerechere ale păianjenilor din specia văduvei negre nord americane, Latrodectus hesperus.
Acolo, au descoperit că masculii sunt capabili să analizeze şi să interpreteze feromonii emişi de femelele flămânde, precum şi cei emişi de femelele care tocmai au terminat masa, optimizându-şi astfel şansele de supravieţuire.

A fost prins cel mai mare traficant de paianjeni

Spoiler:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Un cetatean german a fost arestat pe aeroportul din Los Angeles, California, dupa ce asupra sa planau acuzatii de trafic de paianjeni, unii dintre acestia facand parte din specii rare si aflate pe cale de disparitie.
Agentii speciali din cadrul U.S. Fish & Wildlife Service si U.S.Postal Inspection Service l-au arestat pe Sven Koppler, in varsta de 37 ani, sub acuzatia de trafic cu specii periclitate de animale. Pana in prezent, germanul a trimis prin posta clientilor sai, un numar de circa 500 de paianjeni si chiar tarantule vii. Printre arahnidele vandute ilegal faceau parte si 22 de tarantule mexicane cu genunchi rosii (Brachypelma smithi), o specie strict protejata.
Conform autoritatilor americane, Sven Koppler a castigat suma de peste 300.000$ pentru tarantulele vandute. Daca va fi gasit vinovat, conform legislatiei americane in functiune, va plati o amenda de 250.000$ si va sta 20 de ani dupa gratii. Arestarea sa a pus punct investigatiei denumita "Operatiunea Spiderman", operatiune in care cetateanul german era urmarit de cativa ani.

Paianjen VS Calugarita – o lupta epica intre doi pradatori

Spoiler:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Ambele insecte reprezinta veritabile varfuri trofice in randul semenilor lor. In general, asemenea carnivorelor, se evita reciproc incercand sa se concentreze mai mult pe vanatoarea unor prazi mai facile. Dar atunci cand se intalnesc si cand lupta devine inevitabila, confruntarea nu poate fi decat una spectaculoasa...

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Paianjenul si planta se lupta pentru hrana

Spoiler:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Era cunoscut deja fenomenul competitiei pentru resurs intre plante care cresc pe acelasi teritoriu sau lupta pentru prada intre animale. Biologii au descoperit insa ca si intre reprezentantii unor regnuri diferite poate exista concurenta: a fost observata, in premiera, competitia dintre o planta carnivora si un paianjen pentru sursa de hrana necesara ambilor: insectele
Roua-cerului (Drosera capillaris) - o planta carnivora - prinde insectele cu ajutorul substantei lipioase care ii acopera frunzele, in timp ce paianjenul-lup Sosippus floridanus le captureaza cu ajutorul plaselor.
Ambele specii se hranesc cu insecte - muste, furnici, greieri etc. - care traiesc in mlastinile de turba din sudul statului Florida, SUA
Biologii de la Universitatea din Tampa au fost mirati sa constate ca atat planta, cat si animalul se hranesc, in mare masura, cu aceleasi specii de insecte, aflandu-se, asadar, in competitie pentru resurse, si ca fiecare desfasoara strategii evolutive care sa ii asigure un avantaj asupra concurentei.
Astfel, in zonele in care exista multe exemplare de roua-cerului, paianjenii construiesc plase mai mari, pentru a reusi sa prinda mai multe insecte.
Acolo unde paianjenii sunt abundenti si consuma a o mare parte dintre insecte, exista mai putine exemplare de roua-cerului, deoarece planta, dispunand de resurse de hrana mai reduse, produce mai putine flori si seminte.
Autorii studiului planuiesc sa-si extinda cercetarile si asupra broastelor de stejar, o mica specie de amfibieni care traieste, de asemenea, in turbariile din Florida si se hraneste cu insecte, pentru a vedea daca aceasta specie ia si ea parte la competitia pentru hrana, observata intre roua-cerului si paianjenii-lup.

Cel mai bun adeziv este cel produs de paianjen

Spoiler:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Panza de paianjen i-a fascinat dintotdeauna pe oamenii de stiinta, mai ales pentru incredibila rezistenta a matasii din care este tesuta, obiect al numeroase studii. Eficienta acesteia ca instrument de capturare a prazii depinde insa si de o alta componenta, trecuta pana acum cu vederea: stratul foarte fin de “lipici”, care imbraca fiecare filament al tesaturii.
Analiza chimica a solutiei respective a pus in evidenta o concentratie relativ ridicata de compusi organici hidrosolubili (cu o structura asemanatoare celei a unor neurotransmitatori), de aminoacizi liberi, mici peptide, saruri si unele glicoproteine.
In prima faza s-a crezut ca puterea adeziva a panzei de paianjen s-ar datora fortelor higroscopice generate de solutie; studii ulterioare au demonstrat insa ca aceasta depindea de prezenta pe filamentele panzei a unor mici "noduli" de glicoproteine, a caror structura moleculara a continuat insa sa fie ignorata.
Acum, potrivit unui articol aparut intr-o revista a Societii Chimistilor Americani, un grup de cercetatori de la Universitatea Wyoming din Laramie a reusit sa identifice genele care codifica pentru doua astfel de glicoproteine, cele produse de paianjenii din specia Nephila clavipes. "Odata ce aceste gene au fost clonate si facute sa se supra-exprime in sisteme constituite de insecte sau culturi bacterice, ne vom putea gandi la productia la scara larga a acestor glicoproteine in vederea dezvoltarii si producerii de noi bio-adezivi", a precizat Omer Choresh, seful echipei de cercetare.

Paianjenul camila VS Scorpion. Razboiul regilor desertului

Spoiler:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Sunt cele mai temute arahnide carnivore din lume, iar numarul urias al victimelor lor, de la insecte marunte si pana reptile, pasari si mamifere ce le depasesc cu mult talia, vorbeste de la sine despre ferocitatea celor doua veritabile masini de ucis. Daca acul scorpionului poate ucide fara probleme chiar si un om matur, mandibulele formidabile ale paianjenului camila pot baga in sperieti orice adversar care ii incalca teritoriul. Intrebarea este: care dintre cele doua creaturi va invinge intr-o confruntare directa?

A fost descoperit primul paianjen vegetarian

Spoiler:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pana in prezent, stiinta zoologiei catalogase toate cele peste 40.000 de specii de paianjeni existente, grupate in 109 familii, ca fiind adeptele unui stil de viata eminamente pradator-carnivor. Surpriza a venit in decursul acestei luni, cand o echipa de cercetatori americani a reusit sa-l descopere ascuns in junglele din America Centrala pe singurul membru vegetarian al marii familii a paianjenilor.
Vegetarianul cu opt picioare a fost denumit Bagheera kiplingi in onoarea marelui prozator britanic Rudyard Kipling. Strania vietate este, de fapt, un vegetarian hot. Aceasta deoarece fura nectarul si frunzele proaspete ale arborilor de tip acacia, "alimente " care sunt pazite si ingrijite de familiile de furnici care traiesc in simbioza cu arborii. Paianjenul vegetarian isi petrece, la randul sau, intreaga existenta in coronamentul arborilor acacia, cea mai mare grija a sa constand in evitarea cu dibacie a furnicilor-gardian care pazesc rezervele de hrana ale coloniei. In acest scop, daca este surprins in fapt de vajnicele insecte, Bagheera kiplingi secreta de urgenta un fir de matase pe care coboara in mare viteza pe o alta ramura inainte de fie devorat de furnicile furioase. Pentru imperechere, paianjenii aleg frunzele batrane de acacia, adica locurile cel mai putin patrulate de furnici.
"Avem de a face cu primul paianjen care vaneaza plante, cu alte cuvinte este primul paianjen care considera plantele drept sursa de hrana primara. Majoritatea lucrarilor de specialitate despre paianjeni afirmau, fara echivoc, ca nu exista niciun paianjen erbivor. O asemenea posibilitate de a descoperi un paianjen erbivor era clasata de specialisti in categoria glumelor", declara cercetatorii Cristopher Meehan si Eric Olson, nimeni altii decat descoperitorii paianjenului vegetarian.

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Aug 15, 2011 12:57 am

Exoscheletul de tip „Iron Man”, de la ficţiune la realitate

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Minţile scenariştilor de la Hollywood sunt unele dintre cele mai speciale. Aceştia pot da naştere unor tehnologii, gadget-uri, produse sau fiinţe cu adevărat speciale. Dacă aţi fost impresionaţi de Iron-Man şi de exoscheletul acestuia, aflaţi că acesta are un corespondent în realitate!
O mulţime de companii s-au arătat dornice să încerce să realizeze un astfel de costum, iar cei din grupul Raytheon Sarcos sunt deja la a doua generaţie a unui prototip. Noutăţile nu se opresc aici, întrucât oficialii companiei au prezentat exoscheletul XOS 2, spunând că în cinci ani va intra în producţie.
Le vor lua cinci ani pentru a începe să producă o versiune a costumului care trebuie conectată la o sursă de energie electrică, în timp ce pentru un produs autonom vom fi nevoiţi să aşteptăm mai bine de zece ani.
Noua versiune a costumului utilizează sisteme hidraulice de mare presiune, senzori, actuatori şi controler. Cu toate aceste sisteme, utilizatorul va rămâne suficient de agil încât să poată lovi fără probleme o minge de fotbal.
Noul XOS este mai uşor şi mai puternic, comparativ cu prima versiune a acestuia, care a debutat în 2008. Inginerii Raytheon Sarcos au crescut eficienţa costumului prin scăderea masei produsului şi prin înlocuirea valvelor cu unele mai performante.
XOS 2 foloseşte senzori cu conexiune Ethernet care sunt legaţi la diferite procesoare, care la rândul lor acţionează anumite actuatoare pentru a oferi o forţă de 200 kg/cm2.
Deşi compania Raytheon este cunoscută mai ales pentru aspectele militare ale produselor sale, acest exoschelet va avea şi aplicaţii în mediul civil, precum în asistarea persoanelor paralizate.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Jerusalem - Filmed in Imax 3D !

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Lun Aug 15, 2011 1:09 am

avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Padurea Aokigahara

Mesaj Scris de Night Watcher la data de Lun Aug 15, 2011 6:43 am

Padurea Aokigahara, "locul perfect pentru a muri" !

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Aokigahara este o pădure situată la poalele Muntelui Fuji, celebrul vulcan japonez. În ultimii ani, această pădure, care în traducere înseamnă „marea de copaci“, a devenit celebră mai ales din cauza numărului mare de sinucideri, relatează [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

La prima vedere, Aokigahara, o pădure care se întinde pe o suprafaţă de 35 de kilometri pătraţi, este un loc sălbatic, în care nu multă lume îndrăzneşte să se aventureze. În pădure se află o serie de grote vulcanice, unde se poate ajunge doar cu mare dificultate. Explorarea acestor grote se poate demonstra extrem de dificilă, atât din cauza rocilor vulcanice cu margini ascuţite, cât şi din cauza faptului că aceste grote sunt acoperite cu gheaţă mare parte a anului. În plus, pădurea este dificil de traversat, fiind extrem de întunecoasă şi de umedă.


Cu toate acestea însă, pădurea nu este celebră datorită ecosistemului său sau complicatei reţele de grote: Aokigahara este celebră şi în afara Japoniei din cauza numărului mare de sinucideri care au loc anual în această zonă. Potrivit statisticilor, de la jumătatea secolului trecut, se înregistrează 30 de sinucideri pe an, numărul maxim fiind atins în 2007, când în pădure au fost descoperite nu mai puţin de 78 de cadavre. Deşi sinuciderile din ultimii ani pot fi puse pe seama crizei economice, care a redus numărul de locuri de muncă, afectând puternic multe familii japoneze (doar în 2009, s-au înregistrat 2.645), Aokigahara pare să fie considerat „locul perfect pentru a muri“.

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Pădurea sinucigaşilor

Încă din trecut, Aokigahara a fost învăluită în mister: deja din secolul XIX, mulţi ţărani săraci veneau în această pădure să se sinucidă, pentru a lăsa copiilor mai multă mâncare pe masă şi pentru a creşte speranţa de supravieţuire a familiei. Însă, în secolul trecut, începând din anii ‘50, pădurea „i-a sedus“ şi pe oamenii de afaceri. Se estimează că peste 500 de afacerişti au decis să îşi ia viaţa în întunericul acestei păduri. Însă, de ce tocmai Aokigahara? De ce japonezii vin aici pentru a muri? Unul dintre motive ar fi acela de a muri la poalele Muntelui Fuji. Acest masiv muntos este considerat sacru şi populat de divinităţi şi este foarte posibil ca mulţi dintre cei care decid să îşi ia viaţa aici să fi sperat că intră în lumea mistică a mitologiei japoneze locale. Un alt motiv ar putea fi „intimitatea“: pădurea este complicată şi deasă, iar zidul de arbori nu lasă să scape nici un sunet, aşa că nu există „pericolul“ ca, pe neaşteptate, cineva să apară şi să îi salveze pe sinucigaşi. Recordul de sinucideri din Aokigahara este depăşit doar de primatul trist deţinut de Golden Gate Bridge din San Francisco. Şi tocmai din cauza acestui număr de morţi se spune că Aokigahara este populată de spirite malefice şi sufletele celor decedaţi. Unele legende spun că sufletul persoanelor care şi-au luat viaţa în Aokigahara au pătruns în copaci şi că şi acum bântuie pădurea în căutarea liniştii eterne.

O pădure de legendă

Aokigahara este considerat unul dintre cele mai „infestate“ locuri din Japonia. Cum este uşor de imaginat, în jurul unor astfel de locuri, cu un număr impresionant de morţi, apar permanent poveşti despre fantome şi fel de fel de legende. O mulţime de spiritişti au luat cu asalt pădurea, susţinând că în interiorul acesteia pot percepe o energie malefică, rod al acumulărilor de suferinţă din cursul secolelor. Această energie malefică i-ar determina pe mulţi oameni să îşi ia viaţa, chiar dacă unii dintre ei au venit aici fără nici o intenţie sinucigaşă. Unii afirmă că, în realitate, unele dintre sinucideri nu ar fi chiar sinucideri. De fapt, sub pădure s-ar afla un zăcământ de fier, capabil să dea peste cap busolele, astfel că multe persoane s-au pierdut în pădure. Dincolo de posibilele explicaţii, cert este că un număr impresionant de oameni şi-au pierdut viaţa printre copacii acestei păduri. Iar în cele mai multe dintre cazuri, când nu au fost descoperite doar oase, ci corpuri întregi, a fost vorba de sinucideri. Pentru a încerca să contracareze acest fenomen, autorităţile au agăţat prin copaci fel de fel de pancarte cu mesaje precum „Viaţa ta este un dar preţios, pe care l-ai primit de la părinţi“ sau „Te rugăm, înainte de a-ţi lua viaţa, cere sfatul poliţiei“.

Sursa: gds.ro
avatar
Night Watcher
     

Avertismente :  Mesaje : 709

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Aug 15, 2011 7:04 am

Cum va arăta televizorul viitorului? Iată o viziune îndrăzneaţă!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Syzygy Lab are în desfăşurare un proiect prin care intenţionează care să schimbe conceptul actual al utilizării televizorului. GOAB are ca scop introducerea interactivităţii dintre utilizator şi programele TV, dar şi a independenţei faţă de un anumit dispozitiv de schimbare al canalelor TV.
Astfel, GOAB va putea fi accesat atât de pe laptop, smartphone, cât şi de pe tabletele electronice. De asemenea, toate datele personale vor fi accesibile de oriunde se va face conexiunea.
GOAB are integrate reţelele sociale, care vor ajuta utilizatorii să împărtăşească programele preferate cu prietenii şi va transforma urmărirea programelor TV într-o experienţă interactivă. Totodată, aplicaţia este folosită atât ca telecomandă pentru televizor, dar şi ca ghid TV.
Această "telecomandă" a viitorului va şti totul despre preferinţele utilizatorului şi îl va ajuta în selecţionarea şi împărtăşirea informaţiilor.
Cu ajutorul dispozitivelor ce vor avea instalată această aplicaţie, programele de teleshopping sau reclamele vor putea fi accesate direct şi astfel se vor putea face cumpărături de la "telecomandă".
GOAB va putea permite participarea activă la jocurile televizate, utilizatorii având posibilitatea de a se conecta în reţea cu prietenii şi de a se juca în paralel cu cei de la televizor.
Iată viziunea celor de la Syzygy Lab:Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Aragorn la data de Lun Aug 15, 2011 7:24 am

A fost concepută «pielea electronică», invenţia ce dă naştere unei noi ere tehnologice

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Cercetătorii au creat o aşa-numită "piele electronică" care înregistrează bătăile inimii, activitatea cerebrală, contracţiile musculare la fel de precis ca electrozii convenţionali, mult mai voluminoşi. Crearea unui sistem aproape invizibil, dar cu puterea de a efectua operaţii la fel de bine ca majoritatea dispozitivelor electronice actuale, ar putea da naştere unei noi ere tehnologice.
Dispozitivul sub formă de plasture a fost creat de John Rogers, un om de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. El constă într-o reţea flexibilă şi elastică de circuite cu senzori. Acesta devine folositor după ce este aplicat pe piele. Momentan sistemul trebuie înlăturat după o perioadă de câteva zile şi înlocuit cu un altul, dar cercetătorii speră că vor putea trata siliciul astfel încât să nu se mai dezlipească atât de repede.
Mai mult de cât atât, noua invenţie are capacităţi mai avansate decât senzorii medicali. Pusă pe gât, "pelea electronică" poate "simţi" suficient de bine cunvintele încât să permită controlul unui joc simplu pe calculator. Totodată, aparatul ar putea fi folosit pentru a ajuta să comunice persoanele cu probleme la nivelul laringelui. Alte utilizări ale acestei invenţii revoluţionare ar putea consta în monitorizarea noilor-noscuţi sau pentru a spori controlul protezelor.
De asemenea, pielea electronică poate fi folosită pentru monitorizarea activităţii cerebrale sau a bătăilor inimii. Faptul că nu depăşeşte grosimea unui fir de păr, că se ataşează într-un mod extrem de uşor pe piele, fără niciun adeziv, cât şi flexibilitatea de care dă dovadă sunt câteva elemente care fac din pielea electronică o invenţie incredibilă, cu mii de potenţiale utilizări.
În prezent, Rogers colaborează cu fizioterapeuţi pentru a facilita utilizarea sistemului în scopul de a induce contracţii musculare în regiunile degradate ale corpului, facilitând astfel refacerea ţesutului.
Proiectul lui Rogers şi al echipei lui a început acum aproape 15 ani, când au început să studieze anumite sisteme cardiace şi dispozitive de imagistică cerebrală care se montau pe ţesuturile interne. Apoi, cercetarea a avansat spre crearea sistemelor externe care imită pielea, cel mai mare organ, dar şi cel mai interesant, aşa cum afirmă chiar Rogers.
"Pielea electronică" este formată din senzori, antene, diode emiţătoare de lumină şi alte componente prinse între două straturi de protecţie. Este alimentată de celule solare integrate sau de bobine inductive care pot fi folosite pentru a genera curent wireless. Întregul sistem este amplasat pe o foaie de poliester elastic, concepută pentru a se potrivi cu proprietăţile fizice ale pielii. Întreaga structură are mai puţin de 40 de microni grosime, fiind suficient de subţire încât să rămână pe piele doar cu ajutorul inducţiei van der Waals, care forţează moleculele să stea împreună.
În prezent echipa lucrează la adăugarea unor noi componente, inclusiv a comunicatorilor wireless pentru încarcarea datelor sau a comenzilor şi a dispozitivelor piezoelectrice ( mecanisme care generează semnale electrice ca răspuns la vibraţii şi care produc energie mecanică ca urmare a semnalelor electrice), care sunt alimentate de mişcările corpului.
Prin urmare, este posibil ca în curând să puteţi purta propriul telefon mobil sau computer sub mâneca unei cămăşi.

Sursa: descopera.ro
avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Curiozitati...stiati ca?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 4 din 17 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum