Remember...

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

In jos

Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Vin Sept 03, 2010 7:53 am

Freddie Mercury - Stiati ca daca ar mai fi trait pe 5 septembrie ar fi implinit 64 de ani?
Pentru toti cei care l-au indragit va propun un remember Freddie Mercury


Freddie Mercury (născut Farrokh Bulsara la 5 septembrie 1946; d. 24 noiembrie 1991) a fost muzician, compozitor și textier britanic, cunoscut ca lider al formației britanice de muzică rock Queen. s-a născut pe insula africană Zanzibar, la acea vreme colonie britanică, acum o parte din Tanzania. Părinții săi, Bomi Bulsara și Jer Bulsara erau perși din India care practicau religia antică zorostriana. Mercury avea o sora mai mică, Kashmira.

Mercury a fost trimis în India la vârsta de 7 ani pentru a merge la St. Peter's School, o școală pentru băieți din Panchgani lângă Bombay. La St. Peter's, a fost un student strălucit care a excelat la sport și a învățat să cânte la pian. La școală, a format o trupa, numită The Hectics, unde el cânta la pian. Tot la St. Peter's a început să-și spună "Freddie." Mercury a rămas în India în copilărie, locuind cu bunica și mătușa lui. Și-a completat educația în India la St. Mary's (ISC) High School în Mazagon înainte sa se întoarcă în Zanzibar.

La vârsta de 17 ani, Mercury și familia sa au fost forțați să plece din Zanzibar în Anglia ca rezultat a Revoluției din Zanzibar. Familia s-a mutat într-o casa mică la periferia orașului Feltham în afara Londrei. Mercury s-a înrolat la "Isleworth Polytechnic" (în prezent West Thames College) în Vestul Londrei unde a studiat arta. În cele din urma a obținut o diploma în artă și design grafic la Ealing Art College, folosind ulterior acest talent construind emblema trupei Queen. Mercury a rămas cetățean britanic până la sfârșitul vieții.

După absolvire, Mercury s-a alăturat mai multor trupe și a vândut haine second hand în Kensington Market in Londra. A avut o slujba și la Aeroportul Heathrow. Prietenii din acele vremuri și-l amintesc pe Mercury drept un elev tăcut și timid care arăta mult interes în muzică. În 1969 a format trupa Ibex, care s-a numit apoi Wreckage. Când aceasta a luat sfârșit în luna octombrie a acelui an, s-a alăturat formației Sour Milk Sea unde era solistul trupei. La începutul anului 1970 s-a destrămat și acest grup.

În aprilie a acelui an, Mercury s-a alăturat chitaristului Brian May și toboșarului Roger Taylor, care fuseseră în trupa Smile. În ciuda protestelor colegilor săi, Mercury a ales numele "Queen" pentru noua trupă. Tot în această vreme și-a schimbat și numele de familie.

Mercury a fost recunoscut pentru calitățile vocale remarcabile de tenor și pentru prestațiile live. În calitate de compozitor, a compus multe hituri internaționale, printre care Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions și Little Thing Called Love.

Deși Queen nu a prea fost apreciată de criticii de muzică rock, ca dovadă indirectă fiind nominalizarea sa foarte târzie în Rock and Roll Hall of Fame (doar în anul 2001), formația a fost și continuă să fie extrem de iubită și apreciată în întreaga lume. „Marca” Queen a reușit să vândă până în prezent aproape jumătate de miliard de albume. Formația a petrecut mai multe săptămâni în UK Album Charts decât oricine altcineva în istoria muzicii, mai mult decât chiar The Beatles. Două dintre cântecele lui Freddie — We Are the Champions și Bohemian Rhapsody — au fost recunoscute drept cele mai bune cântece din toate timpurile de asociații importante precum Sony Ericsson și Guinness World Records. În 2006, Time Asia l-a clasificat pe Mercury drept unul din cele mai importante personalități ale ultimilor 60 de ani. Considerat ca fiind unul din cei mai buni căntăreți din toate timpurile, Freddie Mercury avea o voce deosebită și distinctivă, incluzând o rază vocală de 4 octave. Deși vocea naturală de vorbit era încadrată la bariton, el cânta majoritatea melodiilor ca tenor. Soprana spaniolă Montserrat Caballé, cu care Mercury a înregistrat un album, a spus "diferența dintre Freddie și toți ceilalți căntăreți rock este vocea."

Mercury a compus zece melodii din cele șaptesprezece de pe albumul Greatest Hits al formației Queen: "Seven Seas of Rhye", "Killer Queen", "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "Good Old-Fashioned Lover Boy", "We Are the Champions", "Bicycle Race", "Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love" și "Play the Game". Oricum, prin anii optzeci, toți cei patru membrii ai formației compuneau hituri. Cel mai notabil aspect a melodiilor sale este faptul că acesta introducea în melodiile sale diverse stiluri de muzică, care includeau rock, heavy metal, pop dar și disco. În comparație cu mulți compozitorii de muzică rock, Mercury tindea să compună melodii complexe. De exemplu, "Bohemian Rhapsody" este compusă din foarte multe note. Pe de altă parte, "Crazy Little Thing Called Love" este alcătuită din foarte puține note. Deși Mercury compunea deseori armonii complicate, acesta a declarat că nu putea să citească muzică. El a compus majoritatea melodiilor la pian, alegând deseori note greu de realizat de colegul de trupă chitaristul Brian May.

Cântărețul Axl Rose a spus de talentul lui Mercury de a compune, "Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat diverse lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut un profesor mai bun în viață decăt el." Albumele Queen nu erau favorizate de critici.
Fredie Mercury a murit pe 24 noiembrie 1991, în urma unor complicații ale sistemului imunitar cauzate de infectarea cu virusul care cauzează boala cunoscută sub acronimul SIDA.

Sursa: wikipedia.org


Ultima editare efectuata de catre Monique in Dum Noi 28, 2010 10:59 pm, editata de 2 ori
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Sept 05, 2010 12:22 am

avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Aragorn la data de Dum Sept 05, 2010 9:59 am

avatar
Aragorn
     

Avertismente :  Mesaje : 13625

http://spiruharet-mv.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Mar Sept 14, 2010 8:33 am

Remember Stefan Iordache - au trecut 2 ani de cand ne-a parasit, dar prin tot ce a realizat va ramane vesnic in amintirea noastra

Ștefan Iordache (n. 3 februarie 1941, Calafat, - d. 14 septembrie 2008, Viena, Austria) a fost unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. A avut de asemenea o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune, și a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Mar Sept 14, 2010 9:05 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Joi Sept 16, 2010 8:16 am

Remember Anca Parghel - pentru iubitorii genului ea va trai vesnic prin muzica sa.

Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc — d. 5 decembrie, Timișoara) a fost o cântăreață și profesoară de jazz.
După ce a terminat Liceul de Muzică din Iași și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iași, unde și-a dat licența cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizației. Până în 1989, a predat canto, pian și improvizație la Liceul de Muzică din Suceava, în București, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges și Namur (La Marlagne) în Belgia, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Germania, (la Silsoe și Cleolaine Workshops) în Marea Britanie și la Chișinău.
A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz începînd cu București, Brașov, Sibiu, Costinești, Iași, Nürnberg, Leipzig, Varșovia, Leverkusen, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz , Zagreb, Varna, Lomza și Bratislava, dar și în cluburile de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria și Elveția.
De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuți, între care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar și cu celebrități din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Jean-Louis Rassinfosse, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band).
Stabilită în Bruxelles, Belgia, Anca Parghel și-a continuat activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles și la Conservatorul Lemmens, dar și ca muziciană și vocalistă pe scenele de jazz din Belgia, Germania și Olanda în formule de trio, cvartet sau cvintet, a căror componență cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, baterie, și Puiu Pascu, la pian.
La 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internată în spital în urma unor dureri de cap și de stomac, fiind ulterior diagnosticată cu un un cancer ovarian. La 5 decembrie 2008 a decedat la Spitalul Județean din Timișoara. Anca Parghel este inmormantata pe aleea Artiștilor din cimitirul Bellu din București.

Sursa: wikipedia.org

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Mar Sept 21, 2010 8:58 am

Remember .... Vali Sterian

Valeriu Octavian Sterian (n. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Știubei jud. Buzău – d. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], București), cunoscut ca Vali Sterian a fost un [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], cântăreț și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] de muzică folk și rock.
A fost unul dintre liderii generației folk apărute în anii '70. Remarcându-se deopotrivă ca [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Vali Sterian a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock. Iubitor de protest și cu un spirit acid, Sterian a reprezentat un segment artistic practic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești. Pendulând între ironie și cinism, a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.
De-a lungul activității sale a colaborat cu importanți muzicieni români precum [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Alexandru Andrieș, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și a sprijinit mulți tineri muzicieni de folk, rock sau pop.
În anul 1972 se mută la București ca student la Universitate în cadrul Facultății de Psihologie, pe care o va absolvi, devenind licențiat în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. La cererea lui Vali, dau o audiție la Clubul Universitas în fața lui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], muzician deja consacrat cu grupul Sfinx. Aldea a declarat atunci: "A fost cel mai frumos recital pe care cineva l-a dat pentru mine."
Tot în această perioadă, poetul Adrian Păunescu începe organizarea Cenaclului Flacăra, mișcare de muzică și poezie, inițial cu caracter underground. Vali Sterian, împreună cu cei mai importanți artiști folk și rock ai momentului ([Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Dan Chebac, Virgil Ioniță, Sfinx, Pro Musica, Phoenix) se alătură Cenaclului, contribuind practic la apariția și popularizarea acestuia. Nemulțumit de intențiile și regulile impuse de Adrian Păunescu, dar și de faptul ca tindea să devină o mișcare populistă, Sterian va părăsi Cenaclul la începutul anilor '80.
Fondează în 1981, alături de Iulian Constantinescu (percuție), Bebe Teodorescu (tobe) și Gabi Vulpe (bas), Compania de Sunet, formație din care vor face parte de-a lungul timpului muzicieni valoroși din diverse sfere muzicale:rock, folk, pop, blues sau jazz. Începând cu 1981, înregistrează și concertează sub titulatura Valeriu Sterian și Compania de Sunet, titulatură ingenioasă ce protejează numele protagonistului în fața eventualelor schimbări de componență. Alături de Compania de Sunet, concertează în deschiderea spectacolelor Sfinx din epocă, are turnee prin toată țara, dar și în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Franța, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
Revoluția din decembrie 1989 a fost și pentru el o sursă inepuizabilă de speranțe, de reînvieri spirituale. Pe 25 decembrie 1989, piesa “Nopți”, cenzurată încă de la apariția ei, răsună la Televiziunea Română Liberă. A participat activ la fenomenul Piața Universității din 1990, implicându-se în evenimentele sociale de atunci și devenind pentru foarte mulți un lider de opinie.
Valeriu Sterian se stinge din viață pe data de 16 septembrie 2000, cu câteva zile înaintea aniversării a 48 de ani, bolnav de cancer.

Sursa: wikipedia.org
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Mar Sept 21, 2010 9:07 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Mar Sept 21, 2010 9:11 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Mar Sept 21, 2010 9:13 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Vin Noi 05, 2010 12:00 am

Pastrez si acum in memorie melodiile Cenaclului Flacara....multe din aceste melodii au fost compuse pe versurile lui Adrian Paunescu. Adolescenta mea a fost marcata de concertele Cenaclului al carui suflet a fost Adrian Paunescu....si am amintiri superbe din acea perioada.
In aceasta dimineata poetul Adrian Paunescu a trecut in nefiinta.....Dumnezeu sa-l odihneasca in pace
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]


Ruga pentru parinti - Adrian Paunescu

Enigmatici si cuminti
Terminandu-si rostul lor,
Langa noi se sting si mor,
Dragii nostri, dragi parinti.
Cheama-i doamne inapoi,
Ca si-asa au dus-o prost
Si fa-i tineri cum au fost
Fa-i mai tineri decat noi.

Pentru cei ce ne-au facut
Da un ordin da ceva,
Sa-i mai poti intarzia,
Sa o ia de la-nceput.
Au platit cu viata lor,
Ale fiilor erori,
Doamne fa-i nemuritori,
Pe parintii care mor.

Ia privitii cum se duc
Ia privitii cum se sting,
Lumanari in cuib de cuc,
Parca tac si parca mint,
Plini de boli si suferinti,
Ne intoarcem in pamant,
Cat mai suntem cat mai sunt
Mangaiatii pe parinti.

E pamantul tot mai greu
Despartirea-i tot mai grea,
Sarut mana tatal meu
Sarut mana mama mea
Dar de ce priviti asa,
Fata mea si fiul meu
Eu sunt cel ce va urma,
Dragii mei ma duc si eu.

Sarut mana tatal meu,
Sarut mana mama mea,
Ramas bun baiatul meu,
Ramas bun fetita mea.
Tatal meu, baiatul meu,
Mama mea, fetïta mea.
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Vin Noi 05, 2010 7:26 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Vin Noi 05, 2010 7:42 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Vin Noi 05, 2010 12:40 pm

Sunt generatia in adidasi si blugi
Si ne-ai facut sa ne simtim niste teribili pusti.
Cu" Flacara "am copilarit,
Si de asta acum rau ma doare.
Din zori caut raspunsul la o intrebare ...
Maestre, de ce arde aceasta flacara la lumanare???


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]


Dumnezeu sa-l odihneasca!
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Dum Noi 07, 2010 4:24 am

Tarziu
de Adrian PaunescuCand v-am rugat sa-i ocrotim,
Cand v-am rugat a nu-i uita,
N-ati auzit si mi-ati raspuns
Ca-i o problema foarte grea.
Si-am fost ridicol staruind
Si-am incercat sa va mai spun
Si voi m-ati invinovatit
Si m-ati considerat nebun.
Si eu v-am zis ca nu e timp,
Ca suntem niste pasageri,
Si voi ati construit minciuni,
Mai multe astazi decat ieri.
Si-acum de ce va bucurati
De arta celor ce-au murit,
Cand voi i-ati condamnat pe ei
La trai pe muchie de cutit?
O locuinta v-am cerut,
S-o dam artistilor pribegi,
Si jaful vostru mi-a raspuns
Cu literele unei legi.
Acum, e gata casa lor
Si v-ati putea si voi mandri
Ca dati o casa celor morti,
Desi ei v-au cerut-o, vii.
Tarziu raspuns si ipocrit,
Artistii au ajuns pamant,
E gata casa vietii lor,
Dar locatarii nu mai sunt.
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de lucia55 la data de Lun Noi 08, 2010 1:31 am

Poezie - De la uncardiac, cordial

De-aicea,de pe patul de spital,
Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider că e-un gest profund moral
Cuvântul meu la voi să mai ajungă.

Mă monitorizează paznici minimi,
Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi
Să nu mă mai ajungă nicio schijă.

Aud o ambulanţă revenind,
Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind
Cu care se tratează cicatricea.

Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei,
Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei,
Spitalul de urgenţă implorându-l.

Eu vă salut de-a dreptul cordial,
De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital
Nu-i o alarmă, ci o garanţie.

Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani,
Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani
Şi ţării mele minima dreptate.
Adrian Păunescu, 31 octombrie 2010, Bucureşti, Spitalul deUrgenţă.
avatar
lucia55
     

Avertismente :  Mesaje : 5235

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de *Lavy la data de Vin Mai 04, 2012 7:32 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
*Lavy
     

Avertismente :  Mesaje : 120

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de snowflake la data de Dum Mai 06, 2012 1:38 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
snowflake
    

Avertismente :  Mesaje : 4863

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de denyels la data de Mier Mai 23, 2012 8:30 am

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Dor de TATA ........
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de denyels la data de Joi Mai 24, 2012 3:22 am

Mama fiinta ce-a mai draga ...

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de denyels la data de Joi Sept 13, 2012 11:06 pm

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de snowflake la data de Mier Noi 07, 2012 1:36 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
snowflake
    

Avertismente :  Mesaje : 4863

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de denyels la data de Vin Noi 09, 2012 10:53 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
denyels
     

Avertismente :  Mesaje : 2356

http://www.infotv.ro/news/31-07-2012/campioni

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Angel la data de Sam Noi 10, 2012 2:36 am

Iurie Darie-Maximciuc (n. 14 martie 1929, Vadul Rașcov, județul Soroca - d. 9 noiembrie 2012 în București) a fost un actor român.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Rașcov din județul Soroca. Dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. A învățat ce înseamnă actoria de la mari actori și profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.
În cinematografie a debutat în 1953, în "Nepoții gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.
A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care "Băieții noștri" (1959), "S-a furat o bombă" (1961), "Vacanță la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am codamnat pe toți la moarte" (1971), "Frații Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "O zi la București" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morții" (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune "Numai iubirea".
Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câțiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referință: "Troilus și Cressida", "Umbra" și multe altele.
După Revoluție, a jucat în "Pălăria", producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), "Patru pe o canapea și valetul" de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii "Moara", realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău în "Tata" (stagiunea 1999-2000).
Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine] [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
Angel
     

Avertismente :  Mesaje : 6497

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de lumier la data de Joi Noi 15, 2012 7:12 am

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

...azi mi-am amintit de Florian Pittis...reascult un cd cu el...
avatar
lumier
    

Avertismente :  Mesaje : 93

Sus In jos

Re: Remember...

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum